Κορωνοϊός: Επιστροφή σε ένα «κανονικό» Πάσχα χωρίς περιορισμούς - Νέες ανακοινώσεις μέσα στην εβδομάδα

9:10 π.μ. - Δευτέρα, 11 Απριλίου 2022
09:04 π.μ. - Δευ, 11/10/2022
Image: Κορωνοϊός: Επιστροφή σε ένα «κανονικό» Πάσχα χωρίς περιορισμούς - Νέες ανακοινώσεις μέσα στην εβδομάδα

Μέσα στην εβδομάδα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης αναμένεται να ανακοινώσει το χρονοδιάγραμμα άρσης των μέτρων

Επιστροφή σε ένα «κανονικό» Πάσχα χωρίς αυστηρούς περιορισμούς, μετά από δύο χρόνια, θα κάνουν φέτος οι Έλληνες πολίτες. Η υποχρεωτική επίδειξη των πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης για την είσοδό σε δημόσιους χώρους αναμένεται να ανασταλεί προσωρινά για τους καλοκαιρινούς μήνες, με αρχή ακόμη και αμέσως μετά τις διακοπές του Πάσχα, ενώ το μέτρο πιθανότατα θα επανέλθει από το φθινόπωρο. Η διαδικασία - όπως όλα δείχνουν - θα είναι σταδιακή και εντάσσεται στον σχεδιασμό της κυβέρνησης για την άρση όλων των μέτρων κατά της πανδημίας από την 1η Μαΐου.

Ταυτόχρονα, ανοιχτή πλέον είναι και η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό με την τέταρτη δόση για τους άνω των 80 ετών, και τις επόμενες εβδομάδες θα ακολουθήσουν οι επόμενες - ηλικιακά - ομάδες.

Επίσης, μέσα στην εβδομάδα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης αναμένεται να ανακοινώσει το χρονοδιάγραμμα άρσης των μέτρων, στο οποίο αναμένεται να υπάρχουν τα εξής: κατάργηση των πιστοποιητικών εμβολιασμού στους ανοιχτούς (ενδεχομένως αργότερα και κλειστούς) χώρους, ελεύθερη είσοδος των ανεμβολίαστων σε ανοιχτούς δημόσιους χώρους, μείωση (έως τελική κατάργηση) των υποχρεωτικών τεστ σε εργασιακούς χώρους και σχολεία και αλλαγή του τρόπου επιτήρησης της πανδημίας.

Αναφερόμενος στις αλλαγές αυτές την Παρασκευή 8 Απριλίου, ο υπουργός Υγείας τόνισε πως με βασική ημερομηνία τις αρχές Μαΐου θα πάμε σε μια περαιτέρω αποκλιμάκωση από αυτή που έχουμε τώρα. «Δε μας τρομάζει τόσο ο αριθμός των κρουσμάτων γιατί έχουμε πια αυτή τη μορφή που λέμε. Θα έχουμε σε στενή παρακολούθηση πάντοτε το πόσο τα κρούσματα θα πιέζουν το Σύστημα Υγείας», είπε ο κ. Πλεύρης. Τελευταίο μέτρο που θα αρθεί είναι η χρήση της μάσκας στους κλειστούς χώρους (εμπορικά καταστήματα και εστίαση), ενώ δε θα καταργηθεί στα νοσοκομεία και τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Για τον Επιτάφιο, όλα θα είναι κανονικά με τους όρους που ήδη υπάρχουν, ενώ αναμένεται να υπάρξει η σύσταση χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει συνωστισμός.

Το πιστοποιητικό νόσησης

Σε επανέκδοση του πιστοποιητικού τους θα πρέπει να προχωρήσουν όσοι είχαν περάσει κορωνοϊό μετά την απόφαση για αλλαγή στο χρονικό διάστημα ισχύος των πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης. Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει μέσα από νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για τα μέτρα που ισχύουν για τον κορωνοϊό, τα συναρμόδια υπουργεία αποφάσισαν να επεκτείνουν τη διάρκεια ισχύος των πιστοποιητικών νόσησης και εμβολιασμού. Μέχρι τώρα το πιστοποιητικό νόσησης είχε διάρκεια τριών μηνών και πλέον η διάρκειά του πάει στους έξι. Οι πολίτες θα πρέπει μέσω του gov.gr να κατεβάσουν εκ νέου το πιστοποιητικό νόσησης, ώστε να εκδοθεί με νέα ημερομηνία λήξης και να το αποθηκεύσουν στη συνέχεια είτε στο ψηφιακό πορτοφόλι του κινητού τους τηλεφώνου, είτε να τυπώσουν το έγγραφο και να το έχουν μαζί τους.

Πηγή: neakriti.gr