Η διάθεση των κηπευτικών της Ιεράπετρας εν όψει Μεγαλοβδομάδας

9:28 π.μ. - Πέμπτη, 9 Απριλίου 2020
09:04 π.μ. - Πέμ, 09/28/2020
Image: Η διάθεση των κηπευτικών της Ιεράπετρας εν όψει Μεγαλοβδομάδας

Σύντομα, ίσως και αύριο, στον Βορίδη τα στοιχεία για τη ζημιά στην αγροτική παραγωγή

Συνεχίζεται η προσπάθεια καταγραφής της ζημιάς που έχουν υποστεί οι παραγωγοί της Κρήτης λόγω κορωνοϊού για να διεκδικήσουν αποζημιώσεις. Αυτό είχε αποφασιστεί μετά την τηλεδιάσκεψη με τον ΥΠΑΑΤ κ. Μ. Βορίδη ο οποίος όπως φάνηκε δεν ήταν γνώστης της κατάστασης και είχε στοιχεία εξαγωγών πριν την λήψη των αυστηρών μέτρων εξαιτίας της πανδημίας. ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος του δήμου Ιεράπετρας κ. Νεκτάριος Παπαδάκης μίλησε στον Ηχώ 99,8 λέγοντας ότι ο Υπουργός φάνηκε να έχει ενημέρωση για το ότι υπάρχει πρόβλημα στην Κρήτη με τα αγροτικά προϊόντα. Εκτιμά πάντως ότι ο κ. Βορίδης είναι ενημερωμένος αλλά ίσως δεν θέλει να δει το θέμα ζεστά και να αναζητήσει λύσεις. Σε κάθε περίπτωση τα αγροτικά προϊόντα δεν πάνε καλά. Πωλούνται σε χαμηλές τιμές, άλλα είναι αδιάθετα και άλλα καταλήγουν στις χωματερές. Για αυτή την εικόνα θα ενημερωθεί ο Υπουργό μέσα από στοιχεία που καταγράφονται και θα του σταλούν πιθανότατα αύριο Παρασκευή. Από εκεί και πέρα όπως όλα δείχνουν υπάρχει μια θετική εξέλιξη για τους παραγωγούς λαϊκών αγορών μέτρα και τις πιέσεις που ασκήθηκαν.

Οι παραγωγοί λαϊκών αγορών θα πρέπει να δηλώσουν τη μόνιμη κατοικία τους και τις επόμενες ημέρες θα φανεί εάν τελικά παραγωγοί από την Κρήτη που μένουν ή έχουν εργαζόμενους στην Αθήνα θα μπορούν να στήνουν και πάγκους. Θα περιμένουμε να το δούμε στην πράξηδεν μπορούμε επίσης να αφήσουμε ασχολίαστο το ότι οι παραγωγοί μας πετάνε τα προίόντα τους και την ίδια ώρα γίνονται εισαγωγές τέτοιων προϊόντων από χώρες εκτός Ε.Ε. που είναι αμφιβόλου ποιότητας. Τέλος ως προς τον ορισμό ελάχιστης κατώτατης τιμής είναι ένα μέτρο για να στηριχτεί ο παραγωγός που έχει τα θετικά έχει και τις δυσκολίες του. Εάν πχ η κατώτατη τιμή είναι 0,90 λεπτά αλλά η τιμή στην αγορά είναι 0,50 ποιος θα καλύψει αυτό το κενό; Χρειάζεται καλή οργάνωση γιατί πολλοί είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν τη λειτουργία της αγοράς. Για τους αγρότες της περιοχής μας η χρονιά εξελίσσεται πολύ άσχημα και αν και περίμεναν να πάρουν μια ανάσα εν όψει Πάσχα δυστυχώς όπως έχει εξελιχθεί η κατάσταση στην αγορά, η κατάσταση θα χειροτερεύσει, κατέληξε ο κ. Παπαδάκης.

Για το ίδιο θέμα μίλησε και ο κ. Μιχάλης Μαλλιωτάκης πρώην πρόεδρο στου αγροτικού συλλόγου τονίζοντας ότι το από την αρχή που διαφάνηκε το πρόβλημα έχουν κατατεθεί προτάσεις για την βιωσιμότητα των καλλιεργειών και κάποιοι αγρότες ζητούν να ισχύει η κατώτατη τιμή δημοπράτησης ανά ημέρα. Το υπουργείο όμως θα έπρεπε να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή την πραγματική κατάσταση στην αγορά των αγροτικών και άλλων προϊόντων. Αυτό θα μπορούσε μέσω μιας βάσης δεδομένων που θα ενημερώνεται συνεχώς και ανάλογα το Υπουργείο να παρεμβαίνει. Χρειάζεται όμως και εμείς ως παραγωγοί να οργανωθούμε έτσι ώστε να μπορούμε καλύτερα να διαχειριζόμαστε δύσκολες καταστάσεις όπως αυτή που περνάμε τώρα λόγω κορωνοϊού. Η κατάσταση για τους παραγωγούς είναι δύσκολη, η ζήτηση έχει μειωθεί κατά πολύ και οι τιμές πέφτουν συνεχώς. Οι παραγωγοί έλπιζαν στο Πάσχα όμως όπως έχει η κατάσταση δεν μπορούν να στηριχτούν εκεί.