Γ. Καρύδης: Εμπλουτίστηκε ο υδροφόρος ορίζοντας - Ξεπέρασε τον εφιάλτη της λειψυδρίας η Ιεράπετρα

12:47 μ.μ. - Πέμπτη, 4 Απριλίου 2019
12:04 μ.μ. - Πέμ, 04/47/2019
Image: Γ. Καρύδης: Εμπλουτίστηκε ο υδροφόρος ορίζοντας - Ξεπέρασε τον εφιάλτη της λειψυδρίας η Ιεράπετρα

Οι φετινές βροχοπτώσεις σωτήριες – Αναγκαία τα έργα ώστε να μην χάνεται νερό στη θάλασσα

Ο υδρογεωλόγος κ. Καρύδης φιλοξενούμενος στον Ηχώ 99,8 και την εκπομπή Καλημέρα Λασίθι μίλησε για τον υδροφόρο ορίζοντα της Ιεράπετρας και κατά πόσο επηρεάστηκε από τις φετινές βροχοπτώσεις. Καταρχάς  στάθηκε στο είδος των πετρωμάτων της Ιεράπετρας που όπως είπε είναι τέτοια που δεν βοηθούν  ώστε να συγκρατείται το νερό με συνέπεια πολλές ποσότητες να καταλήγουν στη θάλασσα. Το θετικό είναι ότι από τις βροχοπτώσεις και τα χιόνια  στα δυτικά της Ιεράπετρας , τόσο οι γεωτρήσεις όσο και οι πηγές της Σαρακίνας έχουν εμπλουτιστεί όπως αντίστοιχα στα ανατολικά στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη. 
 
Το Φράγμα Μπραμιανών τροφοδοτείται σταδιακά από τους ποταμούς Μύθων και Καλαμαύκας και η στάθμη  στη λεκάνη του φράγματος έχει φτάσει σε ένα σχετικά καλό επίπεδο και με αργούς ρυθμούς συνεχίζεται ο εμπλουτισμός της. Αυτό σημαίνει ότι το νερό  βελτιώνεται κάτι που θα είναι προς όφελος και των παραγωγών και των καλλιεργειών τους.
 
Ο κ. Καρύδης αναφέρθηκε και στο θέμα της αφαλάτωσης των πηγών της Μαλαύρας κάνοντας καταρχάς ένα σχόλιο για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα. Σημείωσε οτι εάν οι μονάδες κατασκευάζονται  και λειτουργούν  σωστά δεν δημιουργούν πρόβλημα. Ειδικότερα τώρα για πηγές της Μαλαύρας ανέφερε πως εκτιμά ότι μια μονάδα δεν θα βλάψει  το περιβάλλον. Όσο δε για το αλμόλοιπο θα μπορούσε με έναν αγωγό να  σταλθεί πιο μέσα στη θάλασσα και να μην καταλήγει κοντά στην ακτή. Θα μπορούσε δε να γίνει χρήση και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για λόγους οικονομίας.  
 
Τέλος εκτίμησε ότι  εξαιτίας των φετινών βροχοπτώσεων για αρκετά χρόνια η Ιεράπετρα δεν θα περάσει τον εφιάλτη που έζησε το 2018 λόγω παρατεταμένης ανομβρίας και σε αυτό έρχεται να συμβάλλουν εκτός από τις βροχοπτώσεις το έργο της προσαγωγού διώρυγας που φαίνεται να είναι σε καλό δρόμο παράλληλα με  το ότι όλο και περισσότεροι  παραγωγοί  κατασκευάζουν ομβριοδεξαμενές.
 
Ακούστε εδώ τη συνέντευξη: