Ιεραπετρίτικη Γη: Πλεξουσάκης πως οι συνεργασίες θα φέρουν καλύτερες τιμές στα κηπευτικά

11:59 π.μ. - Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2023
11:01 π.μ. - Τετ, 18/59/2023
Image: Ιεραπετρίτικη Γη: Πλεξουσάκης πως οι συνεργασίες θα φέρουν καλύτερες τιμές στα κηπευτικά

Δυστυχώς δεν έχουμε μάθει στο "μαζί"

Ο πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού «Νότος» κ. Αντώνης Πλεξουσάκης φιλοξενήθηκε στην αγροτική εκπομπή του Ηχώ 99,8 «Ιεραπετρίτικη Γη» με αναφορά στην πορεία της καλλιεργητικής περιόδου. Όπως είπε, οι ευοίωνες προβλέψεις για αυξημένη ζήτηση και αυξημένες τιμές δυστυχώς δεν επιβεβαιώθηκαν. Φαίνεται ότι διανύουμε μια κανονική χρονιά και προχωράμε με επίπεδα τιμών προηγούμενων χρόνων και μια διάρκεια στη ζήτηση των προϊόντων μας.

Η αγοραστική δύναμη έχει μειωθεί καθώς ο κόσμος δεν έχει χρήματα να ανταποκριθεί στις τιμές της αγοράς. Αυξημένη ζήτηση στις αγορές της κεντρικής Ευρώπης. Αλλά και τελευταία από Αλβανία, Ρουμανία, Σερβία. Εδώ βέβαια υπάρχει το μεγάλο αγκάθι της έλλειψης οργάνωσης σε τοπικό επίπεδο και δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε τις ανάγκες των χωρών αυτών. Είναι ενδεικτικό ότι κάποιες επιδοτήσεις δίνονται μόνο σε οργανωμένους παραγωγούς και αυτό πρέπει να προβληματίσει για το τι κάνουμε εμείς.

Όταν δρα ο καθένας από μόνος του δεν φτάνουν τα προϊόντα για να καλύψει μια μεγάλη αγορά, με συνέπεια αυτό το επιπλέον κέρδος που θα μπορούσε να επωφεληθεί μια μεγάλη οργάνωση, το επωφελούνται τελικά οι μεσάζοντες.

Υπάρχουν βέβαια και οι συνεργασίες με τα σούπερ μάρκετ με τις τιμές ωστόσο να διαμορφώνονται ανάλογα με την προσφορά και τη ζήτηση. Από την άλλη υπάρχουν και οι περιπτώσεις της «αρπαχτής» όταν ένα σούπερ μάρκετ ζητά προϊόντα εκτάκτως γιατί έχει έλλειψη. Βέβαια υπάρχουν αξιόπιστα σούπερ μάρκετ που μπορούν να παρέχουν σταθερή τιμή, σταθερό συμβόλαιο, σταθερές ποσότητες. Και εδώ πρέπει να σταθούμε και στο ότι πρέπει και οι αγρότες, οι οργανώσεις, να είναι συνεπείς στις συμφωνίες τους.

Τώρα ως προς τις αγορές του εξωτερικού υπάρχουν μεγάλες αλυσίδες που ενδιαφέρονται για τα προϊόντα μας αλλά από πλευράς μας έχουμε σοβαρά προβλήματα που πρέπει να λύσουμε, με μια σταθερότητα, ως προς την ποιότητα, τις ποσότητες, την τιμή κλπ.

Εάν θέλουμε να κοιτάξουμε το μέλλον και όχι μόνο το τώρα, πρέπει να χτιστούν συνεργασίες σε όλα τα επίπεδα, τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Πλεξουσάκης.

Κάνοντας στη συνέχεια αναφορά στο μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί στην εύρεση εργατικών χεριών.