Έρχεται ξένο fund στην Παγκρήτια Τράπεζα για κόκκινα δάνεια

4:36 μ.μ. - Σάββατο, 8 Οκτωβρίου 2016
04:10 μ.μ. - Σάβ, 08/36/2016
Image: Έρχεται ξένο fund στην Παγκρήτια Τράπεζα για κόκκινα δάνεια

Eκδηλώθηκε ενδιαφέρον από το μεγάλο επενδυτικό κεφάλαιο ΡCP Capital Partners για την απόκτηση στρατηγικού ποσοστού στην κρητική τράπεζα

Ωστόσο, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το fund, του οποίου ηγείται η Αmanda Staveley που έκανε σχετικές δηλώσεις στο Reuters και στη "Wall Street Journal", θέλει να χρησιμοποιήσει την Παγκρήτια ως "όχημα" για να μπει στην ελληνική αγορά "κόκκινων" δανείων. Μάλιστα η ίδια η επικεφαλής του fund δήλωσε ότι έχει διαθέσιμα έως και 2 δισ. ευρώ για να τα επενδύσει σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ελληνικών τραπεζών, τα οποία αυτή τη στιγμή θεωρούνται «η μεγάλη επενδυτική ευκαιρία» της Ευρώπης!
 
Η επικεφαλής του επενδυτικού κεφαλαίου Αmanda Staveley σε τηλεφωνική συνέντευξή της στο πρακτορείο Reuters δήλωσε ξεκάθαρα ότι σκοπεύει να μετάσχει ως «στρατηγικός επενδυτής» στην Παγκρήτια, αφήνοντας να διαφανεί και η ευρύτερη πρόθεσή της για είσοδο στο εξαιρετικά προσοδοφόρο "παιχνίδι" των "κόκκινων" δανείων (!), κάτι που επίσης μπορεί να φανεί και από το ότι η PCP ίδρυσε γραφείο με έξι άτομα στην Ελλάδα πριν από περίπου δύο μήνες για να εξερευνήσει τη χώρα και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται, με σκοπό στη συνέχεια να δράσει αναλόγως. Και όπως είναι γνωστό, έχει τη στήριξη μεγάλων επενδυτών στην προσπάθειά της για την εξαγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων τους επόμενους 12-18 μήνες, με την αγορά των "κόκκινων" δανείων να συνεχίζει από ό,τι φαίνεται να κεντρίζει το ενδιαφέρον των ξένων funds.
 
Η κ. Αmanda Staveley είναι γνωστή για τους στενούς δεσμούς της με επενδυτές του Κόλπου και έγινε ευρέως γνωστή για την ενορχήστρωση της επένδυσης 4,57 δισ. δολαρίων από το Άμπου Ντάμπι στην Barclays PLC στην κορύφωση της κρίσης. Εκτός από την ομάδα που έχει εγκαταστήσει στην Αθήνα, προτίθεται επίσης να δουλέψει με τοπικό όμιλο για να μπει στην αγορά της είσπραξης ή της αναδιάρθρωσης δανείων, ενώ στα σχέδιά της είναι επίσης να αγοράσει ελληνικές εταιρείες.
 
Εργαλείο για την είσοδό της στην ελληνική αγορά, σύμφωνα με δημοσίευμα της WSJ που επικαλείται πηγή με γνώση του θέματος, είναι η συμμετοχή στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου στην Παγκρήτια Τράπεζα.
 
Σημειώνεται ότι η Συνεταιριστική Παγκρήτια Τράπεζα έχει δρομολογήσει να υλοποιήσει πρόσθετη κεφαλαιακή ενίσχυση ύψους 35 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καλύψει τις κεφαλαιακές της ανάγκες, όπως αυτές έχουν προσδιοριστεί με βάση το δυσμενές σενάριο. Σημειώνεται πως η τράπεζα έχει την ίδια στιγμή καλύψει τα ελάχιστα εποπτικά κεφάλαια που απαιτούνται για τη διαμόρφωση του βασικού δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 8% τουλάχιστον, προχωρώντας στην ενίσχυση των κεφαλαίων με 70 εκατ. ευρώ περίπου, μέρος των οποίων καλύφθηκε με δύο ομολογιακές εκδόσεις.
 
