Δ. Κουρέτας: Η στήριξη του αγροτικού εισοδήματος το αντίδοτο στην επισιτιστική κρίση

1:05 μ.μ. - Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2023
01:02 μ.μ. - Τρί, 14/05/2023
Image: Δ. Κουρέτας: Η στήριξη του αγροτικού εισοδήματος το αντίδοτο στην επισιτιστική κρίση

Ο καθηγητής φυσιολογίας ζωικών οργανισμών και τοξικολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στην αγροτική εκπομπή του Ηχώ 99,8 «Ιεραπετρίτικη Γη»

Ο κ. Δημήτρης Κουρέτας καθηγητής φυσιολογίας ζωικών οργανισμών και τοξικολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, φιλοξενήθηκε στην αγροτική εκπομπή του Ηχώ 99,8 «Ιεραπετρίτικη Γη» που μεταδίδεται κάθε Σάββατο στις 9.00 και κάθε Πέμπτη σε επανάληψη στις 14.00. Αντικείμενο συζήτησης η επισιτιστική κρίση, η διαλειμματική νηστεία και τα αποτελέσματά της στον ανθρώπινο οργανισμό.

Σύμφωνα με τον κ. καθηγητή η επισιτιστική κρίση είναι μια κατάσταση που διαμορφώθηκε σταδιακά και δεν σχετίζεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία αν και το θέμα εξαιτίας του πολέμου μπήκε κάτω από έναν μεγεθυντικό φακό, θα μπορούσε να πει κανείς. Σε παγκόσμιο επίπεδο τα τελευταία 10-15 χρόνια οι μεγάλες εταιρίες που ελέγχουν τους σπόρους και τα γεωργικά φάρμακα έχουν δημιουργήσει μια κατάσταση που στο 60% καλλιεργήσιμης έκτασης στη γη καλλιεργούνται 4 προϊόντα, σόγια, καλαμπόκι, ρύζι, σιτάρι. Αυτό δημιουργεί μια στρέβλωση στην αγορά καθώς έχουν εκτοπίσει από διάφορες περιοχές τις δικές τους γαστρονομικές κουλτούρες και κουζίνες. Είτε γιατί δεν καλλιεργούνται κάποια προϊόντα είτε γιατί δεν τρώει ο κόσμος στον βαθμό που τα έτρωγε πριν. Ποιος τρώει τώρα, συχνά, και στη χώρα μας, φακές, φασόλια, τραχανά, χαρούπι, μέλι, μυζήθρα κ.α.. Προτιμούν τα έτοιμα φαγητά, σουβλάκια, πίτσες κλπ χωρίς να γνωρίζουν την ποιότητά τους. Επιπλέον στις ανατολικές περιοχές της γης, οι μικροπαραγωγοί γίνονται πλέον υπάλληλοι εταιρειών που καλλιεργούν τα προϊόντα των εταιρειών. Όλα τα παραπάνω άλλαξαν την καλλιεργητική πρακτική σε όλη τη γη, κάτι που αγγίζει και τη χώρα μας.

Η Ελλάδα έχει ένα μεγάλο πρόβλημα καθώς δεν έχει αυτάρκεια σε κάποια προϊόντα όπως το μαλακό σιτάρι. Είχε παλιά πλέον όμως όχι. Εάν υπήρχε μια πολιτική τέτοια πχ με επιδότηση, θα μπορούσε ένας αγρότης να επιστρέψει σε αυτή την καλλιέργεια. Επίσης η χώρα μας έχει έλλειψη σε βοδινό και χοιρινό κρέας και σε αγελαδινό γάλα. Μέσα σε αυτό πρέπει να προστεθεί η αύξηση σε ζωοτροφές , γεωργικών εφοδίων, λιπασμάτων κλπ. Χώρες οι οποίες δεν έχουν κατορθώσει να έχουν μια δική τους αυτάρκεια σε κάποια προϊόντα της αγροδιατροφής, έχουν στρεβλώσεις στην αγορά. Η επισιτιστική κρίση επομένως είναι μια κρίση που ακουμπά και την μείωση της τροφής και την αύξηση της τιμής καθιστώντας το προϊόν δυσεύρετο ή απλησίαστο για τον καταναλωτή.

Μια χώρα σαν την Ελλάδα προκειμένου να αντιμετωπίσει μια τέτοια κατάσταση θα έπρεπε να έχει μια πολιτική που να διασφαλίσει την αυτάρκεια σε κάποια προϊόντα, αν όχι σε όλα, σε κάποια από αυτά, τουλάχιστον.

Η Ελλάδα βέβαια είναι αυτάρκης σε αρκετά προϊόντα. θα μπορούσε με μια δική της αγροτική πολιτική να ενισχύσει την κουλτούρα του κόσμου και την πληροφόρηση και να μπορέσει να έχει μια καλύτερη διατροφή που είναι και πιο υγιεινή. Τέτοια προϊόντα είναι αρνί, κατσίκι, μέλι, καρύδια, λάδι, φρούτα, σαρδέλες, κ.α. Πρέπει να υπάρχει μια καθοδήγηση τέτοια ώστε να στραφεί ο καταναλωτής σε δικά μας προϊόντα, σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. καθηγητής.