Β. Λύκος για ενεργειακή κρίση: Κερδοσκοπία των ισχυρών έναντι των αδυνάτων

10:47 π.μ. - Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2022
10:10 π.μ. - Πέμ, 20/47/2022
Image: Β. Λύκος για ενεργειακή κρίση: Κερδοσκοπία των ισχυρών έναντι των αδυνάτων

Αλήθειες και ψέματα για την ενεργειακή κρίση από τον βιολόγο, Δρ. Ολοκληρωμένης Περιβαλλοντικής Διαχείρισης Πανεπιστημίου Κρήτης

Στο ενεργειακό και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αναφέρθηκε ο βιολόγος, Δρ. Ολοκληρωμένης Περιβαλλοντικής Διαχείρισης Πανεπιστημίου Κρήτης, Βασίλης Λύκος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Ηχώ 99,8.

Όπως είπε πολύ πριν τον πόλεμο είδαμε άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου και στις τιμές προϊόντων. Αυτό γιατί έγινε ένα στοκάρισμα σε τροφή και φυσικό αέριο εν μέσω καραντίνας διαβλέποντας άνοδο τιμών. Με συνέπεια την καταστροφή της μικρομεσαίας παραγωγικότητας. Βλέπουμε ακόμη ότι στη διατίμηση μπαίνουν συσκευασμένα προϊόντα και όχι τα προϊόντα που πωλούνται στις λαϊκές που φαίνεται ότι πάνε να τις καταργήσουν. Δεν είναι τυχαίο ότι στην Ελλάδα και στην Κρήτη το διατροφικό ισοζύγιο έχει έλλειψη και ειδικά στο κρέας και αυτό θα το δούμε το Πάσχα. Όλα αυτά δείχνουν ότι ανοίγει ο δρόμος ώστε να αρχίσουν να μπαίνουν στην αγορά υποκατάστατα τροφής, όπως πχ τυρί από πατάτα που αντιλαμβάνεται κανείς, κάθε άλλο παρά τυρί θα είναι.

Τώρα ως προς το ενεργειακό. Ενώ η τιμή ανά μεγαβατώρα μειώνεται σε χώρες της Ευρώπης στην Ελλάδα παραμένει υψηλή και με διαφορά. Οι χώρες αυτές που έχουν μειωμένες τιμές γιατί έχουν βγει από το χρηματιστήριο ενέργειας. Και μπορεί η οδηγία της Ε.Ε. να είναι το χρηματιστήριο ενέργειας όμως δεν πρέπει να παραβλέψουμε ότι είμαστε σε μια περίοδο κρίσης και πρέπει να αντιδράσουμε ανάλογα. Η ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό. Έτσι όπως πηγαίνουμε, θα αναγκαστούμε να εισάγουμε ακόμη περισσότερα τρόφιμα , κατώτερης ποιότητας , βιομηχανοποιημένα.

Πρέπει να δούμε από την άλλη και άλλα θέματα όπως ότι η πανίσχυρη Γερμανία αρχίζει να μετακομίζει εργοστάσια της ακόμα και στην Αμερική λόγω του LNG του οποίου οι τιμές είναι 8 με 10 φορές μικρότερη σε σχέση με την Ευρώπη. Ή την Ουγγαρία η οποία Ουγγαρία όμως έχει μακροπρόθεσμα συμβόλαιο με χαμηλές τιμές με τη Ρωσία. Ακόμη ότι η Πολωνία έχει εργοστάσια λιγνίτη και ότι η Γερμανία έχει εργοστάσια λιγνίτη στην Πολωνία Να δούμε όμως και το θέμα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η Γερμανία πχ πουλά ανεμογεννήτριες στον νότο 13 ,5 δις με επιδότηση και από την Ε.Ε. Δεν πουλά στην Πορτογαλία όπου τις παράγουν μόνοι τους Η δε Ρωσία έχει ακόμη κέρδη για αυτό και δεν επεμβαίνει στρατιωτικά στις δυο σιδηροδρομικές γραμμές λόγω εμπορίου σπάνιων γαιών πχ νικέλιο. Υπάρχει μια «μπίζνα» δηλαδή γύρω από το ενεργειακό.

Το θέμα είναι τι μπορούμε να κάνουμε τώρα γιατί έρχεται ένας δύσκολος χειμώνας. Δυστυχώς δεν υπάρχει ένας χωροταξικός σχεδιασμός και πρέπει να δούμε ξανά τον περιβαλλοντικό νόμο. Ακόμη να ενισχυθεί το δίκτυο χαμηλής τάσης ώστε να μπορέσουν να να δραστηριοποιηθούν περισσότεροι μικροπαραγωγοί ΑΠΕ. Λύση θα μπορούσαν να δώσουν τα φωτοβολταϊκά στέγης τα οποία δύναται να καλύψουν το 60% της κατανάλωσης και αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσω της ενίσχυσης χρηματοδότησης του προγράμματος «Εξοικονομώ». Να ανοίξουν στη χώρα μας τα εργοστάσια λιγνίτη, με προτεραιότητα τον σταθμό Πτολεμαΐδα 5, παρά τις δυσκολίες αφού εργοστάσια έχουν κλείσει , έχει απολυθεί κόσμος, ορυχεία έκλεισαν.

Πρέπει ακόμη να επισημανθεί ότι καμιά μορφή ενέργειας δεν είναι καθαρή και πράσινη. Πρέπει πχ να δούμε τις ανεμογεννήτριες σε όλο τον κύκλο της ζωής τους. Που και πως παράγονται οι πρώτες ύλες, που κατά κύριο λόγο παράγονται με πετρέλαιο, πως θα γίνει η διαχείριση των αποβλήτων κ.α.

Σίγουρα οι ΑΠΕ μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά έχοντας ως βάση μια θερμική μονάδα, με βάση φυσικό αέριο, λιγνίτη, πετρέλαιο, είπε καταλήγοντας ο κ. Λύκος.