
Ξεκινά το μεγαλύτερο έργο οδικής υποδομής στην Κρήτη - Έπεσαν οι υπογραφές για τα 157χλμ. από Ηράκλειο έως Χανιά - Άμεση χρηματοδότηση των μελετών και για το υπόλοιπο τμήμα μέχρι την Σητεία - Το έργο περιλαμβάνει 43 κόμβους 23 σήραγγες, 89 γέφυρες
Σε μια σημαντική στιγμή για την Κρήτη, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου η επίσημη τελετή για την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής του μεγαλύτερου τμήματος του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), που θα ενώνει το Ηράκλειο με τα Χανιά.
Η εκδήλωση έλαβε χώρα παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος υπογράμμισε τη σημασία του έργου τόσο για την οδική ασφάλεια όσο και για την αναπτυξιακή προοπτική του νησιού.
Το έργο που αλλάζει τον χάρτη των μετακινήσεων
Η νέα οδική αρτηρία μήκους 157 χιλιομέτρων θα διαμορφώσει πλήρως τον τρόπο μετακίνησης στη βόρεια Κρήτη. Το έργο περιλαμβάνει, πέραν της κεντρικής χάραξης, και παράπλευρο οδικό δίκτυο, καθώς και την κατασκευή γεφυρών, σηράγγων, ανισόπεδων κόμβων και αναβάθμιση των παρακάμψεων στις πόλεις Χανίων, Ρεθύμνου και Ηρακλείου.
Η ανάδοχος εταιρεία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αναλαμβάνει την υλοποίηση του έργου, το οποίο εντάσσεται στο εθνικό επενδυτικό σχέδιο «Ελλάδα 2.0», με μέρος της χρηματοδότησης να καλύπτεται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Άμεση χρηματοδότηση των μελετών και για το υπόλοιπο τμήμα μέχρι την Σητεία
Σημαντική εξέλιξη για την ανατολική Κρήτη και τον σχεδιασμό του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) ήρθε από την ομιλία του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρίστου Δήμα, κατά τη διάρκεια της επίσημης εκδήλωσης για την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής του τμήματος Ηράκλειο – Χανιά.
Ο Υπουργός ανακοίνωσε ότι εντός του αμέσως επόμενου χρονικού διαστήματος θα προχωρήσει η χρηματοδότηση των αναγκαίων μελετών για το υπόλοιπο τμήμα του ΒΟΑΚ έως τη Σητεία, ικανοποιώντας ένα διαχρονικό και πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας της ανατολικής Κρήτης.
Ολόκληρη η εκδήλωση και οι ομιλίες
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Σπουδαία ημέρα για την Κρήτη»
Αναφερόμενος στον σχεδιασμό του έργου, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε πως πρόκειται για μια προσωπική του δέσμευση, η οποία πλέον εισέρχεται στο στάδιο της υλοποίησης. «Ήταν μια υπόσχεση που είχα αναλάβει προσωπικά και σήμερα είμαι στην ευχάριστη θέση να την κάνω πράξη», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Κατά την τοποθέτησή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγνώρισε τη σύνθετη φύση του έργου, σημειώνοντας πως η ολοκλήρωσή του απαιτεί συντονισμό, συνέπεια και προγραμματισμό σε βάθος πενταετίας. «Γνωρίζουμε καλά ότι πρόκειται για ένα έργο μεγάλης πολυπλοκότητας με χρονικό ορίζοντα τα πέντε χρόνια», ανέφερε.
Στην αρχή της ομιλίας του, ο Πρωθυπουργός επέλεξε έναν πιο χαλαρό τόνο, απευθυνόμενος στον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη. «Ανεβήκατε με έναν πράσινο φάκελο. Θα σας δώσω έναν μπλε – είναι πιο ωραίος», αστειεύτηκε, προκαλώντας χαμόγελα στην αίθουσα.
«Ξέρουμε ότι είναι ένα σύνθετο έργο με ορίζοντα τα 5 χρόνια. Να δεσμευτώ στους κατοίκους της Σητείας. Οι μελέτες στο τμήμα Παχιά Άμμος – Σητείας θα προχωρήσουν άμεσα. Ήδη έχουμε δύο ανοιχτά εργοτάξια που υλοποιούνται έργα από Χερσόνησο έως Άγιο Νικόλαο. Ο ΒΟΑΚ είναι ένα έργο που προχωρά. Κύριε Περιστέρη, περιμένω να δούμε τα εργοτάξια και στο Ηράκλειο – Χανιά. Πρόκειται για ένα έργο με χρονοδιάγραμμα 5 ετών. Πρέπει να αντιληφθούμε την τεράστια σημασία που έχει για την Κρήτη», τόνισε ακόμη.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε τη δέσμευσή του για τέσσερα μείζονα έργα υποδομής, τα οποία –όπως σημείωσε– «αποτελούν κεντρικό άξονα για την αναπτυξιακή πορεία της Κρήτης». Συγκεκριμένα:
- Την κατασκευή του ΒΟΑΚ, που σήμερα περνά στο στάδιο της υλοποίησης.
- Την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα, έργο που ενισχύει την ενεργειακή επάρκεια και μειώνει το κόστος ηλεκτροπαραγωγής.
- Την προώθηση αρδευτικών έργων, για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα και την ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων.
- Την κατασκευή του νέου διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλι, το οποίο θα αντικαταστήσει το υφιστάμενο αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης» και θα αποτελέσει κόμβο για τον τουρισμό και την οικονομία του νησιού.
Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης την κατασκευή νέων φοιτητικών εστιών, δυναμικότητας 5.000 κλινών, στο πλαίσιο της στήριξης της φοιτητικής στέγασης.
«Επέμεινα ιδιαίτερα στον υπουργό και τον παραχωρησιούχο για υπογραφές στις 9 Μαΐου γιατί είναι η ημέρα της Ευρώπης, Όλα τα μεγάλα έργα στην Κρήτη και αλλού έχουν ευρωπαϊκή συμμετοχή. Και αυτό έχει σημασία να το θυμόμαστε τον Μάιο του 2025 και πλησιάζουμε στην επέτειο των δραματικών στιγμών του 2015. Ας αναλογιστούμε την πρόοδο που έχει κάνει η χώρα με την Ελλάδα να είναι παράδειγμα για τα δημοσιονομικά. Ας σκεφτούμε ότι όσο καλύτερα πηγαίνουν τόσο θα μπορούμε να επιστρέφουμε την ανάπτυξη στους πολίτες» συνέχισε ο πρωθυπουργός
«Σήμερα είναι μια σπουδαία ημέρα για την Κρήτη. Πάμε για τις υπογραφές», έκλεισε στο μήνυμα του.
«Το έργο έχει ήδη ξεκινήσει αλλά σήμερα συμβασιοποιείται το μεγαλύτερο τμήμα του έργου» τόνισε ο υπουργός Υποδομών Χρίστος Δήμας σημειώνοντας ότι το έργο περιλαμβάνει τουλάχιστον 43 κόμβους 23 σήραγγες, 89 γέφυρες. Ανακοίνωσε, δε, ότι «με εντολή του πρωθυπουργού θα χρηματοδοτήσουμε τις μελέτες μέχρι τη Σητεία το επόμενο διάστημα».
Αναφέρθηκε, επίσης, στον αριθμό των 38 τροχαίων δυστυχημάτων στον ΒΟΑΚ προσθέτοντας ότι θα εφαρμοστούν μέτρα ασφαλείας όπως αυτά στην εθνική οδό Πατρών-Πύργο με σκοπό να μειώσουμε τα τροχαία ατυχήματα κατά τη διάρκεια των εργασιών αλλά και τον ρυθμό κυκλοφορίας στον ΒΟΑΚ.
«Από το 2019 μέχρι σήμερα οι κυβερνήσεις Μητσοτάκη και οι ηγεσίες του υπουργείου Υποδομών εργάστηκαν για να φτάσουμε στη σημερινή ημέρα. Όμως όλα γίνονται χάρη στον πρωθυπουργό ο οποίος είναι ο κύριος υπεύθυνος για ό,τι συμβαίνει» κατέληξε ο κ. Δήμας.
«Αρχίζει μια άλλη ημέρα, χαρούμενη αλλά δύσκολη. Δύσκολη γιατί για να καταλήξει ένα έργο στη συμβασιοποίηση είναι πολύπλοκο. Το μέλλον της Κρήτης με τον ΒΟΑΚ θα είναι μια άλλη πραγματικότητα, θα είναι ένα άλλο νησί με τον ΒΟΑΚ η Κρήτη, είπε ο υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος.
Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, με πλήθος εκπροσώπων από την αυτοδιοίκηση, φορείς του τεχνικού κόσμου και την πολιτική ηγεσία να δίνουν δυναμικό «παρών».
