Επεκτείνεται και στις αεροπορικές μεταφορές το μεταφορικό ισοδύναμο στα νησιά

5:36 μ.μ. - Πέμπτη, 4 Απριλίου 2019
05:04 μ.μ. - Πέμ, 04/36/2019
Image: Επεκτείνεται και στις αεροπορικές μεταφορές το μεταφορικό ισοδύναμο στα νησιά

Τροπολογία με την οποία δίνεται η δυνατότητα επέκτασης του μέτρου του μεταφορικού ισοδύναμου και στις αεροπορικές μεταφορές των νησιωτών

Κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή, στο σχέδιο νόμου «Σύσταση, συγκρότηση και αρμοδιότητες της Κεντρικής Επιτροπής Κωδικοποίησης και άλλες διατάξεις».
 
Σύμφωνα με την συγκεκριμένη τροπολογία, οι ιδιαιτερότητες της νησιωτικότητας (καιρικές συνθήκες, χρόνος μετακίνησης) καθιστούν σε πολλές περιπτώσεις αναγκαία την αεροπορική μεταφορά, κυρίως για τις ευάλωτες ομάδες, ασθενείς και ηλικιωμένους, ενώ το κόστος της επιδότησης θα είναι μέχρι το ανώτατο ύψος στην αντίστοιχη μεταφορά με πλοίο. Εφόσον ο νησιώτης επιλέξει την αεροπορική μεταφορά θα λαμβάνει μέρος ή και το σύνολο όχι όμως περισσότερο από το ποσό που θα λάμβανε με τη θαλάσσια μεταφορά.
 
Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας, Ν.Σαντορινιός, εκτός από το θέμα της αεροπορικής μεταφοράς, με τη συγκεκριμένη ρύθμιση παρατείνεται επίσης η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου του μεταφορικού ισοδύναμου στη μεταφορά καυσίμων στα νησιά για όλο το έτος 2019. Το μέτρο του μεταφορικού ισοδύναμου για τη μεταφορά απλής αμόλυβδης βενζίνης (95 οκτανίων) και diesel κίνησης εφαρμόζεται πιλοτικά από 1η Ιανουαρίου 2019 στα νησιά:
 
Αγαθονήσι, Άγιο Ευστράτιο, Αλόννησο, Αμοργό, Ανάφη, Αντίπαρο, Αστυπάλαια, Ίο, Ικαρία, Κάρπαθο, Κάσο, Κέα, Κίμωλο, Κύθηρα, Κύθνο, Λειψούς, Λέρο, Μεγίστη, Μήλο, Νίσυρο, Πάτμο, Σαμοθράκη, Σέριφο, Σίκινο, Σίφνο, Σκιάθο, Σκόπελο, Σκύρο, Σύμη, Τήλο, Φολέγανδρο, Φούρνους, Χάλκη και Ψαρά.
 
Ο κ. Σαντορινιός πρόσθεσε, επίσης, ότι στην ίδια τροπολογία, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πειραιά που κάνει μελέτη μαζί με τα επιμελητήρια της Κρήτης, θα δοθεί η δυνατότητα να συμπεριληφθούν στο μέτρο του μεταφορικού ισοδύναμου, για πρώτη φορά, επιχειρήσεις και επιχειρηματικές δραστηριότητες που έχουν αυξημένο κόστος μεταφοράς από και προς την Κρήτη.
 
Στην ίδια τροπολογία, τέλος, στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας, των Ενόπλων Δυνάμεων και μελών ΔΕΠ των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, που έχουν έδρα στα νησιά, εντάσσονται ως επιλέξιμοι για επιδότηση του κόστους μεταφοράς τους στο πλαίσιο του μέτρου του μεταφορικού ισοδύναμου.

 
 
πηγή thepressproject.gr