Κορωνοϊός: Τηλεργασία και ευέλικτο ωράριο έρχεται για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο

8:12 π.μ. - Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2020
08:03 π.μ. - Τετ, 11/12/2020
Image: Κορωνοϊός: Τηλεργασία και ευέλικτο ωράριο έρχεται για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο

Εκ περιτροπής εργασία, εργασία από το σπίτι και άδειες ειδικού σκοπού θα προβλέπονται για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο στις περιπτώσεις που εργάζονται και οι δύο γονείς και έχουν παιδιά έως 15 ετών

Στόχος είναι να διευκολυνθούν οι οικογένειες στην φύλαξη και φροντίδα των παιδιών ύστερα από την απόφαση κλεισίματος όλων των εκπαιδευτικών μονάδων για 14 ημέρες.

Οι συσκέψεις στα αρμόδια υπουργεία, Οικονομικών, Εσωτερικών και Εργασίας Ολοκληρώθηκαν χθες αργά την νύχτα και οι διατάξεις της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου ακόμη γράφονται.

Οι αποφάσεις για τις άδειες ειδικού σκοπού χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:

- Η πρώτη αφορά γονείς που δουλεύουν και οι δύο στον δημόσιο τομέα. Οι εν λόγω γονείς θα εργάζονται με εκ περιτροπής εργασία μέσα στην ημέρα, σε συνεννόηση με τις υπηρεσίες τους, χωρίς να απαιτείται η χρήση άδειας. Βέβαια θα υπάρχει η δυνατότητα χρήσης της άδειας ειδικού σκοπού των 15 ημερών και θα χρησιμοποιείται από το ένα μέρος, αναλογικά, της κανονικής άδειας.

- Η δεύτερη κατηγορία αφορά οικογένειες όπου ο ένας γονέας δουλεύει στο δημόσιο και ο άλλος στον ιδιωτικό τομέα. Ήδη παρέχεται η δυνατότητα της εργασίας από το σπίτι ή της τηλεργασίας, όταν, όμως, αυτό δεν είναι δυνατόν θα ισχύσει ένα παρόμοιο καθεστώς με την προηγούμενη περίπτωση. Για την διαμόρφωση της εκ περιτροπής εργασίας των δύο αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να έχει προτεραιότητα η ιδιωτική επιχείρηση.

- Η τρίτη κατηγορία αφορά γονείς που εργάζονται και οι δύο στον ιδιωτικό τομέα όπου θα χορηγείται η άδεια ειδικού σκοπού όπως αποκάλυψε χθες τo Dikaiologitika News και αναφέρεται σήμερα σε σχετικό άρθρο

Πάντως σήμερα στο Υπουργείο Οικονομικών θα πάνε οι κοινωνικοί εταίροι για να καταθέσουν τις προτάσεις τους ενώ έχουν προγραμματιστεί στο υπουργείο Οικονομικών νέες συσκέψεις με τους παραγωγικούς φορείς, τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη και την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Θα συζητηθούν οι επιπτώσεις στην οικονομία και τα μέτρα στήριξης που απαιτούνται για την στήριξη των επιχειρήσεων. Επίσης, απασχολεί ιδιαίτερα το θέμα των δασκάλων και των καθηγητών στο δημόσιο, αλλά, κυρίως, των χιλιάδων εκπαιδευτικών στα φροντιστήρια που θα παραμείνουν κλειστά και θα υπάρχει πρόβλημα με τις πληρωμές τους, καθώς, οι περισσότεροι πληρώνονται με τις ώρες των μαθημάτων που κάνουν μηνιαίως.

dikaiologitika.gr