Ενίσχυση έως 5.000 € για κάθε παραγωγό και έως 50.000 € στις ομάδες παραγωγών λόγω κορωνοϊού

10:45 π.μ. - Παρασκευή, 24 Απριλίου 2020
10:04 π.μ. - Παρ, 24/45/2020
Image: Ενίσχυση έως 5.000 € για κάθε παραγωγό και έως 50.000 € στις ομάδες παραγωγών λόγω κορωνοϊού

Ο Διευθυντής της «Ύπαιθρος Χώρα» στον Ηχώ 99,8

Για τις τελευταίε εξελίξεις γύρω από τον αγροτικό τομέα και τη δυνατότητα ενίσχυσης των παραγωγών μιλά στον Ηχώ 99,8 ο Διευθυντής της «Υπαιθρος Χώρα» κ. Νίκος Λάππας.

Καταρχάς αναφέρετε στο deminimis λέγοντας ότι είναι η δυνατότητα που παρέχει η Ε.Ε. στα κράτη μέλη να προσδώσουν κάποιες ενισχύσεις για ειδικές περιπτώσεις πχ καταστροφές που δεν μπορούν να ενταχθούν στους ασφαλιστικούς οργανισμούς όπως στον ΕΛΓΑ. Στην Ελλάδα πχ μπορούμε μέσα σε μια τριετία να δώσουμε ενισχύσεις του ύψους 130 με 140 εκατομμύρια ευρώ συνολικά. Αυτή τη στιγμή έχουμε υπόλοιπο ως χώρα γύρω στα 40 εκατομμύρια.

Προσθέτει ότι υπάρχει και το ποσό των 150 εκατομμυρίων ευρώ για ενισχύσεις λόγω κορωνοϊού. Ως προς την ενίσχυση μέσω του πακέτου αυτού σε πρώτη φάση έχουν ενταχθεί οι ανθοπαραγωγοί , τρέχει για τους παράκτιους αλιείς και τους παραγωγούς λαϊκών αγορών.

Αναφέρει ακόμη ότι υπάρχει ένα κείμενο, ένα εσωτερικό έγγραφο της ευρωπαϊκής επιτροπής, για ένα πακέτο πληρωμών το οποίο είναι στο τραπέζι των συζητήσεων. Εκτός από μια σειρά δράσεις που έχουν να κάνουν με απόσυρση ελαιολάδου, με αναφορά στο αιγοπρόβειο κρέας κ.α. γίνεται αναφορά για μια εφάπαξ ενίσχυση στους αγρότες εως 5.000 ευρώ και εως 50.000 ευρώ σε αγροτοδιατροφικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν υποστεί ζημιά από τον κορωνοϊό. Τα χρήματα αυτά θα προέλθουν από αδιάθετους πόρους του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης το οποίο τελειώνει το επόμενο διάστημα και κάποια μέτρα του δεν έχουν αποροφηθεί ακόμη.

Ακούστε εδώ αναλυτικά τον Λάππα: