Έντονες αντιδράσεις προκαλεί ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ3 που παρουσιάζει τα προϊόντα μας μεταλλαγμένα και με φυτοφάρμακα

11:51 π.μ. - Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2019
11:01 π.μ. - Τρί, 22/51/2019
Image: Έντονες αντιδράσεις προκαλεί ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ3 που παρουσιάζει τα προϊόντα μας μεταλλαγμένα και με φυτοφάρμακα

Το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε το 2002

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η προβολή από την ΕΡΤ 3 ενός ντοκιμαντέρ  με θέμα «Στο πιάτο μας – Φυτοφάρμακα, Μεταλλαγμένα, και Βιολογικά» το οποίο προβλήθηκε το 2002. Και ξανά πριν λίγες ημέρες εν έτη 2019. Το ντοκιμαντέρ – εκπομπή διάρκειας 45 λεπτών, παραγωγής ΕΤ – 3 2002, σε δημοσιογραφική επιμέλεια – έρευνα – παρουσίαση Παύλου Νεράντζη σύμφωνα και με το κείμενο που το συνοδεύει αναφέρει ότι «η ανυπαρξία ελέγχων, η ελλιπής ενημέρωση των παραγωγών και τα συμφέροντα μεγάλων φαρμακοβιομηχανιών κυριαρχούν στις καλλιέργειες οπωροκηπευτικών στην Ελλάδα με αποτέλεσμα την αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων. Ουδείς, ωστόσο, φαίνεται να ενδιαφέρεται για τους κινδύνους, που εγκυμονούν στην υγεία των καταναλωτών, αλλά και των παραγωγών σε μια αγορά, που κυριαρχείται από τη λογική του φθηνού και του « ωραίου ». Εύκολες λύσεις ,εύκολο χρήμα, λένε οι παραγωγοί. Φθηνά τρόφιμα, ζητούν οι καταναλωτές. Για «εύκολο θάνατο», κάνουν λόγο οι επιστήμονες. Οι ελλείψεις ελέγχων και στις κρεαταγορές έχει ως συνέπεια να μη γνωρίζει κανείς τι κρέατα τρώμε, ενώ η επιστήμη αδυνατεί να εγγυηθεί ότι δεν θα επαναληφθεί η κρίση των «τρελών αγελάδων» Φαρμακοβιομηχανίες, που παρασκευάζουν φυτοφάρμακα προωθούν εδώ και μερικά χρόνια ως εναλλακτική λύση τα μεταλλαγμένα, ενώ ένα μικρό προς το παρόν ποσοστό καλλιεργητών και καταναλωτών στρέφεται προς τα βιολογικά προϊόντα και την ανάδειξη τοπικών πιάτων, που τείνουν να εξαφανιστούν. Ποια είναι τα υπέρ και τα κατά των μεταλλαγμένων, που αναμένεται να εισέλθουν δυναμικά και στις ευρωπαϊκές αγορές; Τι προσφέρουν τα βιολογικά, πόσο μπορούν να καλύψουν τις διατροφικές ανάγκες και το κυριότερο, είναι πράγματι βιολογικά; Μια αποκαλυπτική έρευνα του ΜΙΧΕR για το διατροφικό μοντέλο, που στηρίζεται στην εντατικοποίηση της παραγωγής, τη μεγιστοποίηση του κέρδους, όχι, όμως και στην ποιότητα».
 
Η εκπομπή του 2002 προβλήθηκε τις προηγούμενες ημέρες, εν έτη 2019  και μεταξύ άλλων γίνεται αναφορά και στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων στην Κρήτη. Τα δεδομένα σαφώς τόσα χρόνια μετά έχουν αλλάξει, τα προϊόντα που παράγουν  οι αγρότες του νησιού είναι πιστοποιημένα, υπόκεινται σε αυστηρούς ελέγχους και ένα μεγάλο μέρος αγροτών εφαρμόζει την ολοκληρωμένη διαχείριση ενώ τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται είναι πιστοποιημένα και εγκεκριμένα από το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης. Ο Ενιαίος αγροτικός σύλλογος έχει ενημερωθεί για το ρεπορτάζ, έχει δεχτεί τις αντιδράσεις από παραγωγούς και αναμένεται να κάνει παρέμβαση για το θέμα στο κανάλι. Αυτό που αναμένεται να ζητήσουν  είναι να γίνει ένα νέο ντοκιμαντέρ, μια νέα εκπομπή που θα περιγράφει και αναλύει τα σημερινά δεδομένα στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων στην Κρήτη.