Κρήτη: Συνάντηση κυβέρνησης - ExxonMobil με το βλέμμα στη γεώτρηση

12:42 μ.μ. - Δευτέρα, 19 Φεβρουαρίου 2024
12:02 μ.μ. - Δευ, 19/42/2024
Image: Κρήτη: Συνάντηση κυβέρνησης - ExxonMobil με το βλέμμα στη γεώτρηση

Πρόκειται για τη δεύτερη συνάντηση που πραγματοποιείται μεταξύ της Ελληνικής κυβέρνησης και της ExxonMobil μέσα σε διάστημα λίγων ημερών

Πρόκειται για τη δεύτερη συνάντηση που πραγματοποιείται μεταξύ της Ελληνικής κυβέρνησης και της ExxonMobil μέσα σε διάστημα λίγων ημερών καθώς στην πρόσφατη επίσκεψη της κ. Σδούκου στις ΗΠΑ στις 9 Φεβρουαρίου συναντήθηκε με τον Rochdi Younsi, Αντιπρόεδρο της Διεύθυνσης Διεθνών Κυβερνητικών Υποθέσεων της ExxonMonbil στα γραφεία της εταιρίας στην Ουάσιγκτον

Στην Αίγυπτο, εκεί όπου πραγματοποιείται η μεγάλη ενεργειακή έκθεση EGYPES, μεταφέρεται το ενδιαφέρον σε σχέση με τις ελληνικές έρευνες υδρογονανθράκων. Και αυτό διότι στο μεγάλο ενεργειακό event που ξεκινά σήμερα )19/2) και θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη, η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί από υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία με επικεφαλής την υφυπουργό περιβάλλοντος και ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου με τη συμμετοχή του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΔΕΥΕΠ Αριστοφάνη Στεφάτου αλλά και του CEO της Helleniq Upstream Αναστάσιου Βλασόπουλου. Στην Αίγυπτο θα χτυπά για τρεις ημέρες η καρδιά της ενεργειακής αγοράς της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου, της Νοτιανατολικής Ευρώπης και της Β. Αφρικής και στο περιθώριο της μεγάλης εκδήλωσης θα διεξαχθούν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες συναντήσεις.

Κορυφαία εξ αυτών, σε ό,τι αφορά τις ελληνικού ενδιαφέροντος επαφές, θα είναι η συνάντηση της ελληνικής αντιπροσωπείας με τον αντιπρόεδρο αρμόδιο για το Global Exploration της ExxonMobil Dr. John Ardill.

Πρόκειται για τη δεύτερη συνάντηση που πραγματοποιείται μεταξύ της Ελληνικής κυβέρνησης και της ExxonMobil μέσα σε διάστημα λίγων ημερών καθώς στην πρόσφατη επίσκεψη της κ. Σδούκου στις ΗΠΑ στις 9 Φεβρουαρίου συναντήθηκε με τον Rochdi Younsi, Αντιπρόεδρο της Διεύθυνσης Διεθνών Κυβερνητικών Υποθέσεων της ExxonMonbil στα γραφεία της εταιρίας στην Ουάσιγκτον. Όπως έγινε γνωστό κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα του κοινού σχεδιασμού για την ωρίμανση των διαδικασιών που θα οδηγήσουν στην τελική επενδυτική απόφαση της ExxonMobil για την έναρξη των γεωτρήσεων στα θαλάσσια τεμάχια νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Βεβαίως το timing των επαφών αυτών μόνο τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί καθώς η αμερικανική εταιρεία έχει πλέον ολοκληρώσει την επεξεργασία των σεισμικών καταγραφών που διενεργήθηκαν για την περιοχή στα νότια και δυτικά της Κρήτης και καλείται να λάβει τις αποφάσεις της σε σχέση με τη διενέργεια ερευνητικής γεώτρησης, που είναι και το επόμενο βήμα στην όλη διαδικασία.

Οι πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει στην ενεργειακή αγορά πάντως κάνουν λόγο για εξαιρετικά ενθαρρυντικά αποτελέσματα και για απόφαση της αμερικανικής εταιρείας να προχωρήσει στο επόμενο βήμα, δηλαδή στη διενέργεια ερευνητικής γεώτρησης. Όπως αποκάλυψε η εφημερίδα Κεφάλαιο τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών είναι πολύ καλά και το πιθανότερο σενάριο είναι η όποια κίνηση χρονικά να γίνει στα τέλη του 2025 με αρχές του 2026, υπό την προϋπόθεση ότι δε θα υπάρξει κάποια προσφυγή και δικαστική προστριβή.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η απόφαση της αμερικανικής εταιρείας θα πρέπει να κοινοποιηθεί στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει με τη σειρά της να δώσει το πράσινο φως για το επόμενο βήμα. Άλλωστε όπως έχει δηλώσει και ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης η χώρα θέλει να έχει μία καθαρή εικόνα για το εάν υπάρχουν εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα επικαλούμενος θετικές ενδείξεις που κάνουν την κυβέρνηση "αισιόδοξη.

Εφόσον υπάρχουν θετικές ενδείξεις, τότε θα εκκινήσουμε τάχιστα τη διαδικασία, ώστε ενδεχομένως και το 2026 να μπορούμε να έχουμε τις πρώτες εξορύξεις φυσικού αερίου πια εντός ελληνικής και εθνικής κυριαρχίας, ζώνης ελληνικής κυριαρχίας, για να μπορούμε με αυτό τον τρόπο να ενισχύσουμε τη θέση της πατρίδας μας ως ενεργειακού κόμβου για ολόκληρη την Ευρώπη", εἰχε πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εκτός από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, μια ακόμη παράμετρος αφορά στις αντιδράσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων που είναι βέβαιο ότι θα εκδηλωθούν το επόμενο διάστημα αποτελούν και τη μεγαλύτερη αβεβαιότητα σε σχέση με την πρόοδο των ερευνών. Είναι χαρακτηριστικό ότι για τη διενέργεια των σεισμικών ερευνών η σχετική προσφυγή στο ΣτΕ μπλόκαρε τις διαδικασίες για διάστημα σχεδόν 3 ετών καθώς η εκδίκαση της υπόθεσης αναβλήθηκε τέσσερις φορές. Ένα ακόμη θέμα που θα πρέπει να διευθετηθεί αφορά στην εύρεση λύσης για το λιμάνι που θα υποστηρίξει τις γεωτρήσεις κατά το πρότυπο της Λεμεσού στην Κύπρο. Το λιμάνι των Χανίων έχει περιορισμένους χώρους, ενώ τις ανάγκες της χερσαίας υποστήριξης δεν καλύπτει ούτε το λιμάνι της Σούδας. Χωρίς λιμάνι υποστήριξης δεν μπορεί να εκδοθεί ούτε η περιβαλλοντική άδεια.

Σε κάθε περίπτωση είναι σαφές ότι το εγχείρημα είναι υψηλού ρίσκου και κόστους και μπορεί να υλοποιηθεί μόνο από εταιρείες του μεγέθους της ExxonMobil. Μάλιστα κάποιες πληροφορίες θέλουν την ExxonMobil να έχει έρθει σε επαφή και με άλλον ενδιαφερόμενο να συμμετάσχει στις ελληνικές έρευνες. Στο πλαίσιο αυτό έχει ακουστεί το όνομα της επίσης αμερικανικής Chevron, η οποία θα μπορούσε να μοιραστεί με την ExxonMobil το ρίσκο της γεώτρησης η οποία για την περίπτωση της Κρήτης είναι υψηλού κόστους. Πηγές της αγοράς τοποθετούν το κόστος της γεώτρησης, λόγω του μεγάλου βάθους των στόχων που φτάνουν τα 2 ή ακόμη και τα 3 χιλιάδες μέτρα, στα επίπεδα μεταξύ 100 και 150 εκατ. δολαρίων.

Πηγή: capital.gr