Φιλιππάκης για Χρυσή: Αδυναμία εφαρμογής του ΦΕΚ λόγω έλλειψης γνώσης των κρατικών υπηρεσιών

12:40 μ.μ. - Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου 2021
12:09 μ.μ. - Τετ, 22/40/2021
Image: Φιλιππάκης για Χρυσή: Αδυναμία εφαρμογής του ΦΕΚ λόγω έλλειψης γνώσης των κρατικών υπηρεσιών

Ξανά στο ίδιο έργο θεατές

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο « Καθορισμός όρων και περιορισμών για την προστασία, διατήρηση και διαχείριση της φύσης, της χερσαίας και θαλάσσιας περιοχής της Νήσου Χρυσή και έγκριση Σχεδίου Δράσης». Ο κ. Ματθαίος Φιλιππάκης Δασολόγος στην Δασική υπηρεσία Λασιθίου, μίλησε στον Ηχώ 99,8 αναλύοντας στοιχεία του ΦΕΚ, διευκρινίζοντας καταρχάς ότι τοποθετείται ως πολίτης.

Ο κ. Φιλιππάκης κατά την τοποθέτησή του έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ιδιοκτησιακό καθεστώς και την αναγκαιότητα να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Μίλησε για τη χλωρίδα και την πανίδα στο νησί, κάνοντας μάλιστα στο σημείο λόγο για περιβαλλοντικό έγκλημα. Αναφέρθηκε στο αγκάθι που είναι η καθαριότητα. Σε υποδομές όπως ένα αναψυκτήριο που θα μπορούσε να λειτουργήσει ακόμα και με ΑΠΕ, αλλά και στο τι τουαλέτες πρέπει να τοποθετηθούν. Ακόμα στο θέμα της κατασκήνωσης που θα πρέπει να είναι ελεγχόμενη όπως τόνισε. Μίλησε ακόμα για τις δυσκολίες όλα αυτά τα χρόνια να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των πολλών εμπλεκόμενων υπηρεσιών, τα προβλήματα της γραφειοκρατίας αλλά και την αποδυνάμωση της Δασικής, και όχι μόνο, υπηρεσίας, από προσωπικό. Καθώς και στις ενέργειες και προτάσεις της Δασικής Υπηρεσίας ώστε να προστατευθεί η Χρυσή.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν πάντως τα στοιχεία που ανέφερε ο κ. Φιλιππάκης σχετικά με το κεδρόδασος λέγοντας ότι το 80 % του δάσους έχει ξεραθεί με την ξηρασία να θεωρείται ως η πρωτογενής αιτία. Οι δε κοινοί κέδροι έχουν ξεραθεί τελείως. Το ριζικό σύστημα των κέδρων είναι αποκαλυμμένο με συνέπεια να έχει αποδυναμωθεί η βιολογική αντοχή του δάσους. Η φύση πάντως φαίνεται πως έχει έρθει να αντικαταστήσει το « νεκροταφείο» όπως το χαρακτήρισε, με ένα άλλος είδος φυτού, με πράσινο μανδύα, σαν «φασολάκι» που καλύπτει την ασχήμια και συγκρατεί το περιβάλλον μέχρι να αποκατασταθεί το περιβάλλον. Γιατί και στο παρελθόν έχουν υπάρξει περίοδοι ξηρασίας, εξήγησε.