Για επτά εκατομμύρια Ουκρανούς πρόσφυγες προετοιμάζεται η ΕΕ

1:12 μ.μ. - Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2022
01:02 μ.μ. - Δευ, 28/12/2022
Image: Για επτά εκατομμύρια Ουκρανούς πρόσφυγες προετοιμάζεται η ΕΕ

Xιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν καθημερινά την Ουκρανία φοβούμενοι για τη ζωή τους

Ειδικότερα, πάνω από 360.000 έχουν ήδη φύγει από τη χώρα και οι 200.000 πέρασαν τα σύνορα της Πολωνίας.

Οι αριθμοί αυτοί, όμως, αναμένεται να αυξηθούν δραματικά. «Όσο για την συνολική ανθρωπιστική κατάσταση, προς το παρόν ο εκτιμώμενος αριθμός των εκτοπισμένων Ουκρανών είναι πάνω από 7 εκατομμύρια άνθρωποι και, στη χειρότερη περίπτωση, εάν συνεχιστεί αυτός ο επιθετικός πόλεμος, θα βρεθούν σε επείγουσα ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων, Γιάνες Λέναρτσιτς.

Η Κομισιόν ζήτησε από τα κράτη - μέλη να περιορίσουν τις γραφειοκρατικές διαδικασίες για Ουκρανούς πολίτες που αναζητούν ασφαλές καταφύγιο.

Από δω και πέρα και οι 27 χώρες του μπλοκ θα δέχονται Ουκρανούς πρόσφυγες χωρίς να απαιτούνται αιτήματα ασύλου, μετά από ομόφωνη απόφαση στο συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών των κρατών - μελών.

Η πολιτική των ανοιχτών πυλών θα παραμείνει σε ισχύ για έως και τρία χρόνια.

Επιπρόσθετα, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα απελευθερώσει πόρους για να ενισχυθούν οι χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της προσφυγικής κρίσης. Μαζί με την Πολωνία, η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Ρουμανία ανοίγουν επίσης τα σύνορά τους και υποδέχονται τους ανθρώπους που προσπαθούν να σωθούν από τους βομβαρδισμούς.

tvxs.gr