Εικόνες απόγνωσης από τον «εχθρό» που τρώει τις ντομάτες στο Φόδελε - Τεράστιες καταστροφές στις καλλιέργειες

11:52 π.μ. - Τετάρτη, 22 Νοεμβρίου 2023
11:11 π.μ. - Τετ, 22/52/2023
Image: Εικόνες απόγνωσης από τον «εχθρό» που τρώει τις ντομάτες στο Φόδελε - Τεράστιες καταστροφές στις καλλιέργειες

Πρόκειται για νέα… απειλή στις υπαίθριες καλλιέργειες, καθώς το έντομο είναι εξαιρετικά πολυφάγο

«Έντομο καραντίνας» δείχνουν οι γεωπόνοι

Ζητούν αυτοψία από ειδικά κλιμάκια για να διαπιστωθεί το μέγεθος της καταστροφής

Φόβος και τρόμος για τους παραγωγούς το καταστροφικό έντομο

Καταστροφή και απόγνωση στον αγροτικό κόσμο από το νέο έντομο απειλή για τα κηπευτικά προϊόντα, τα οποία προκαλούν τεράστιες καταστροφές στις ντομάτες και όχι μόνο.

Αρχικά, νόμιζαν ότι πρόκειται για έξαρση του εντόμου Tuta Αbsoluta, όμως στην πορεία διαπίστωσαν ότι πρόκειται για νέα… απειλή στις υπαίθριες καλλιέργειες, καθώς το έντομο είναι εξαιρετικά πολυφάγο.

Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες στην περιοχή του Φόδελε, όπου χτύπησε το καμπανάκι κινδύνου, με τους αγρότες να βρίσκονται σε αδιέξοδο.

Διαβάστε επίσης ►Κρήτη: Η πεταλούδα που «τρώει» τις ντομάτες έγινε πιο έξυπνη - Κρύβεται στα φυτά και αποφεύγει τον απευθείας ψεκασμό

Σε επικοινωνία που είχαν με γεωπόνους, ενημερώθηκαν ότι πιθανόν να πρόκειται για το έντομο καραντίνας Spodoptera Frugiperda (σποντόπτερα ρουτζιπέρντα). Προκειμένου να διαπιστωθεί το είδος του νέου εχθρού, αγρότες ζητούν τη διενέργεια ελέγχων από κλιμάκια της Περιφέρειας καθώς και να αναζητούν τρόποι για την αντιμετώπιση του εντόμου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η παρουσία του εντόμου καραντίνας διαπιστώθηκε το 2016 στην Αφρική, σε περιοχές της Νιγηρίας ενώ σήμερα βρίσκεται σε περισσότερες από 30 Αφρικανικές χώρες. Οι κλιματικές συνθήκες στη Μεσόγειο θεωρούνται κατάλληλες για την εγκατάσταση του εντόμου, τα οποία έχουν ικανότητα πτήσης μέχρι και 100 χιλιομέτρων την ημέρα.

Δείτε το βίντεο:

hxonews
hxonews

neakriti.gr