Βακτήρια από τη Χρυσή στη μάχη κατά ασθενειών φυτών και ανθρώπων

11:34 π.μ. - Πέμπτη, 8 Ιουνίου 2023
11:06 π.μ. - Πέμ, 08/34/2023
Image: Βακτήρια από τη Χρυσή στη μάχη κατά ασθενειών  φυτών και ανθρώπων

Με γεραπετρίτικα ονόματα τα βακτήρια

Ο κ. Παναγιώτης Σαρρής Επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης ήταν καλεσμένος της αγροτικής εκπομπής του Ηχώ 99,8 «Ιεραπετρίτικη Γη» που μεταδίδεται κάθε Σάββατο στις 9.00 το πρωί και σε επανάληψη κάθε Πέμπτη στις 14.00 το μεσημέρι.

Ο κ. Σαρρής μίλησε για την πρόσφατη επίσκεψή του στο Μπενάκειο Ινστιτούτο όπου είχε την ευκαιρία όχι μόνο να γνωρίσει το έργο που επιτελείται εκεί. Αλλά και το πως το Ινστιτούτο, ενεργεί ως «βοηθός» προς τους παραγωγούς κηπευτικών της Ιεράπετρας. Η επίσκεψη έγινε μετά από πρόσκληση από το Μπενάκειο Ινστιτούτο προς τον ίδιο, ώστε να παρουσιάσει τα ευρήματα των εργασιών της ερευνητικής του ομάδας στο ΙΤΕ και το Πανεπιστήμιο Κρήτης και να δημιουργηθεί ένα ερευνητικό δίκτυο συνεργασίας.

Όπως εξήγησε ο κ. Σαρρής, οι εργασίες της ομάδας έχουν να κάνουν με την έρευνα που γίνεται εδώ και καιρό, μετά και την απόφαση της ΕΕ να αποσύρει από την αγορά το 70% των δραστικών ουσιών που κυκλοφορούν στην αγορά, για φάρμακα και λιπάσματα. Αυτό σημαίνει ότι ο παραγωγός μένει χωρίς «όπλα» χωρίς «εργαλεία» για την αντιμετώπιση ασθενειών στις καλλιέργειες. Αυτό που επιδιώκουν λοιπόν μέσα από την έρευνά τους είναι να βρεθούν εναλλακτικές, φιλικές προς το περιβάλλον, λύσεις για την αντιμετώπιση ασθενειών.

Ένας τρόπος είναι να βρεθούν ωφέλιμοι μικροοργανισμοί οι οποίοι θα κάνουν αυτή τη «δουλειά». Να παράγουν δηλαδή αντιβιοτικά, εντομοκτόνα, μυκητοκτόνα , ουσίες δηλαδή που σκοτώνουν έντομα. Οι οποίες ουσίες είναι βιολογικές γιατί παράγονται από οργανισμούς στη φύση. Εξετάζεται μάλιστα η χρήση είτε ολόκληρων των οργανισμών είτε η απομόνωση ουσιών τους. Στο πλαίσιο αυτό εδώ και τρία χρόνια έχουν δημιουργήσει μια συλλογή ωφέλιμων μικροοργανισμών που απαριθμεί 1500 στελέχη μικροβίων, πλήρως χαρακτηρισμένα. Πολλά από αυτά έχουν συλλεχθεί από τη νήσο Χρυσή. Μάλιστα επειδή ανακάλυψαν νέα είδη που δεν έχουν μελετηθεί από τον άνθρωπο, τους έχουν δώσει αντίστοιχες «τοπικές» ονομασίες όπως ο βάκιλος ierapetriensis. Ένας ωφέλιμος βάκιλος οποίος μάλιστα φαίνεται να έχει εντομοκτόνες ιδιότητες. Επίσης μια ψυχομονάδα που ανακαλύφθηκε στην Ιεράπετρα και την έχουν ονομάσει ierapetrites που φαίνεται να έχει νηματωδοκτόνες ιδιότητες, αν μπει δηλαδή στη ρίζα των φυτών σκοτώνει τους νηματώδεις. Επιπλέον, έχουν βρει μικρόβια που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για βιολογικά σκευάσματα για την αντιμετώπιση του βοτρύτη, ανέφερε

Πρόσθεσε ότι όλα αυτά είναι ακόμη στο στάδιο της έρευνας. Σε πειραματικό επίπεδο γίνονται πειράματα σε θερμοκήπια της Ιεράπετρας και αλλού στην Μεσσαρά. Όλα τα παραπάνω παρουσιάστηκαν στο Μπενάκειο Ινστιτούτο και μέσα από συνεργασίες σε ερευνητικό επίπεδο, συνεργασίες με πανεπιστήμια αλλά και εταιρίες θα επιδιωχθεί η αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας για να καλυφθεί αυτό το κενό που δημιουργείται από τη μείωση των δραστικών ουσιών.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την κοινωνία, να έχεις τα «εργαλεία» παραγωγής τροφής με αειφόρο τρόπο, τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Σαρρής.