Φ. Κοκοτός: Σε δυο εβδομάδες τα πρωτόκολλα αερομεταφορών και κρίσιμες αποφάσεις για τον τουρισμό

12:16 μ.μ. - Πέμπτη, 14 Μαΐου 2020
12:05 μ.μ. - Πέμ, 14/16/2020
Image: Φ. Κοκοτός: Σε δυο εβδομάδες τα πρωτόκολλα αερομεταφορών και κρίσιμες αποφάσεις για τον τουρισμό

Μεγάλο στοίχημα να κερδηθούν σε πρώτη φάση οι μήνες Ιούλιος - Αύγουστος

Συζήτηση για την επόμενη μέρα στον τουρισμό έγινε χθες σε ευρωπαϊκό επίπεδο μέσω τηλεδιάσκεψης στην οποία μεταξύ άλλων έλαβε μέρος ο Λασιθιώτης τουριστικός επιχειρηματίας και μέλος του ΣΕΤΕ κ. Φώτης Κοκοτός. Μιλώντας στον Ηχώ 99,8 ανέφερε ότι οι θέσεις που αναπτύχθηκαν ήταν διφορούμενες με κάποιους να επιθυμούν το άνοιγμα των συνόρων για τον τουρισμό και άλλους να διαφωνούν για υγειονομικούς λόγους. Τελικά επικράτησε η άποψη του ανοίγματος και η Ελλάδα ήταν στις χώρες που είχαν την άποψη αυτή.

Ένα επόμενο ζήτημα ήταν το πως θα γίνει το πέρασμα στην επόμενη μέρα με έμφαση στις αερομεταφορές. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέθεσε στις δυο αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν εντός δυο εβδομάδων να βγάλουν τα πρωτόκολλα αερομεταφορών. Ήδη πάντως έχουν ανοίξει οι κρατήσεις και εταιρίες έχουν ανακοινώσει δρομολόγια. Θα πρέπει όμως εδώ να εξεταστεί το πως θα στηριχτούν οι εταιρίες αερομεταφορών ώστε να μπορέσουν να είναι βιώσιμες.

Επιπλέον στις προτάσεις της Ε.Ε. είναι να γίνονται ταξίδια ανάμεσα σε προορισμούς, που μπορεί να είναι χώρες ή περιφέρειες, που θα έχουν παρόμοια επιδημιολογικά χαρακτηριστικά. Ιδανικά θα θέλαμε να ανοίξει όλος ο ευρωπαϊκός εναέριος χώρος ταυτόχρονα όμως όπως φαίνεται θα οδηγηθούμε σε διμερής ή διακρατικές συμφωνίες, ανέφερε ο κ. Κοκοτός.

Σε άλλο σημείο αναφέρθηκε στον τουρισμό στην Ελλάδα λέγοντας πως υπάρχουν προορισμοί που έτσι και αλλιώς βασίζονταν στους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο οπότε τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι μπορούν να τους κερδίσουν. Σίγουρα δεν θα δούμε συνωστισμούς όπως άλλα χρόνια. Υπάρχουν και άλλα νησιά όπως η Κρήτη που έχουν τουρισμό 6 μήνες οπότε εδώ τα δεδομένα είναι διαφορετικά. Σε κάθε περίπτωση όλα εξαρτώνται από τα μέτρα και τις αποφάσεις που θα παρθούν σε εθνικό επίπεδο. Είναι πολύ σημαντικό να μην υπάρχει εφησυχασμός , να τηρούνται τα μέτρα ώστε να διατηρηθεί η χώρα μας σε ένα καλό επίπεδο ως προς την εξάπλωση της πανδημίας.