Επιδοτήσεις: Ποιοι δεν πληρώνονται - Γιατί δεν πήραν το 70% της βασικής ενίσχυσης

11:08 π.μ. - Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου 2019
11:10 π.μ. - Παρ, 25/08/2019
Image: Επιδοτήσεις: Ποιοι δεν πληρώνονται - Γιατί δεν πήραν το 70% της βασικής ενίσχυσης

Μπήκαν χθες στα βιβλιάρια των παραγωγών τα πολυπόθητα ποσά

Πάνω από 680 εκατομμύρια (συγκεκριμένα 683.052.227,06) ευρώ βρίσκονται από χθες το απόγευμα στα βιβλιάρια 538.037 παραγωγών, που πληρώνονται τόσο από την Τράπεζα Πειραιώς όσο και από τις άλλες τράπεζες, καθώς δεν αναμένεται “βαλέρ”, προκειμένου να γίνει πράξη η αρχική δέσμευση Βορίδη, ότι γίνονται προσπάθειες να πληρωθεί το σύνολο των δικαιούχων πριν από το τριήμερο της εθνικής μας επετείου της ερχόμενης Δευτέρας 28 Οκτωβρίου.
 
Να υπενθυμίσουμε ότι το 70% της βασικής ενίσχυσης είναι γύρω στο 50% της ενιαίας ενίσχυσης, ενώ αυτόματα στην “ενημέρωση” που έχουν οι παραγωγοί από τα ΑΤΜ βλέπουν το τελικό ποσό που τους έχει πιστωθεί μετά την αφαίρεση των κρατήσεων υπέρ φορέα ενεργοποίησης δικαιωμάτων και υπέρ ΕΛΓΑ.
 
Από σήμερα, όπως γίνεται κάθε χρόνο, θα δούμε εξάλλου και αν έχουν προκύψει προβλήματα ή παράπονα από παραγωγούς για τα ποσά που τους έχουν βάλει στους λογαριασμούς τους.
 
Ωστόσο, θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι, ενώ κάθε χρόνο οι τράπεζες (πλην της Πειραιώς που υποκαθιστά τον ρόλο της πρώην ΑΤΕ μοιράζοντας τα χρήματα) έχουν “βαλέρ”, φέτος για πρώτη φορά αυτό δε γίνεται, γεγονός που χρεώνεται στα “υπέρ” του νέου υπουργού, εκτός βέβαια και αν στην πράξη δε διαπιστωθεί κάτι τέτοιο. Ό,τι και αν ισχύει πάντως, από σήμερα και μετά θα μπορούμε να το εξακριβώσουμε. Εκτός όμως από την επίσημη ανακοίνωση κυβέρνησης και ΟΠΕΚΕΠΕ, το ίδιο καταθέτει στην εφημεριδα  “Νέα Κρήτη” και ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ Μύρων Χιλετζάκης.
 
 
Ποιοι δεν πληρώνονται
 
Κατά τον διασταυρωτικό μηχανογραφικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε για τη χορήγηση της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης έτους 2019, εντοπίστηκαν ευρήματα που επηρέασαν μερικά ή ολικά την πληρωμή των δικαιούχων. Τα ειδικά αυτά ευρήματα αφορούν κυρίως σε:
 
- Γεωργούς (49.841) με δικαιούμενο ποσό βασικής ενίσχυσης μικρότερο των 250 ευρώ. Εφόσον μετά τον υπολογισμό των επόμενων πληρωμών το συνολικό ποσό τους είναι μεγαλύτερο των 250 ευρώ, θα πληρωθούν στην εκκαθάριση.
 
- Γεωργούς (44) που δεν πληρούν το κριτήριο του ενεργού γεωργού σύμφωνα με το άρθρο 9, του Καν. (Ε.Ε.) 1307/2013. Για τον έλεγχο του κριτηρίου των παραγωγών αυτών χρησιμοποιούνται τόσο τα δικαιούμενα ποσά των άμεσων ενισχύσεων έτους αιτήσεων 2018, όσο και τα οικονομικά τους στοιχεία του φορολογικού έτους 2018. Ο εν λόγω έλεγχος διενεργείται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) του υπουργείου Οικονομικών.
 
- Γεωργούς (780) για τους οποίους εκκρεμεί το αποτέλεσμα ελέγχου του κριτηρίου του ενεργού γεωργού, καθόσον δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες εκκαθάρισης φορολογίας εισοδήματος από το υπουργείο Οικονομικών.
 
