Έλεγχοι στους χρήστες φυτοπροστατευτικών προϊόντων

8:59 π.μ. - Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου 2016
08:09 π.μ. - Τετ, 14/59/2016
Image: Έλεγχοι στους χρήστες φυτοπροστατευτικών προϊόντων

Οι έλεγχοι θα γίνουν στις αποθήκες του παραγωγού, τα έγγραφα που είναι υποχρεωμένοι να κρατούν

Στο ψεκαστικό διάλυμα που ψεκάζουν, σε δειγματοληψία φύλλων, καρπών ή χώματος όπου απαιτείται.
 
Από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων/ Τμήμα ΠΟιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου, ανακοινώνεται ότι :
 
Μετά από τα προηγούμενα δελτία τύπου που έχει εκδώσει η Υπηρεσία μας καθώς επίσης και τις εκπαιδεύσεις που έχουμε πραγματοποιήσει σε όλο το Νομό ( Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2015) και ειδικά σε όλους τους Δήμους του, σας ενημερώνουμε ότι το προσεχές χρονικό διάστημα θα προβούμε σε ελέγχους παραγωγών-χρηστών φυτοπροστατευτικών ουσιών σύμφωνα και με το ν. 4036/2012.
 
 Όλοι οι χρήστες που ψεκάζουν τις καλλιέργειές τους με φυτοφάρμακα είναι υποχρεωμένοι βάσει του προαναφερθέντος νόμου, να ανακοινώνουν την ημερομηνία ψεκασμού στους γείτονες άλλους καλλιεργητές, μελισσοκόμους, σαλιγκαροτρόφους κ.λ.π. Επίσης να τηρούν ημερολόγιο ψεκασμών όπου θα αναγράφεται το σκεύασμα, η δόση, καθώς επίσης να φυλάσσουν για τρία τουλάχιστον χρόνια το έντυπο ηλεκτρονικής καταγραφής πώλησης γεωργικών φαρμάκων που τους δίνει το κατάστημα πώλησης τη στιγμή που το αγοράζουν.
 
 Επίσης είναι υποχρεωμένοι να τηρούν τις ενδεδειγμένες αποστάσεις ψεκασμού από άλλες κατοικίες, σχολεία, νοσοκομεία κ.λ.π. όπως αναφέρεται στην κατευθυντήρια οδηγία της Εθνικής Συντονιστικής Αρχής: «Διαδικασία ελέγχου παραγωγού – χρήστη φυτοπροστατευτικών προϊόντων» (Έκδοση 1.0, Σεπτέμβριος 2012) .    
 
 Οι έλεγχοι θα γίνουν στις αποθήκες του παραγωγού, τα έγγραφα που είναι υποχρεωμένοι να κρατούν, στο ψεκαστικό διάλυμα που ψεκάζουν, σε δειγματοληψία φύλλων, καρπών ή χώματος όπου απαιτείται.
 
Η ανωτέρω ανάλυση αφορά αποκλειστικά και μόνον το προγραμματιζόμενο τακτικό πρόγραμμα και όχι έκτακτους ελέγχους που διενεργούνται άμεσα μετά από ανίχνευση παράνομων υπολειμμάτων ή καταγγελίες ή σχετικά έγγραφα της Συντονιστικής Εθνικής Αρχής (ΣΕΑ), ενώ μπορεί να αναπροσαρμοστεί μετά την έκδοση του ετήσιου προγράμματος ελέγχων στα φυτοπροστατευτικά προϊόντα από τη ΣΕΑ.
 
Μετά από τα προαναφερθέντα παρακαλούνται οι χρήστες φυτοπροστατευτικών προϊόντων να συνεργάζονται με τις ελεγκτικές αρχές διότι άρνηση πρόσβασης σε κάθε επαγγελματική εγκατάσταση αποθήκευσης ή χρήσης φ.π. προβλέπεται : πρόστιμο 1.000 - 50.000 € (άρθ. 9, παρ.12), & φυλάκιση 3μήνες-1 έτος  ( άθρ. 10. , παρ. 7 & αρθ. 46, παρ.6)