H διάβρωση στην ακτογραμμή Ιεράπετρα - Γρα Λυγιά - Στόμιο μέσα από φωτογραφίες

9:36 π.μ. - Τετάρτη, 21 Απριλίου 2021
09:04 π.μ. - Τετ, 21/36/2021
Image: H διάβρωση στην ακτογραμμή Ιεράπετρα - Γρα Λυγιά - Στόμιο μέσα από φωτογραφίες

Σε εξέλιξη ερευνητικό έργο από το Εργαστήριο Παράκτιας και Θαλάσσιας Έρευνας του Ι.Τ.Ε. σε συνεργασία με την Αντιπεριφέρεια Λασιθίου

Στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης της έρευνας για τη διερεύνηση του προβλήματος διάβρωσης της ακτογραμμής από Ιεράπετρα μέχρι Γρα Λυγιά, Στόμιο και πιο δυτικά, ο καθηγητής κ. Ν. Καμπάνης Δ/ντή Έρευνας και επικεφαλής του Εργαστηρίου Παράκτιας και Θαλάσσιας Έρευνας του Ι.Τ.Ε. και συνεργάτες του, βρέθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στην Ιεράπετρα προκειμένου να διενεργήσουν εργασίες πεδίου στην παραπάνω παραλιακή ζώνη, με σκοπό την αποτύπωση της κατάστασης στην ακτή και του πυθμένα της θάλασσας. Το ερευνητικό έργο εκπονείται σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση που έχει υπογραφεί με την Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου καθώς και με τη συμβολή του Δήμου και του Λιμεναρχείου Ιεράπετρας.

hxonews
hxonews
hxonews

Το φωτογραφικό υλικό που έχει συγκεντρωθεί στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου αναδυκνύει οτι υπάρχουν σημεία όπου είναι εμφανής η διάβρωση της ακτογραμμής προκαλώντας αρκετά προβλήματα σε ιδιοκτήτες, περιουσίες και όχι μόνο.

hxonews
hxonews
hxonews

Ο κ. Καμπάνης μιλώντας στον Ηχώ 99,8 λέγοντας οτι από τις νεότερες έρευνες που έγιναν την περασμένη Παρασκευή θέλουν να κατανοήσουν τα μεγέθη και τον συνδυασμό των μηχανισμών εκείνων που προκαλούν ένα τέτοιο φαινόμενο. Οι μηχανισμοί αυτοί αφορούν στην κλιματική αλλαγή, τα εντεινόμενα ακραία καιρικά φαινόμενα, στις ανθρωπογενείς παρεμβάσεις. Έγινε βυθομετρική και ακουστική αποτύπωση της θαλάσσιας περιοχής μέχρι ένα βάθος 30- 40 μέτρα προς τα μέσα, ώστε να καταγραφεί και η μορφολογία του πυθμένα. Που υπάρχει δηλαδή βραχώδης πυθμένας, άμμος ή ποσειδωνία. Είναι ενδεικτικό ότι σε ένα σημείο υπήρχαν φύκια τα οποία είχαν ύψος 1,5 εως και 2,00 μέτρα. Όλα αυτά έχουν μια επίπτωση στο πως λειτουργεί η στερεομεταφορά στην περιοχή, το πως δηλαδή οι φερτές ύλες αιωρούνται μέσα στο νερό και τα ρεύματα, τα κύματα, τις παρασύρουν, από ένα σημείο σε ένα άλλο. Τις «στερούν» από ένα σημείο, τις «χαρίζουν» σε ένα άλλο. Τα στοιχεία που συλλέχθηκαν θα αναλυθούν στο εργαστήριο ώστε αυτά να χρησιμοποιηθούν για να μπορέσουν να μελετήσουν πως συμπεριφέρεται η διάβρωση στην ακτογραμμή, να εστιάσουν στην υποκλιμάκωση των μοντέλων και να εξετάσουν, ποιες επιμέρους περιοχές υφίστανται σε περισσότερη ένταση, ποιες σε μικρότερη το πρόβλημα της διάβρωσης, σημείωσε ο κ. Καμπάνης.

hxonews
hxonews

Πρόσθεσε ότι στην α/φαση καταγράφηκαν στοιχεία που δείχνουν ότι έχει υποχωρήσει η ακτογραμμή και έχει φτάσει στο σημείο να επηρεάζει υποδομές, σπίτια, θερμοκήπια κ.α. Το ερευνητικό έργο συνεχίζεται και σύντομα θα επανέλθουν για νέες έρευνες ώστε να συγκεντρώσουν όλα τα στοιχεία που απαιτούνται, κατέληξε.