Green Mountain Project: Οι ωφέλιμοι μικροοργανισμοί του κομπόστ - Οι φυσικοί σύμμαχοι στα θερμοκήπια της Ιεράπετρας

12:16 μ.μ. - Παρασκευή, 18 Ιουλίου 2025
12:07 μ.μ. - Παρ, 18/16/2025
Image: Green Mountain Project: Οι ωφέλιμοι μικροοργανισμοί του κομπόστ - Οι φυσικοί σύμμαχοι στα θερμοκήπια της Ιεράπετρας

Η Δάφνη Μπαχλιτζανάκη, Χημικός Μηχανικός της εταιρείας Green Mountain Project ΙΚΕ στον Ηχώ 99,8

Μια δυναμική παρουσία και ταυτόχρονα μια καινοτόμο επιχειρηματική πρόταση φιλοξένησε η πρωινή εκπομπή του Ηχώ 99,8 “Καλημέρα Λασίθι”. Η χημικός μηχανικός της Green Mountain Project ΙΚΕ, κ. Δάφνη Μπαχλιτζανάκη, παρουσίασε αναλυτικά τη δράση της εταιρείας, η οποία τα τελευταία χρόνια φέρνει μια μικρή επανάσταση στο ζήτημα της περιβαλλοντικής διαχείρισης στην Ιεράπετρα.

Η Green Mountain ασχολείται με την επεξεργασία και ανακύκλωση θερμοκηπιακών υπολειμμάτων, μπάζων και άλλων αποβλήτων, δίνοντας νέα ζωή σε υλικά που μέχρι πρότινος θεωρούνταν απλώς άχρηστα. Όπως εξήγησε η κ. Μπαχλιτζανάκη, η εταιρεία παραλαμβάνει περίπου το 15-20% των φυτικών αποβλήτων από τα θερμοκήπια της περιοχής, ενώ διαθέτει τη δυναμικότητα να διαχειριστεί ακόμη μεγαλύτερους όγκους.

hxonews

«Η περιοχή της Ιεράπετρας παράγει τεράστιες ποσότητες φυτικών αποβλήτων, καθώς φιλοξενεί περίπου το 25% των θερμοκηπίων της Ελλάδας. Το ποσοστό που φτάνει σε εμάς είναι ακόμα μικρό, όμως ο στόχος μας είναι διπλός: να διαχειριζόμαστε με ασφάλεια αυτά τα απόβλητα και ταυτόχρονα να προσφέρουμε πίσω στους παραγωγούς ένα σταθεροποιημένο, ποιοτικό κομπόστ», τόνισε η κ. Μπαχλιτζανάκη.

Απόβλητα με αξία – Το κομπόστ ως λίπασμα και περιβαλλοντικό εργαλείο

Η διαδικασία παραγωγής κομπόστ, όπως ανέλυσε η ίδια, είναι αυστηρά ελεγχόμενη, μακρόχρονη και επιστημονικά τεκμηριωμένη. Η εταιρεία συνεργάστηκε επί δύο έτη με το Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο του Μπενάκειου, πραγματοποιώντας δοκιμές σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας, ώστε να διασφαλίζεται ότι εξαλείφονται πλήρως κάθε είδους παθογόνα – ακόμα και οι πιο ανθεκτικοί ιοί και μύκητες.

hxonews

Το αποτέλεσμα είναι ένα κομπόστ πλούσιο σε κάλιο και άλλες θρεπτικές ουσίες, που ενισχύει τη γονιμότητα του εδάφους, βελτιώνει τη δομή του και μειώνει την ανάγκη για νερό και χημικά λιπάσματα. «Είναι ένα προϊόν που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις ελιές, στα αμπέλια, ακόμα και στις εντατικές καλλιέργειες των θερμοκηπίων. Μειώνει τις ανάγκες λίπανσης και άρδευσης και δημιουργεί ένα υγιές, ζωντανό έδαφος», εξήγησε η κ. Μπαχλιτζανάκη.

Καινοτομία και επέκταση: από το κομπόστ στο... υγρό κομπόστ

Η Green Mountain Project δεν σταματά όμως στο κομπόστ. Ήδη βρίσκεται στη διαδικασία ανάπτυξης ενός νέου προϊόντος: του υγρού κομπόστ (“compost tea”), το οποίο παράγεται με τη διάλυση και πολλαπλασιασμό μικροοργανισμών σε νερό, και μπορεί να ενσωματωθεί στη γραμμή ποτίσματος. Πρόκειται για ένα φυσικό υγρό λίπασμα πλούσιο σε ωφέλιμους μικροοργανισμούς.

hxonews

Ανακύκλωση πέρα από τα φυτά: μπάζα, στρώματα, ξύλα

Η δραστηριότητα της εταιρείας δεν περιορίζεται μόνο στα φυτικά υπολείμματα. Όπως ανέφερε η κ. Μπαχλιτζανάκη, η Green Mountain ανακυκλώνει και μπάζα οικοδομών, παράγοντας χρήσιμα υλικά (άμμο, γαρμπίλι, 3Α) για επιχωματώσεις και τεχνικά έργα. Επίσης, επεξεργάζεται παλιά στρώματα ύπνου από ξενοδοχειακές μονάδες, διαχωρίζοντας τα μεταλλικά τους στοιχεία και προωθώντας τα υπόλοιπα υλικά για ανακύκλωση.

Ειδική αναφορά έκανε και στη χρήση λιόκλαδων και ξύλων από κλαδέματα, τα οποία αποτελούν εξαιρετική πηγή άνθρακα για τη διαδικασία κομποστοποίησης. «Αυτό που συνήθως καίγεται και προκαλεί κινδύνους, εμείς το αξιοποιούμε για να φτιάξουμε κομπόστ. Είναι η απόδειξη ότι τίποτα δεν πάει χαμένο όταν υπάρχει η κατάλληλη γνώση και διάθεση», υπογράμμισε.

hxonews

Με το βλέμμα στο μέλλον και στην αναγεννητική γεωργία

Στο τέλος της συζήτησης, η κ. Μπαχλιτζανάκη επεσήμανε ότι το όραμα της Green Mountain Project είναι να συνεχίσει να επεκτείνει τις δραστηριότητές της, τόσο σε επίπεδο τεχνολογίας όσο και σε γεωγραφική κάλυψη, διατηρώντας τη βιωσιμότητά της και προσφέροντας λύσεις στους παραγωγούς και στους δήμους.

hxonews

«Η αναγεννητική γεωργία είναι η νέα μεγάλη πρόκληση. Πρέπει να μάθουμε να δουλεύουμε με τη φύση, όχι ενάντιά της. Η ανακύκλωση δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανάγκη – και πλέον, μια ρεαλιστική, λειτουργική δυνατότητα», κατέληξε.