Η μειωμένη παραγωγή έφερε καλές τιμές στα κηπευτικά της Ιεράπετρας

1:00 μ.μ. - Παρασκευή, 9 Φεβρουαρίου 2024
01:02 μ.μ. - Παρ, 09/00/2024
Image: Η μειωμένη παραγωγή έφερε καλές τιμές στα κηπευτικά της Ιεράπετρας

Ο Σπ. Σιγουράκης, οικονομολόγος και εκπρόσωπος του Δημοπρατηρίου Golden Farm, μίλησε στην αγροτική εκπομπή του Ηχώ 99,8 "Γεραπετρίτικη Γη"

Ο κ. Σιγουράκης, οικονομολόγος και εκπρόσωπος της Golden Farm, μίλησε στην αγροτική εκπομπή του Ηχώ 99,8 "Γεραπετρίτικη Γη" για το θέμα των κινητοποιήσεων των αγροτών καθώς και για τις τιμές των κηπευτικών.

Σε ερώτηση σχετικά με τον νέο ιό που εμφανίστηκε, είπε ότι οι καλλιεργητές της Ιεράπετρας είναι συνηθισμένοι σε νέες ιώσεις και προσπαθούν να ξεπεράσουν τις δυσκολίες και να παράγουν ποιοτικά προϊόντα.

Αναφορικά με τις κινητοποιήσεις των αγροτών στην Ευρώπη, ανέφερε πως δικαιολογημένα οι αγρότες έχουν ξεσηκωθεί. «Αρχικά, οι αγρότες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλουν να τηρούν κάποιες προδιαγραφές ασφαλείας αλλά γίνονται εισαγωγές προϊόντων από τρίτες χώρες δίχως να τηρούνται αυτές οι προδιαγραφές. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να είναι υψηλό το κόστος παραγωγής και να χαμηλώνουν οι τιμές των προϊόντων.» Στις τρίτες χώρες δεν ασχολούνται οι αγρότες με την παραγωγή αλλά μεγάλες εταιρείες, οι οποίες έχουν πετύχει διακρατικές συμφωνίες ώστε να έρχονται τα προϊόντα αυτά στα ράφια των Ευρωπαϊκών σουπερμάρκετ.

Οι τιμές των κηπευτικών την εβδομάδα αυτή κινήθηκαν σε ικανοποιητικά επίπεδα. «Υπήρξε μια μείωση στην προσφορά εξαιτίας του καλού καιρού των προηγούμενων ημερών γιατί δόθηκε νωρίτερα η παραγωγή.» Η ντομάτα κυμάνθηκε από 1,10 έως 1,40, το αγγούρι κοντά στο 1 ευρώ και οι πιπεριές και οι μελιτζάνες σε αρκετά καλές τιμές. Οι πιπεριές φλωρίνης έφτασαν μέχρι και 2,50 ευρώ ενώ το βελανίδι μέχρι και 4 ευρώ.