Ιεραπετρίτικη Γη : Καλλιεργητικές συμβουλές και τα μυστικά επιτυχίας στην καλλιέργεια τομάτας

12:16 μ.μ. - Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2022
12:11 μ.μ. - Τετ, 16/16/2022
Image: Ιεραπετρίτικη Γη : Καλλιεργητικές συμβουλές και τα μυστικά επιτυχίας στην καλλιέργεια τομάτας

Στην αγροτική εκπομπή συμμετέχουν ο γεωπόνος του Α. Σ. «Ανατολή» Μιχ. Βασιλάκης και ο παραγωγός τομάτας Αντ. Ταμπάκης

Η «Ιεραπετρίτικη Γη» η αγροτική εκπομπή του Ηχώ 99,8 με τη Μαρία Τσαγκαράκη κοντά σας κάθε Σάββατο στις 9.00 το πρωί και κάθε Πέμπτη στις 14.00. Καλεσμένοι της εκπομπής ο κ. Μιχ. Βασιλάκης - Γεωπόνος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Ανατολή» και ο κ. Αντώνης Ταμπάκης - Παραγωγός τομάτας

Ειδικότερα ο κ. Βασιλάκης στάθηκε στο θέμα της οργάνωσης των παραγωγών αναλύοντας τα πλεονεκτήματα μιας οργανωμένης προσπάθειας σε όλα τα στάδια, από την παραγωγή ώσπου να φτάσουν τα προϊόντα στον καταναλωτή.

Φέτος η χρονιά χαρακτηρίζεται από το υψηλό κόστος παραγωγής με τα λιπάσματα κυρίως να έχουν δεχθεί μια μεγάλη ανοδική αύξηση και μάλιστα σε κάποια λιπάσματα το κόστος ανέβηκε ακόμη και 100% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι ο παραγωγός δεν μπορεί να μην θρέψει σωστά τα φυτά, γιατί τότε θα παρουσιαστούν άλλα προβλήματα όπως πχ ασθένειες που μπορεί να επιφέρουν συνέπειες και στην απόδοση. Η καλλιέργεια χρειάζεται και καλής ποιότητας λιπάσματα τα οποία σίγουρα είναι πιο ακριβά αλλά βοηθούν στη σωστή φυτοπροστασία, ενισχύουμε δηλαδή το ανοσοποιητικό σύστημα του φυτού αποφεύγοντας έτσι ψεκασμούς. Οι αναλύσεις εδάφους, μια στην αρχή της καλλιέργειας και μία στα μέσα της καλλιεργητικής περιόδου είναι χρήσιμες, υποστήριξε μεταξύ άλλων ο κ. Βασιλάκης.

Πρόσθεσε σε άλλο σημείο ότι η ίωση της καστανής ρυτίδωσης είναι ένα πρόβλημα στην καλλιέργεια της τομάτας και ανάλογα με το υβρίδιο, η αντίδραση του φυτού μπορεί να είναι διαφορετική για αυτό χρειάζεται να στέλνονται δείγματα για επιβεβαίωση ώστε να γίνει η κατάλληλη διαχείριση του προβλήματος.

Φέτος δεν υπάρχει μεγάλη επιβάρυνση στην περιοχή της Ιεράπετρας και ίσως ο ζεστός καιρός να συνέβαλε σε αυτό. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται τήρηση κανόνων υγιεινής εντός κα εκτός θερμοκηπίου. Αυτή η ίωση πάντως, φαίνεται να οδήγησε μια μερίδα παραγωγών να στραφεί σε άλλες καλλιέργειες όπως στη πιπεριά κυρίως όμως στο αγγούρι. Γενικά πάντως, φέτος μέσα σε όλες τις δυσκολίες, το θετικό είναι ότι διανύουμε μια περίοδο που δεν είχαμε ιδιαίτερα εντομολογικά και μυκητολογικά προβλήματα. Επεσήμανε τέλος ότι κάθε καλλιέργεια, (πχ τομάτα, πιπεριά, αγγούρι) κάθε χωράφι, έχουν τις δικές του ιδιαιτερότητες και ανάγκες και ο κάθε παραγωγός θα πρέπει να παρεμβαίνει ανάλογα.

-

Από την πλευρά του ο κ. Ταμπάκης ο οποίος καλλιεργεί 43 στρέμματα τομάτας μίλησε για τη μέθοδο της υδροπονίας που χρησιμοποιεί για την παραγωγή των προϊόντων του, αναλύοντας τα πλεονεκτήματα για την παραγωγή ποιοτικών και γευστικών προϊόντων, κάνοντας παράλληλα εκτιμήσεις για το πως αναμένεται να κινηθεί η φετινή χρονιά.

Όπως είπε διανύουμε μια νέα τάξη πραγμάτων όπου πολύ συχνά οι συνθήκες στην αγορά αλλάζουν και ο παραγωγός θα πρέπει να προσαρμοστεί για να επιβιώσει. Το κόστος καλλιέργειας είναι πολύ μεγάλο, και σε όλο αυτό έρχονται να προστεθούν οι αλλαγές στην αγορά λόγω κορωνοϊού, το ενεργειακό και η έλλειψη εργατικών χεριών. Ειδικά το τελευταίο, είναι πράγματι ένα μεγάλο κοστοβόρο πρόβλημα. Έτσι ο παραγωγός για να επιβιώσει μειώνει το προσωπικό, εργάζεται περισσότερο και δεν μπορεί πλέον να κάνει κουμάντο από το καφενείο, για όσους το έκαναν. Είναι μέσα στο θερμοκήπιο, δουλεύει και εκείνος μαζί με τους εργάτες. Γιατί η δουλειά πρέπει να βγει, ο παραγωγός πρέπει να επιβιώσει και να είναι συνεπής στις συμφωνίες που έχει κλείσει.

Μέσα σε όλο αυτό και παρά τις δυσκολίες, ο παραγωγός δεν μπορεί να μείνει πίσω στις εξελίξεις ούτε να αδιαφορεί στις ανάγκες του καταναλωτή, ο οποίος καταναλωτής αλλάζει τις συνήθειες του,  ζητά πχ πιο μικρές συσκευασίες. Ως παραγωγός προσπαθεί να εκσυγχρονιστεί, στοχεύοντας στην δημιουργία μιας σύγχρονης μονάδας συσκευαστηρίου.

Για τη φετινή χρονιά οι προβλέψεις δεν είναι πολύ αισιόδοξες. Από τη μια υπάρχουν δυσκολίες στην παραγωγή και αυξημένο κόστος παραγωγής, από την άλλη ο καταναλωτής δεν έχει την ίδια οικονομική ευχέρεια όπως παλιότερα. Μένει λοιπόν να δούμε πως θα εξελιχθεί όλο αυτό, σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Ταμπάκης.