- Γεωργούς (1.657) για τους οποίους εκκρεμεί η ολοκλήρωση του διοικητικού ελέγχου των αιτήσεων μεταβίβασης δικαιωμάτων (προσκόμιση συμπληρωματικών δικαιολογητικών, σύνθετες περιπτώσεις κληρονομιάς κ.λπ.). Ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων μεταβίβασης δικαιωμάτων ανήλθε στις 34.484.
 
- Γεωργούς (470) που δεν ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού που δήλωσαν στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης με το τραπεζικό ίδρυμα.
 
- Γεωργούς (2.933) που κρίθηκαν μη δικαιούχοι μετά από ελέγχους που διενήργησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, λόγω μεγάλης απόκλισης μεταξύ δηλωθέντων και προσδιορισθέντων στοιχείων.
 
- Γεωργούς (2.785) με μη τεκμηρίωση ιδιοκτησίας για το σύνολο ή μέρος των αγροτεμαχίων που δηλώθηκαν στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2019 σε σχέση με τα στοιχεία που τηρούνται στην ΑΑΔΕ.
 
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ, σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ, ξεκίνησε άμεσα την επίλυση των εκκρεμοτήτων για τους δικαιούχους των ανωτέρω κατηγοριών 2 και 3 και θα αποσταλεί αρχείο με νεότερη επεξεργασία από το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να χορηγηθεί το δικαιούμενο ποσό σε επόμενη πληρωμή. Για τις λοιπές κατηγορίες, επισημαίνεται ότι το σύστημα για την υποβολή διοικητικών πράξεων για την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2019 θα ανοίξει στις Περιφερειακές Υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ στο αμέσως επόμενο διάστημα.
 
Εξατομικευμένες περιπτώσεις παραγωγών που παρουσίασαν ευρήματα κατά τον διασταυρωτικό μηχανογραφικό έλεγχο, με επίπτωση στο δικαιούμενο ποσό της βασικής ενίσχυσης, θα εξεταστούν, επίσης, από τις Περιφερειακές Υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ, μετά από την έκδοση σχετικών οδηγιών, εφόσον κριθεί αναγκαίο.
 
Τα συνολικά ποσά
 
Με βάση τη νέα Κοινή Γεωργική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι συνολικές άμεσες ενισχύσεις που θα πληρωθούν στους Έλληνες αγρότες για το 2019 ανέρχονται σε 2.022.400.000 ευρώ. Από το ποσό αυτό, 1.091.170.000 ευρώ προορίζονται για τη βασική ενίσχυση, 550.385.000 ευρώ για το “πρασίνισμα”, 36.692.000 ευρώ για τους νέους σε ηλικία αγρότες (κάτω των 40 ετών) και 344.153.000 ευρώ για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις.
 
Έτσι, από χθες, ολοκληρώνεται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, με βάση τον προγραμματισμό του, η πληρωμή του 70% της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης έτους 2019. Σημειώνεται ότι Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2019 υπέβαλλαν 646.141 παραγωγοί, εκ των οποίων δικαιούχοι βασικής ενίσχυσης είναι 591.007, ενώ το ανωτέρω καταβληθέν ποσό αντιστοιχεί στο 98,3% της συνολικά δικαιούμενης ενίσχυσης με βάση τις αιτήσεις.
 
Επιπλέον, έχει προγραμματιστεί μέχρι τέλη Δεκεμβρίου 2019 η καταβολή του υπολοίπου της βασικής ενίσχυσης και του “πρασινίσματος”.
 
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το neakriti.gr, για την ενημέρωσή τους σχετικά με τις πληρωμές, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στους φορείς υποβολής των αιτήσεων ενίσχυσης, στο αυτοματοποιημένο τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης του ΟΠΕΚΕΠΕ (210/88.02.000) και στο τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης του ΥΠΑΑΤ (1540), το οποίο λειτουργεί τις εργάσιμες ημέρες από τις 9 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα.
 
Τέλος, παρέχεται η δυνατότητα προσωποποιημένης πληροφόρησης των δικαιούχων μέσω της εφαρμογής “Καρτέλα του Αγρότη” (https://osdeopekepe.dikaiomata.gr/FarmersTab), κάνοντας χρήση των προσωπικών κωδικών που έχουν για την πρόσβαση στις υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς και μέσω της εξειδικευμένης εφαρμογής “Δημοσιοποίηση Πληρωμών” (https://dip.opekepe.gr) με χρήση των κωδικών πρόσβασης στο Πληροφοριακό Σύστημα του υπουργείου Οικονομικών (ΤΑΧΙSnet).