Αρναουτάκης και δήμαρχοι αποφασίζουν για το συντονιστικό της φιλοξενίας των προσφύγων

7:29 π.μ. - Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2016
07:11 π.μ. - Τρί, 15/29/2016
Image: Αρναουτάκης και δήμαρχοι αποφασίζουν για το συντονιστικό της φιλοξενίας των προσφύγων

Την ερχόμενη Πέμπτη αναμένεται να έχουμε οριστικές αποφάσεις για το ποιος θα είναι ο φορέας διαχείρισης που θα αναλάβει να οργανώσει τη μεταφορά των προσφύγων στην Κρήτη.

Αυτές οι αποφάσεις θα παρθουν την ερχόμενη Πέμπτη, οπότε και έχει προγραμματιστεί συνάντηση στην οποία θα μετάσχει ο περιφερειάρχης Κρήτης κ. Στ. Αρναουτάκης, αλλά και οι δήμαρχοι που αποτελούν την επιτροπή που έχει συγκροτήσει η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης για το προσφυγικό.
 
Yπενθυμίζεται ότι σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε  στις 10 Νοέμβρη στη Λότζια ανάμεσα στους Δημάρχους και τοπικούς φορείς, τέθηκε επί τάπητος το ζήτημα της φιλοξενίας των προσφύγων.
 
Όπως ειπώθηκε στη διάρκεια της συνάντησης τότε, επιθυμία όλων είναι να στηριχθεί η φιλοξενία των προσφύγων σε Αναπτυξιακές Εταιρείες. Οπως τονίστηκε δεν προκρίνεται η επιλογή των ΜΚΟ για την δημιουργία και τη λειτουργία των δομών φιλοξενίας των προσφύγων μέσα στο 2017, στην Κρήτη.
 
Στη συνάντηση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων αυτό που επισημάνθηκε είναι πως πρέπει να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση για την διευθετηση ολων των λεπτομερειών, αλλά και του σχεδιασμού που υπαρχει για τη φιλοξενία των προσφύγων. Σημειώνεται ότι οι προσφυγες αναμένονται στην Κρήτη τους πρώτους μήνες του 2017.
 
Αυτό το οποίο διαφαίνεται είναι ότι προκρίνεται η επιλογή της Αναπτυξιακής Ηρακλείου για να αναλάβει το συντονιστικό ρόλο της μεταφοράς και εγκατάστασης των προσφύγων.
 
Όπως είναι γνωστό, ο φορέας που θα αναλάβει τη μεταφορά των προσφύγων στο νησί θα υλοποιήσει πρόγραμμα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, σύμφωνα με το οποίο οι πρόσφυγες θα κατανεμηθούν αναλογικά σε όλους τους νομούς της Κρήτης, θα φιλοξενηθούν κατά προτεραιότητα σε σπίτια 60-90 τ.μ. με ενοίκιο που δεν θα ξεπερνά το ποσό των 400 ευρώ. Επίσης, εναλλακτικά θα μπορούν να φιλοξενηθούν σε μισθωμένες ξενοδοχειακές μονάδες, με προοπτική να ενοικιαστούν στο σύνολο τους και όχι κατά μέρος ώστε να καλυφθούν όλα τα δωμάτια που διαθέτουν από πρόσφυγες.
 
Τα χρήματα που θα δίδονται στους πρόσφυγες αντιστοιχούν σε ένα ποσό της τάξεως των 90 ευρώ μηνιαίως ανά άτομο για την κάλυψη του κόστους διαβίωσης τους, αυξανόμενο όταν πρόκειται για μητέρες με μικρά παιδιά για τις οποίες θα υπάρχει η δυνατότητα να καλυφθούν κάποια επιπλέον έξοδα.
 
Στο μεταξύ μέχρι το τέλος του μήνα έχει υποσχεθεί ότι θα έρθει στην Κρήτη ο ανα- πληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Γιάννης Μουζάλας, προκειμένουνα παρουσιάσει στους δημάρχους έναν «οδικό χάρτη» που θα περιλαμβάνει τα απαιτούμενα βήματα προκειμένου να ξεκινήσει σταδιακά η μεταφορά των προσφύγων στην Κρήτη.

creteplus.gr