Μετά τα αποτελέσματα του εξαμήνου του τρέχοντος έτους, στο τέλος του οποίου η τράπεζα εμφάνισε κέρδη ύψους 6,37 εκατ. ευρώ, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας ενισχύθηκε περαιτέρω στο 9,31% και το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων ανήλθε σε 91,3 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 6,4 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα τέλη του 2015. Ωστόσο, η διοίκηση της τράπεζας δεν έχει κρύψει την πρόθεσή της να αναζητήσει στρατηγικό επενδυτή, σενάριο που ήταν ανοιχτό από την πρώτη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στα τέλη του 2015.
 
Το συνολικό δανειακό χαρτοφυλάκιο της Παγκρήτιας Τράπεζας, με βάση τις οικονομικές καταστάσεις της προηγούμενης οικονομικής χρήσης, ανέχεται σε 1,6 δισ. ευρώ, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPL) ανέρχονται σε 724 εκατ. ευρώ, τα NPE προσεγγίζουν το 1 δισ. ευρώ, ενώ οι προβλέψεις φτάνουν τα 413 εκατ. ευρώ.
 
Να πούμε βεβαίως ότι βάσει των τελευταίων νομοθετικών ρυθμίσεων (κατ' απαίτηση των δανειστών) ο στρατηγικός επενδυτής έχει τη δυνατότητα να τοποθετήσει δύο μέλη στο Δ.Σ. της τράπεζας και επίσης να ορίσει το διευθύνοντα σύμβουλο! Δηλαδή, να αποκτήσει τον έλεγχο της τράπεζας, ουσιαστικά!
 
Η Παγκρήτια δε γνωρίζει κάτι
 
«Δε μας έχει κατατεθεί κανένα αίτημα», λέει ο Ν. Μυρτάκης
 
Ωστόσο όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος της Παγκρήτιας Τράπεζας κ. Νίκος Μυρτάκης, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει ουδεμία κατ' ιδίαν επαφή με τους εκπροσώπους της ΡCP Capital Partners, ούτε καν με το στρατηγικό τους σύμβουλο, υπό αυτή τη σκοπιά και βάση. «Μέχρι σήμερα δε μας έχει κατατεθεί κανένα αίτημα από αυτούς. Όπως φαίνεται εκείνοι έβγαλαν την είδηση ότι ενδιαφέρονται γενικότερα για την Ελλάδα. Όμως μεταξύ μας δεν έχει γίνει καμία συζήτηση έως τώρα. Η Παγκρήτια δεν έχει λάβει καμία εκδήλωση ενδιαφέροντος από τη συγκεκριμένη εταιρεία ούτε έχει συζητήσει μαζί της».
 
Πάντως αξίζει να σημειωθεί πως αυτή τη στιγμή η τράπεζα βρίσκεται στη διαδικασία αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου και αναμένει την εκδήλωση ενδιαφέροντος. Όπως και να έχει πάντως, η είδηση αυτή έχει θορυβήσει τους ντόπιους ιδιώτες και επιχειρηματίες, και κυρίως εκείνους που ανήκουν στις λίστες με τα "κόκκινα" δάνεια.
 
«Φαίνεται να γίνεται αυτό που φοβόμαστε. Μετά την πολύμορφη κρίση στην Ελλάδα επί επτά συνεχή χρόνια, και την κεφαλαιακή απαξίωση, ήρθε το μεγάλο σκάνδαλο το Δεκέμβριο 2015, όπου μέσα από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών επήλθε ο πλήρης αφελληνισμός του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Εν συνεχεία ήρθε το πολυνομοσχέδιο για τη ρύθμιση των "κόκκινων" δανείων και τώρα ήρθε η ώρα της δράσης μέσα από το τραπεζικό σύστημα να επέλθουν τα ξένα funds και οι τράπεζες να χρησιμοποιηθούν για αυτόν και μόνο το λόγο», τόνισε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου Μανώλης Κουμαντάκης, εκφράζοντας την αγωνία και το φόβο των Κρητικών, και δη των επιχειρηματιών που έχουν "κόκκινα" δάνεια, καθώς στην περίπτωση που ελεγχθούν από το ξένο αυτό fund θα γίνει, όπως με νόημα είπε χαρακτηριστικά, «μια πολύ ωραία μεταβίβαση των περιουσιών». Υπενθυμίζοντας πάντως το γεγονός ότι πρόσφατα η Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα έχει ανακεφαλαιοποιηθεί, ζητώντας μάλιστα από τις κρητικές επιχειρήσεις και επαγγελματίες να συμβάλουν οικονομικά ώστε να μείνει σε κρητικά χέρια (!), αναρωτιέται τι έχει να πει στους πελάτες και εκείνους που "έβαλαν πλάτη", μετά από αυτές τις εξελίξεις.
 
Πηγή : www.neakriti.gr