Φραγκιαδάκης: Πρόταση για δημιουργία ενός Κέντρου Εκπαίδευσης Θετικών Επιστημών για όλους στην Ιεράπετρα

11:57 π.μ. - Δευτέρα, 29 Απριλίου 2024
11:04 π.μ. - Δευ, 29/57/2024
Image: Φραγκιαδάκης: Πρόταση για δημιουργία ενός Κέντρου Εκπαίδευσης Θετικών Επιστημών για όλους στην Ιεράπετρα

Για την πρωτοβουλία του να δημιουργηθεί ένα κέντρο Μάθησης Επιστήμης και Τεχνολογίας για όλες τις ηλικίες, μίλησε ο κ. Βαγγέλης Φραγκιαδάκης στον Ηχώ 99,8

Υπάρχουν πολλά αντίστοιχα κέντρα σε όλο τον κόσμο και σκοπός τους είναι η κατανόηση της επιστήμης και κατ’ επέκταση των προϊόντων της, δηλαδή της τεχνολογίας από τον μέσο άνθρωπο. Όπως χαρακτηριστικά είπε, το κέντρο αυτό θα είναι ουσιαστικά «μία παιδική χαρά για παιδιά από 5 έως 105 χρονών». Αν και η έμφαση θα δοθεί στα νέα παιδιά ώστε να μάθουν να χρησιμοποιούν την τεχνολογία σωστά, θα υπάρχουν δράσεις και προγράμματα για όλες τις ηλικίες.

Η μέθοδος που θα ακολουθηθεί είναι γνωστή ως edutainment, η εκπαίδευση δηλαδή μέσω της διασκέδασης. Όλα τα προγράμματα και οι δράσεις θα έχουν διαδραστικό χαρακτήρα. Η τεχνολογία είναι βασικός παράγοντας της εποχής μας και εάν ο μέσος άνθρωπος μάθει να την χρησιμοποιεί σωστά και να εκμεταλλεύεται όλες τις δυνατότητες που μας προσφέρει, η καθημερινότητά μας θα γίνει καλύτερη.

Πέρα από τα προγράμματα για μαθητές και δασκάλους, θα υπάρχουν προγράμματα και για συνταξιούχους καθώς επίσης προγράμματα που θα αφορούν την γεωργία και τον τουρισμό. Έτσι, ένας αγρότης ή ο ιδιοκτήτης κάποιας τουριστικής μονάδας ή ενός Airbnb θα μπορεί να μάθει πως να κάνει τη δουλειά του πιο εύκολη και αποδοτική κάνοντας ταυτόχρονα καλύτερη την ποιότητα ζωής του.

Το κέντρο βρίσκεται πολύ κοντά στην υλοποίησή του καθώς ο χώρος όπου θα στεγαστεί έχει ήδη βρεθεί και βρίσκεται στο κέντρο της πόλης μας. Είναι περίπου 400 τμ με 2 αίθουσες για τα θεματικά και διαδραστικά εκθέματα, τα οποία θα είναι εναλλασσόμενα καθώς και χώρους για εργαστήριο, διαλέξεις και σεμινάρια. Θα υπάρχει επίσης κινητό εργαστήριο φυσικών επιστημών το οποίο θα είναι ουσιαστικά ένα βαν το οποίο θα μπορεί να επισκέπτεται σχολεία.

Για την αρχική χρηματοδότηση του κέντρου, ο κ. Φραγκιαδάκης έχει έρθει σε επαφή με το Δήμο, ο οποίος βλέπει πολύ θετικά αυτό το εγχείρημα και μέσω της Αναπτυξιακής Λασιθίου έχουν ζητήσει την ένταξη του κέντρου στο πρόγραμμα Leader. Τα έξοδα λειτουργίας δεν θα είναι τόσο μεγάλα καθώς υπάρχουν πολλοί επιστήμονες οι οποίοι θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά και το κάθε πρόγραμμα θα είναι αυτοχρηματοδοτούμενο.

Δείτε εδώ την παρουσίαση του εγχειρήματος.