Δικάζονται αγροτοσυνδικαλιστής και ο γιός του για τη μεγάλη χασισοφυτεία στην Ιεράπετρα

9:00 π.μ. - Δευτέρα, 24 Απριλίου 2017
09:04 π.μ. - Δευ, 24/00/2017
Image: Δικάζονται αγροτοσυνδικαλιστής και ο γιός του για τη μεγάλη χασισοφυτεία στην Ιεράπετρα

Φέρεται να καλλιεργούσε 900 δενδρύλλια ινδικής κάνναβης

 
Ούτε εκατό, ούτε διακόσια, αλλά περισσότερα από 900 δενδρύλλια ινδικής κάνναβης φέρεται να καλλιεργούσε ένας 52χρονος ντόπιος μαζί με το γιο του, μέσα σε θερμοκήπιο, στην ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας.
 
Πρόκειται για την πολύκροτη υπόθεση που είχε έρθει στο φως της δημοσιότητας πριν από περίπου ένα χρόνο, όταν οι διωκτικές Αρχές κατάφεραν να εντοπίσουν τη χασισοφυτεία- "μαμούθ": Η δίκη αναμένεται να διεξαχθεί σήμερα στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης, στο Ηράκλειο.
 
Τόσο ο 52χρονος, όσο και ο νεαρός γιος του, ηλικίας 22 ετών, είχαν συλληφθεί στις 10 Μαΐου του 2016. Εκείνη την ημέρα, αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Αγίου Νικολάου πραγματοποίησαν συντονισμένη επιχείρηση για την καταπολέμηση της καλλιέργειας χασίς. Οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. εξερεύνησαν ενδελεχώς αγροτική περιοχή της Ιεράπετρας, καταφέρνοντας τελικά να εντοπίσουν το επίμαχο θερμοκήπιο: Στο εσωτερικό του καλλιεργούνταν, σύμφωνα με την Αστυνομία, συνολικά 906 φυτά κάνναβης.
 
Όπως διαπιστώθηκε μάλιστα από τους αστυνομικούς, τα δεντράκια βρίσκονταν στο στάδιο της ανάπτυξης. Ειδικότερα, το ύψος τους κυμαινόταν από 30 εκατοστά έως 1,60 μέτρο. Εξάλλου, σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο, μέσα στο θερμοκήπιο η Αστυνομία εντόπισε και μια ζυγαριά ακριβείας. Σύμφωνα με τις διωκτικές Αρχές, η καλλιέργεια της χασισοφυτείας γινόταν από κοινού από τον πατέρα και το γιο του. Οι δύο άνδρες φέρονται να καλλιέργησαν τα δενδρύλλια το διάστημα εντός του διμήνου πριν την ημέρα της σύλληψής τους. Και τα 906 δενδρύλλια, που καλλιεργούνταν επιμελώς μέσα στο θερμοκήπιο έκτασης περίπου 1.700 τ.μ., ήταν - σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. - τύπου "skunk".
 
Αμφότεροι οι άνδρες, λοιπόν, φέρονται να έσπειραν, να πότιζαν και γενικά να πραγματοποιούσαν κάθε απαραίτητη ενέργεια για την ανάπτυξη των φυτών. Σύμφωνα με τις Αρχές, εξάλλου, εντός της φυτείας είχε εγκατασταθεί αυτόματο αρδευτικό σύστημα, ενώ οι κατηγορούμενοι προέβαιναν και σε λίπανση των δενδρυλλίων. Η ανάπτυξη των φυτών θα ολοκληρωνόταν σε διάστημα δύο εβδομάδων από την ημέρα σύλληψης πατέρα και γιου. Εξάλλου, όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο, το κάθε ένα από τα 906 δενδρύλλια θα απέφερε 200 γραμμάρια κάνναβης.
 
Μετά τη σύλληψή τους, πέρυσι, πατέρας και γιος είχαν οδηγηθεί ενώπιον του ανακριτή. Και στους δύο ασκήθηκε ποινική δίωξη για την πράξη της «ιδιαίτερα διακεκριμένης περίπτωσης διακίνησης ναρκωτικών ουσιών από κοινού, συνισταμένη σε καλλιέργεια φυτών του γένους της κάνναβης, με σκοπό την εμπορία, τελεσθείσα από δράστες που διακινούν ναρκωτικές ουσίες κατ' επάγγελμα και με προσδοκώμενο όφελος που υπερβαίνει το ποσό των 75.000 ευρώ».
 
Μετά τις απολογίες των δύο ανδρών αποφασίστηκε, πάντως, η προφυλάκιση μόνο του 52χρονου.
 
 
Χασίς, όπλο και σφαίρες στην κατοχή του 22χρονου
 
Όσον αφορά στο νεαρό γιο τού 52χρονου, οι δικαστικές Αρχές έκριναν ότι πρέπει να αφεθεί ελεύθερος μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.
 
Αξίζει να προσθέσουμε ακόμη ότι ο 22χρονος βαρύνεται, εκτός από την κακουργηματική πράξη περί ναρκωτικών, και για παράνομη κατοχή κυνηγετικού όπλου και παράνομη κατοχή φυσιγγίων. Κι αυτό καθώς ο νεαρός πιάστηκε πέρυσι να κατέχει ένα δίκαννο, καθώς και πλήρη φυσίγγια, χωρίς να διαθέτει την απαραίτητη άδεια από την Αστυνομία.
 
«Τα δενδρύλλια εκριζώθηκαν και κατασχέθηκαν, ενώ για την υπόθεση συνελήφθησαν ο 51χρονος ιδιοκτήτης του θερμοκηπίου, καθώς και ένας 21χρονος, που βρίσκονταν εντός αγροικίας παραπλεύρως του χώρου, καθώς, όπως προέκυψε από τη διενεργηθείσα προανάκριση του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Αγίου Νικολάου, καλλιεργούσαν από κοινού τα δενδρύλλια. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε αγροικία ιδιοκτησίας του 51χρονου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν κυνηγετικό όπλο, φυσίγγια, ζυγαριά ακριβείας και διάφορα εργαλεία, τα οποία χρησιμοποιούσαν για την καλλιέργεια των δενδρυλλίων», ανέφερε - μεταξύ άλλων - η ανακοίνωση που είχε εκδώσει πέρυσι για την υπόθεση η ΕΛ.ΑΣ.
 
 
 
Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος
Πηγή: neakriti.gr