Λίγο μετά τις 10:30 έφτασε στο Συνεδριακό κέντρο Ηρακλείου.
Η ανάδοχος εταιρία είναι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και το έργο, εκτός από τον νέο οδικό άξονα μήκους 157 χιλιομέτρων, περιλαμβάνει παράπλευρο οδικό δίκτυο, γέφυρες, σήραγγες, κόμβους και αναβαθμίσεις στις παρακάμψεις των τριών μεγάλων πόλεων της Κρήτης: Χανίων, Ρεθύμνου και Ηρακλείου.
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Γιώργος Περιστέρης, δήλωσε:
«Σήμερα είναι η μέρα που για χρόνια ακουγόταν η λέξη “παραχώρηση ΒΟΑΚ” – σήμερα υπογράφεται, όσο κι αν φαίνεται απίθανο. Και γιατί είναι απίθανο; Διότι μια προετοιμασία για την υπογραφή, που σε άλλες περιπτώσεις διαρκεί δύο μήνες, επειδή είχε τεθεί ως προθεσμία η 9η Μαΐου από τον Πρωθυπουργό, μια σχεδόν ανέφικτη προθεσμία, εν πάση περιπτώσει με ξενύχτι όλων των ανθρώπων της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, της ΤΕΡΝΑ, της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, των υπηρεσιακών παραγόντων και των τραπεζών – τις οποίες ευχαριστούμε που συνέβαλαν – κατέστη δυνατό σήμερα να υπογραφεί αυτή η σύμβαση.
Θα ήθελα να πω λίγο από το παρελθόν, για να “ευλογήσουμε και εμείς λίγο τα γένια μας”…
Πριν ακόμα γίνει ο διαγωνισμός και πριν αναλάβουμε το έργο, είχε φανεί αδιέξοδο στο να ενταχθεί το σύνολο της παραχώρησης στο κομμάτι Χανιά – Κίσσαμος.
Βοηθήσαμε και εμείς να βρεθεί η νομική λύση, ώστε να μπορέσει να ενταχθεί στον ήδη εξαγγελθέντα διαγωνισμό, χωρίς να χρειαστεί αναβολή ή επαναδημοπράτηση του έργου.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τα στελέχη της εταιρείας, που όχι μόνο καταθέσαμε την πιο ανταγωνιστική προσφορά, αλλά και την πιο άρτια.
Εν πάση περιπτώσει, κύριε Πρωθυπουργέ, πρέπει να ευχαριστήσουμε εσάς, για τη βοήθεια και τις σαφείς εντολές που δώσατε, ώστε να πέσουν οι υπογραφές.
Σήμερα ξεκινάει μια μακρά και δύσκολη διαδρομή, μακριά από πανηγυρισμούς και με πολλή προσπάθεια. Και χρειάζεται συνεργασία όλων – της κοινωνίας της Κρήτης, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των δημόσιων αρχών – για να μπορέσει να κατασκευαστεί αυτό το έργο».
Το νέο αυτό τμήμα του ΒΟΑΚ αποτελεί τη μεγαλύτερη και πολυπλοκότερη φάση του έργου, με μήκος περίπου 157 χιλιομέτρων, και έρχεται να αντιμετωπίσει ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα μετακίνησης στο νησί. Ο Πρωθυπουργός έχει επανειλημμένα χαρακτηρίσει το έργο αυτό προσωπικό στοίχημα, εξαιτίας τόσο της κρητικής καταγωγής του, όσο και των πολλών τροχαίων δυστυχημάτων που έχουν σημειωθεί στον υφιστάμενο οδικό άξονα.
Ένα μέρος του κόστους θα καλυφθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς το έργο έχει ενταχθεί στο σχέδιο «Ελλάδα 2.0».
Για να φτάσουμε στις σημερινές υπογραφές, η νέα ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών προώθησε πρόσφατα σχετική ρύθμιση στη Βουλή για τις απαλλοτριώσεις. Ο κ. Δήμας τόνισε χθες από την Ιεράπετρα ότι στόχος της κυβέρνησης είναι ο ΒΟΑΚ να καλύψει όλη την Κρήτη, κάτι που έχει αναφέρει και ο πρωθυπουργός. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Κρήτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επισκεφθεί το χωριό Πεζά και το φράγμα Πλακιώτισσας πριν επιστρέψει στην Αθήνα το μεσημέρι.
neakriti.gr