«Καμπανάκι» για τις ασθένειες στην κτηνοτροφία

1:34 μ.μ. - Κυριακή, 9 Ιουνίου 2019
01:06 μ.μ. - Κυρ, 09/34/2019
Image: «Καμπανάκι» για τις ασθένειες στην κτηνοτροφία

Α. Στεφανάκης: «Η Κρήτη έχει πανίσχυρο πρωτογενή τομέα τον οποίο πρέπει να διαφυλάξουμε»

Σε επιφυλακή έχουν τεθεί οι αρμόδιες υπηρεσίες και στην Κρήτη εξαιτίας της εμφάνισης σοβαρών ασθενειών στην κτηνοτροφία σε γειτονικές χώρες που συνορεύουν με την Ελλάδα.
 
Αυτό καθιστά αναγκαία την τήρηση των μέτρων προστασίας , καθώς πρόκειται για ασθένειες όπως η Αφρικανική πανώλη των χοίρων και η γρίπη των πτηνών που εγκυμονούν τον κίνδυνο για αποδεκατισμό των ζώων. Σε ό,τι αφορά τον ιό της Αφρικανικής πανώλης , έχει χαρακτηριστεί ως απειλή για την χοιροτροφία, αφού έχει υψηλή μεταδοτικότητα και ανθεκτικότητα και προκαλεί θάνατο στα ζώα που προσβάλλει.
 
Αν και στην Κρήτη δεν έχουν σημειωθεί κρούσματα ,όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ Αλέκος Στεφανάκης, απαιτείται διαρκής επαγρύπνηση. Η επιστημονική κοινότητα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την παράνομη διακίνηση κρεάτων αλλά και για την εισαγωγή ζωοτροφών από χώρες που πλήττονται από ασθένειες στην κτηνοτροφία.

 
ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΑΝΩΛΗ
Ενδεικτικό είναι, όπως εξήγησε ο κος Στεφανάκης πως στην Κίνα η Αφρικανική πανώλη έχει εξοντώσει το 50% της χοιροτροφίας. Πρόκειται για μια ασθένεια που έχει ξεκινήσει από την Αφρική και έχει κάνει πιο έντονα την εμφάνισή της στην Ασία αλλά και τις Βορειοδυτικές χώρες της Ευρώπης ενώ βρίσκεται «προ των πυλών» της Ελλάδας , αφού πληθυσμοί χοίρων στην Βουλγαρία και τη Ρουμανία έχουν προβληθεί από τον ιό.
 
Το πέρασμα της Αφρικανικής πανώλης από τις περιοχές αυτές «σάρωσε» το ζωικό κεφάλαιο , καθώς προκάλεσε αναρίθμητες ζημιές και επέφερε πολλούς θανάτους στα ζώα. Χαρακτηριστικό , είναι πάντως πως στα μέτρα που έχει λάβει η Ελλάδα για την αποφυγή εξάπλωσης του ιού , είναι και η απαγόρευση διακίνησης ζωοτροφών από τις γειτονικές χώρες. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει μεταξύ άλλων πως οι ζημιές δεν περιορίζονται μόνο στο ζωικό κεφάλαιο αλλά και σε άλλα σκέλη της οικονομίας με καταστροφικές μάλιστα συνέπειες.
 
«Κλειδί» για την αποφυγή της εξάπλωσης, όπως εξήγησε ο κος Στεφανάκης, είναι η τήρηση των μέτρων προστασίας μεταξύ των οποίων οι παράνομες ελληνοποιήσεις και η εισαγωγή τροφών από χώρες που πλήττονται από τον ιό. «Έχει τρομακτικούς ρυθμούς θνησιμότητας και πρέπει να υπάρχει απόλυτη συμμόρφωση στις συστάσεις των υπηρεσιών. Ευτυχώς οι υπηρεσίες μας έχουν γρήγορα αντανακλαστικά και είναι εξοικειωμένες, επομένως ό,τι κι αν έχει προκύψει μέχρι σήμερα, όπως ο καταρροϊκός πυρετός -πριν χρόνια- αντιμετωπίστηκε με επιτυχία» ανέφερε ο κος Στεφανάκης και πρόσθεσε: «Χρειάζεται μεγάλη προσοχή η Αφρικανική πανώλη . Βρίσκεται στα σύνορά μας . Ο ιός έχει εύκολη διασπορά με αποτέλεσμα να αποδεκατίζει τη χοιροτροφία σε Ρουμανία και Βουλγαρία. Έχουν τεθεί σε επιφυλακή οι υπηρεσίες μας όμως χρειάζεται προσοχή και σεβασμός και τήρηση των μέτρων που λαμβάνονται από όλους».
 
ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ
Σε επιφυλακή βρίσκονται οι αρμόδιες υπηρεσίες και για την γρίπη των πτηνών που όπως εξήγησε ο κος Στεφανάκης έχει δύο διαστάσεις. Αφενός εμφανίζει μεγάλη θνησιμότητα στα πτηνά τα οποία προσβάλλει , αφετέρου δε κάνει συχνά διασταυρώσεις με ανθρώπινους ιούς, συνεπώς μπορεί να θέσει ζητήματα δημόσιας υγείας. Αξίζει να σημειωθεί πως η γρίπη των πτηνών εμφανίζει επίσης υψηλά ποσοστά διασποράς και προκαλεί θνησιμότητα στα ζώα που προσβάλλει.
 
Η ΑΠΡΟΣΕΞΙΑ … «ΦΕΡΝΕΙ» ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ
Η μη τήρηση των απαραίτητων μέτρων και η απροσεξία μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην κτηνοτροφία μιας περιοχής, αφού μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση ασθενειών που δεν υπήρχαν. Οι παράνομες ελληνοποιήσεις και διακίνηση ζώων είναι καθοριστικοί παράγοντες, όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ, στην εμφάνιση ασθενειών που δεν αποτελούσαν «παραδοσιακά» πρόβλημα για την Ελλάδα. «Οι ασθένειες δεν είναι ένα παροδικό πρόβλημα, υπάρχει μόνιμα επαγρύπνηση καθώς ανά πάσα στιγμή μπορεί να εμφανιστούν αν δεν τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα. Εμφανίζονται πολλά νοσήματα και σε πολλά είδη ζώων. Οι γειτονικές χώρες έχουν ζημιωθεί πολύ από τις ασθένειες αυτές , όπως για παράδειγμα η Βουλγαρία που ζει από την καλλιέργεια σιτηρών και πλέον δεν μπορεί να εξάγει στο πλαίσιο των μέτρων που έχουν τεθεί για την αποφυγή εξάπλωσης της Αφρικανικής πανώλης».
 
ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ , ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Μια από τις βασικές δραστηριότητες στην Κρήτη, που πρέπει να διαφυλάξει το νησί, είναι η κτηνοτροφία, αφού όπως εξήγησε ο κος Στεφανάκης διαθέτει αυτάρκεια σε προϊόντα που προέρχονται από αυτήν, για την κάλυψη των αναγκών του ντόπιου πληθυσμού ενώ σε ορισμένα είδη εμφανίζει και αξιόλογες εξαγωγές. Όπως επεσήμανε ο κος Στεφανάκης: «Έχουμε αξιόλογες εξαγωγές στην αιγοπροβατοτροφία με πλεονάσματα και έσοδα για το νησί. Το μεγαλύτερο εισόδημα προέρχεται βέβαια από τις επιδοτήσεις ενώ έχουμε εξαγωγές και σε γαλακτοκομικά είδη. Έχουμε πετύχει μια πολύ σημαντική βελτίωση στα κουνέλια όπου πλησιάζουμε το όριο της αυτάρκειας , ένα κρέας υψηλής υγιεινής κάτι που είναι πολύ καλό. Αυτάρκεια έχουμε και στα αυγά για την κάλυψη των αναγκών του ντόπιου πληθυσμού , όχι όμως και για τις ανάγκες του τουρισμού. Έχουμε μια ισορροπία στο σύστημα και έχουμε ελλείψεις στα βοοειδή που είναι ένα μουσειακό είδος για την Κρήτη. Ελάχιστη ποσότητα έχουμε και στη χοιροτροφία διότι η δραστηριότητα έχει περιβαλλοντικές δυσκολίες και υψηλό ανταγωνισμό με χώρες που παράγουν μαζικά».
 
ΈΜΦΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ
Η Κρήτη υπερέχει στο σκέλος της ποιότητας τόνισε ο κος Στεφανάκης, συνεπώς αν και δεν έχει «όπλο» την μαζική παραγωγή, καταφέρνει να αντισταθμίσει και να παράγει εξαιρετικά προιόντα τα οποία έχουν σημαντική απήχηση και εκτός των Ελληνικών συνόρων. «Εμείς έχουμε ποιοτικά προϊόντα και σε αυτό πρέπει να εστιάσουμε. Η φιλοσοφία και το κλίμα μας επιτρέπουν την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, έχουμε ανοιχτά συστήματα, ήπιους τρόπους παραγωγής και αυτά είναι σημαντικά πλεονεκτήματα για την ποιότητα των προϊόντων. Δεν έχουμε κλειστά συστήματα στην Κρήτη και έχουμε υψηλά κόστη μεταφοράς , μικρές μονάδες και υψηλό κόστος εισαγωγής τροφών με αποτέλεσμα να περιορίζεται η μαζική παραγωγή σε κοτόπουλα και χοίρους. Ο πρωτογενής τομέας της Κρήτης είναι πανίσχυρος και πρέπει πρώτα να δείχνουμε σεβασμό, να είμαστε σε επαγρύπνηση και να εκπαιδεύσουμε και τον καταναλωτή σε ό,τι αφορά την ποιότητα των προϊόντων μας και την ένταξή τους στη διατροφή μας» υπογράμμισε ο κος Στεφανάκης.
 
goodnet.gr