Φενέκος: Κρήτη και Κύπρος στο στόχαστρο του τουρκολυβικού συμφώνου

11:28 π.μ. - Τρίτη, 4 Οκτωβρίου 2022
11:10 π.μ. - Τρί, 04/28/2022
Image: Φενέκος: Κρήτη και Κύπρος στο στόχαστρο του τουρκολυβικού συμφώνου

Τι δήλωσε στον Ηχώ 99,8 ο υποναύαρχος ε.α.

Αναφορικά με τις εξελίξεις γύρω από την ενεργοποίηση του παράνομου τουρκολυβικού συμφώνου μίλησε στον Ηχώ 99,8 ο υποναύαρχος εα κ. Σ. Φενέκος αναλύοντας καταρχάς το πολιτικό σκέλος αλλά και την ενεργειακή αναταραχή που επικρατεί γενικότερα στην Ευρώπη και όχι μόνο.

Όπως είπε, δυο τα σενάρια εφαρμογής.

Το πρώτο υπό μορφή Leasing για έρευνες υδρογονανθράκων που θα αποτελούσε και πρόβλημα για τη Λιβύη καθώς θα καθιστούσε τα οικόπεδά της για μεγάλο χρονικό διάστημα δεσμευμένα από την Τουρκία.

Το δεύτερο σενάριο, δανεισμός, που θα αποτελούσε και το καλό σενάριο για τη χώρα μας γιατί θα περιοριζόταν στο εύρος της υφαλοκρηπίδας της Λιβύης. Υποστήριξε ακόμη ότι πρέπει να ενισχύσουμε την ακτοφυλακή μας, ως αστυνομικού τύπου μέτρα χωρίς να χρειαστεί να πάμε σε ενίσχυση στρατιωτικών δυνάμεων.

Επόμενη κίνηση που θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια κάτι που ακυρώνει το τουρκολυβικό ως προς την εγγύτητα με την Κρήτη. Προέβλεψε δε, ότι το επόμενο διάστημα θα δημιουργηθεί θέμα με την Κύπρο και για αυτό θα πρέπει ως χώρα να το παρακολουθούμε με προσοχή.