Δουλούμης: Το δεύτερο 15νθήμερο του Δεκέμβρη κρίσιμο για τις τιμές των κηπευτικών

12:33 μ.μ. - Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2020
12:11 μ.μ. - Δευ, 23/33/2020
Image: Δουλούμης: Το δεύτερο 15νθήμερο του Δεκέμβρη κρίσιμο για τις τιμές των κηπευτικών

Δύσκολες οι προβλέψεις για τη φετινή καλλιεργητική χρονιά

Η κατάσταση που διαμορφώνεται στην αγορά λόγω της πανδημίας δεν αφήνει πολλά περιθώρια εκτιμήσεων για το πως θα κυλήσει φέτος η καλλιεργητική χρονιά για τους παραγωγούς θερμοκηπιακών προϊόντων. Ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών « Ανατολή» κ. Φώντας Δουλούμης μίλησε στον Ηχώ 99,8 ανέφερε ότι είναι δύσκολο να γίνουν προβλέψεις και οι παραγωγοί παρά την αγωνία που υπάρχει εργάζονται για την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων με στόχευση στη χριστουγεννιάτικη αγορά και τους επόμενους μήνες. Αυτή την περίοδο οι τιμές είναι σε ένα σχετικά καλό επίπεδο όμως δεν υπάρχει μεγάλη παραγωγή κηπευτικών. Το πρώτο 15νθήμερο του Δεκέμβρη πάντως εκτιμάται ότι θα είναι κρίσιμο για τη διαμόρφωση των τιμών. Τώρα, το ότι δεν υπάρχει μεγάλη παραγωγή αυτή την περίοδο , είναι θα μπορούσε να πει κανείς ένα θετικό στοιχείο. Λόγω της πανδημίας η κατανάλωση είναι πιο περιορισμένη δεδομένου εξάλλου ότι και η εστίαση είναι κλειστή οπότε οι ανάγκες της αγοράς είναι λιγότερες.

Επίσης οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές για τις καλλιέργειες, η ανάπτυξη των φυτών και καρπών γίνεται σταδιακά και επιπλέον δεν αναπτύσσονται ιώσεις. Οι παραγωγοί προσδοκούν σε μια καλή περίοδο αυτό όμως θα φανεί στην πορεία. Στοχεύουν επίσης στις εξαγωγές αν και η πίεση που υπάρχει στην αγορά από τα ισπανικά προϊόντα είναι μεγάλη και από άποψη παραγόμενων προϊόντων μιας και η Ισπανία είναι στο φουλ της παραγωγής αλλά και από άποψη τιμών. Το θετικό είναι ότι υπάρχει εναλλακτικά και η αγορά των Βαλκανίων οπότε υπάρχει και άλλη διέξοδος για την προώθηση των προϊόντων μας, ανέφερε ο κ. Δουλούμης. Τόνισε ότι είναι σημαντικό οι παραγωγοί να φροντίσουν τις καλλιέργειές τους, να τηρούν τα μέτρα για την προστασία από ιώσεις προτρέποντάς τους να ενώσουν δυνάμεις, να οργανωθούν και να ενταχθούν σε ομάδες παραγωγών ώστε να εξασφαλιστεί ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο.

Αναφέρθηκε στη συνέχεια στην κατάσταση των αγροτών στην Ευρώπη φέρνοντας ως παράδειγμα ένα παραγωγό κηπευτικών στην Ολλανδία λέγοντας ότι σύμφωνα με μελέτες το μέσο έσοδο ενός Ολλανδού παραγωγού κηπευτικών ανα στρέμμα είναι 54.000 ευρώ. Τα έξοδα όμως είναι 52.000 με 53.000 ευρώ και αυτό γιατί δεν έχουν τις κατάλληλες συνθήκες πχ κλιματολογικές, να καλλιεργήσουν οπότε το κόστος σε επενδύσεις και σύγχρονες κατασκευές αυξάνεται. Εμείς λοιπόν είμαστε ευνοημένοι ως τόπος για να καλλιεργήσουμε. Στην Ισπανία τώρα, το επίπεδο τεχνογνωσίας ενός μέσου Ισπανού παραγωγού είναι χαμηλότερο σε σχέση με αυτό ενός Γεραπετρίτη παραγωγού. Και αυτό το στοιχείο είναι υπέρ μας. Ο Ισπανός όμως κάνει εκτατικές καλλιέργειες είναι περισσότερο οργανωμένος και αυτά τον σώζουν. Μπορούμε λοιπόν να οργανωθούμε και εδώ θα πρέπει να δώσουμε βάρος, είπε ο κ. Δουλούμης. Τέλος αναφέρθηκε στο θέμα των ενισχύσεων λόγω κορωνοϊού καθώς και στην επιστρεπτέα προκαταβολή αγροτών.