Δ. Κούβελας: Παράτυπο και ανόητο να εμβολιαστούν τα παιδιά

12:12 μ.μ. - Παρασκευή, 3 Σεπτεμβρίου 2021
12:09 μ.μ. - Παρ, 03/12/2021
Image: Δ. Κούβελας: Παράτυπο και ανόητο να εμβολιαστούν τα παιδιά

Ο Καθηγητής κλινικής φαρμακολογίας στο ΑΠΘ μιλά στον Ηχώ 99,8 για την πανδημία, τις μεταλλάξεις, την κίτρινη κάρτα

Αναφορικά με την πορεία της πανδημίας, τις μεταλλάξεις του ιού αλλά και πως θα πρέπει να διαχειριστούμε την κατάσταση με το άνοιγμα των σχολείων και εάν θα πρέπει να εμβολιαστούν οι νεαρές ηλικίες και τα παιδιά, μιλά στον Ηχώ 99,8 ο Καθηγητής κλινικής φαρμακολογίας στο ΑΠΘ κ. Δημήτρης Κούβελας. Όπως είπε, η διαδικασία των μεταλλάξεων είναι συνεχής. Ενδέχεται εάν έχουμε πολλούς εμβολιασμένους να αναπτυχθεί μια τέτοια παραλλαγή που δεν θα «δουλεύουν» τα εμβόλια αυτό όμως μέχρι να το δούμε μπροστά μας δεν το εξετάζουμε. Στην κλινική φαρμακολογία ερευνούμε αυτό που έχουμε μπροστά μας, όχι αυτό που θα έρθει. Υπάρχει μια άλλη προσέγγιση της φαρμακοεπιδημιολογίας που μας βοηθά να σχεδιάζουμε φάρμακα , αλλά αυτό αφορά το ερευνητικό κομμάτι. Φαίνεται πάντως ότι οι μεταλλάξεις που έχουμε ακολουθούν τον φυσιολογικό δρόμο των μεταλλάξεων που σημαίνει ότι γενικώς, μειώνεται η σφοδρότητα της παθολογίας τους και αυξάνει ίσως, λίγο, τη μεταδοτικότητα του ιού. Η μεταδοτικότητα δεν μπορεί να μετρηθεί, μπορεί να εκτιμηθεί. Τη συμπεραίνουμε από το εάν έχουμε αύξηση κρουσμάτων η οποία όμως μπορεί να είναι και συγκυριακή εάν πχ έχουμε πολλά κρούσματα μετά από μια συνάντηση σε κάποιο χώρο ή εκδήλωση. Μπορούμε όμως να εκτιμήσουμε στατιστικά στοιχεία όπως η θνητότητα, πόσοι διασωληνώθηκαν κ.α.. Φαίνεται λοιπόν ότι οι νέες μορφές μεταλλάξεων ακολουθούν το παραδοσιακό παράδειγμα των λοιμώξεων που όσο περνά ο χρόνος, φθίνουν. Για αυτό η πρώτη «σύγκρουση» είναι σημαντική, ανέφερε.

Σε άλλο σημείο τόνισε ότι μια πολιτισμένη κοινωνία φροντίζει το σύστημα υγείας της. Αλλά και να έχει έναν οργανισμό που οφείλει να κάνει μοντέλα αντιμετώπισης επιδημίας. Επιπλέον σε αρκετές περιπτώσεις δεν λήφθηκαν τα απαιτούμενα μέτρα. Μείωσαν πχ τον αριθμό επιβατών στο κατάστρωμα ενός πλοίου όχι όμως στο αεροπλάνο. Επίσης δεν έκλεισαν τα μέσα πραγματικής υπερμετάδοσης πχ μέσα μεταφοράς όπως το μετρό. Μείωσαν το ωράριο στα σούπερ μάρκετ και αύξησαν τη συγκέντρωση πελατών άρα αυξήθηκε και η υπερμετάδοση. Ως προς τα σχολεία θα έπρεπε όχι να κλείσουν αλλά να είναι λιγότερα παιδιά σε κάθε τάξη και ήταν μια καλή ευκαιρία να επενδύσουμε σε αυτό το κομμάτι της ενίσχυσης με προσωπικό και υποδομές. Τώρα σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών η άδεια εμβολιασμού και στην Αμερική είναι από 16 ετών και άνω. Στην Ευρώπη είναι ακόμα χειρότερα. Είναι παράνομο ή καλύτερα μη σύννομο και ανόητο να το χρησιμοποιήσει κάποιος σε μικρότερα παιδιά. Η άδεια δεν έχει δοθεί γιατί δεν έχουμε στοιχεία. Και σε ένα ηλικιακό πληθυσμό που ούτως η άλλως δεν έχουν ωφέλεια. Εάν κολλήσουν και τον μεταφέρουν στο σπίτι ; Και εμβολιασμένα μπορεί να κολλήσουν. Δεν έχει νόημα να εμβολιαστούν τα παιδιά, τόνισε μεταξύ άλλων .

Ακούστε εδώ τον κ. Κούβελα ο οποίος πέρα από τα παραπάνω μιλά και για την λεγόμενη κίτρινη κάρτα τονίζοντας τη σημασία καταγραφής σε αυτήν του οποιουδήποτε συμπτώματος. Αλλά και για τα νεότερα στοιχεία της έρευνας για φάρμακο κατά της πανδημίας σημειώνοντας οτι θα πρέπει το κράτος να προχωρήσει σε διμερής συμφωνίες ώστε έγκαιρα, όταν εγκριθούν και θα είναι σε διάθεση, να εξασφαλιστούν δόσεις.