Κορωνοϊός: Όλα γίνονται... κουτουρού

12:35 μ.μ. - Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2021
12:11 μ.μ. - Δευ, 22/35/2021
Image: Κορωνοϊός: Όλα γίνονται... κουτουρού

Ο Δημήτρης Κούβελας καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας στο ΑΠΘ μιλά στον Ηχώ 99,8

Αναφορικά με την πορεία της πανδημίας μίλησε στον Ηχώ 99,8 ο καθηγητής φαρμακολογίας του ΑΠΘ κ. Δημήτρης Κούβελας. Όπως είπε, εξ αρχής είχε τονίσει τη σημασία και την αναγκαιότητα στήριξης και ενίσχυσης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Και αυτό γιατί κανένα φάρμακο , κανένα μέτρο δεν πρόκειται να ευδοκιμήσει σε μία επιδημία πόσο μάλλον σε μια πανδημία όταν δεν έχουμε πρωτοβάθμια φροντίδα, σημείωσε και πρόσθεσε ότι, αυτός που νοσεί, που πάσχει από ένα άλλο νόσημα καλό είναι να περιορίζεται και να του δίνουμε νοσηλεία στο σπίτι , για το καλό του. Αντιθέτως ένας που είναι παραγωγικός, που εργάζεται, δεν κάνει να τον κλείσουμε στο σπίτι γιατί μειώνεται η παραγωγή άρα δεν θα έχουμε πόρους. Για αυτό το παρατεταμένο lockdown είναι ένα παράλογο μέτρο, σημείωσε.

Αναφέρθηκε στη συνέχεια στην υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, τόνισε ότι είναι άλλος ο ρόλος της επιστήμης και άλλος της πολιτικής, είπε ότι θα πρέπει με στοιχεία να λαμβάνονται αποφάσεις συνδυάζοντας τον ορθό λόγο και την εμπειρία για να παραχθεί γνώση και όχι να κάνουμε πράγματα κουτουρού. Όσον αφορά τα εμβόλια, ανέφερε ότι κατασκευαστικά, είχαν θέματα. Δεν έχουν εγκριθεί πλήρης αδειοδοτήσεις ακόμα γιατί δεν έχουν ολοκληρωθεί μελέτες και ακόμα συνεχίζουμε να μαθαίνουμε πράγματα. Εχουμε φτάσει σε ένα ποσοστό εμβολιασμού γύρω στο 63 %. Αν συμπεριλάβουμε και τα κρούσματα, που σημαίνει ότι έχουν έρθει επαφή με τον ιό και απέκτησαν ανοσία, τότε το ποσοστό αυξάνεται. Επομένως τίθεται το ερώτημα γιατί ενισχύεται το κύμα της πανδημίας. Καταλήγουμε επομένως σε κάτι που λέγαμε στην αρχή , ότι οι κορωνοϊοί δεν αφήνουν σταθερή ανοσία. Ο εμβολιασμός δεν είναι λογικά επιστημονικό μέτρο για να λύσουμε το πρόβλημα. Το πρόβλημα λύνεται με πρωτοβάθμια φροντίδα κα τήρηση μέτρων για να ελαχιστοποιήσουμε τους κινδύνους. Γιατί δυστυχώς κάποιοι μπορεί να χάσουν τη ζωή τους. Αυτό που θέλουμε είναι να περιορίσουμε τους θανάτους. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται πρωτοβάθμια φροντίδα γιατί εξάλλου ο γιατρός είναι εκείνος που κρίνει εάν ένας ασθενής χρειάζεται εμβόλιο ή φάρμακο Σχετικά τώρα με τα φάρμακα υπάρχουν φάρμακα που έχουνε αδειοδοτηθεί και δεν τα φέρνουμε για κάποιους λόγους, σημείωσε.

Τέλος ο κ. Κούβελας τοποθετήθηκε σχετικά με την επίταξη γιατρών και τις δυσκολίες που προκύπτουν, μίλησε για τη διασωλήνωση ασθενών, την ανάγκη για εξειδικευμένους γιατρούς σε συγκεκριμένες ειδικότητες όπως αναισθησιολόγους, αλλά και για την τρίτη δόση του εμβολίου.