Λιτάνευση της θαυματουργής εικόνας του Αγ.Γεωργίου

7:13 μ.μ. - Κυριακή, 23 Απριλίου 2017
07:04 μ.μ. - Κυρ, 23/13/2017
Image: Λιτάνευση της θαυματουργής εικόνας του Αγ.Γεωργίου

Με εξαιρετικό ανοιξιάτικο καιρό, μετά τη χειμωνιάτικη παρένθεση του Σαββάτου , η Ιεράπετρα πάνδημη τίμησε τον πολιούχο, θαυματουργό, τροπαιοφόρο και προστάτη της Άγιο Γεώργιο

Με τη βοήθεια των καλών καιρικών  συνθηκών εκατοντάδες  Ιεραπετρίτες και αρκετοί ξένοι και Έλληνες επισκέπτες που συνεχίζουν τις διακοπές τους στην περιοχή, άρχισαν να συρρέουν από νωρίς το πρωί στον εορτάζοντα καθεδρικό μητροπολιτικό ναό του Αγίου Γεωργίου, στην γραφική παλιά πόλη της Ιεράπετρας , προκειμένου να προσκυνήσουν και να συνοδέψουν τα ιερά λείψανα και τη θαυματουργή εικόνα του Αγίου Γεωργίου του τροπαιοφόρου,  στην καθιερωμένη περιφορά και τη λιτάνευση τους, στο εμπορικό κέντρο της πόλης.
 
Την περιφορά της θαυματουργής εικόνας και των ιερών λειψάνων του Αγίου Γεωργίου, συνόδευε η Δημοτική Φιλαρμονική, ενώ τιμές απέδιδε άγημα σμηνιτών από το 3ο ΚΕΠ Ζήρου της Πολεμικής Αεροπορίας.
 
Στο μνημείο των Ηρώων στην κεντρική πλατεία της Ιεράπετρας, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση, προεξάρχοντος  του  Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ.κ. Κυρίλλου με τη συμμετοχή του συνόλου των κληρικών της περιοχής.
 
Το «παρών» έδωσαν, ο βουλευτής του Νομού Λασιθίου  κ. Γιάννης Πλακιωτάκης,  ο οικοδεσπότης δήμαρχος Ιεράπετρας Θεοδόσης Καλαντζάκης,  ο περιφερειακός σύμβουλος κ Γιάννης Γουλιδάκης, δημοτικοί σύμβουλοι οι εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών και των παραγωγικών τάξεων, και πρωτοφανής αριθμός πιστών, που κατέκλυσαν τον Άη Γιώργη και τον περιβάλλοντα χώρο του.
 
«Μας βοήθησε ο καλός καιρός και ο κόσμος μπόρεσε να έλθει να προσκυνήσει την θαυματουργή εικόνα και τα ιερά λείψανα του  θαυματουργού Αγίου Γεωργίου του τροπαιοφόρου, αγαπημένου Αγίου και προστάτη της Ιεράπετρας.
 
Χρόνια πολλά σε όλους», μας είπε  μεταξύ άλλων ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ.κ. Κύριλλος.
 
Ο βουλευτής Λασιθίου κ Γιάννης Πλακιωτάκης ευχήθηκε ,« ο Άγιος Γεώργιος ο τροπαιοφόρος,  υπερασπιστής των φτωχών και ελευθερωτής των αιχμαλώτων, να θωρακίσει με δύναμη και υπομονή σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία τους Έλληνες, και να προστατέψει την πατρίδα μας από κάθε είδους απειλές. Εύχομαι ακόμη σε όλους τους εορτάζοντες  την πόλη της  Ιεράπετρας και όλους τους Έλληνες χρόνια πολλά με υγεία».
 
Ο δήμαρχος Ιεράπετρας κ Θεοδόσης Καλαντζάκης ευχήθηκε, «χρόνια πολλά σε όλους τους εορτάζοντες και στην πόλη της Ιεράπετρας που τιμά και πανηγυρίζει τον πολιούχο της Άγιο Γεώργιο».
 
 
Ο Άγιος Γεώργιος ο Καβαλάρης
 
Ο  καθεδρικός  μητροπολιτικός  ναός του Αγίου Γεωργίου , δικαιωματικά είναι ο πολιούχος της Ιεράπετρας, καθώς βρίσκεται στο κέντρο της παλιάς πόλης. Ο ρυθμός του είναι Βασιλική με τρούλο κεντρικό και μικρότερους τυφλούς τρούλους γύρω. Αξιοσημείωτο είναι ότι,  το 1856 η οροφή και οι τρούλοι του τότε ιστορικού ναού κατασκευάστηκαν με κέδρους. Στους  απογραφικούς πίνακες του 1645  αναφέρεται η συνοικία του Αγίου Γεωργίου και η παμπάλαιη μικρή ομώνυμη εκκλησία  πάνω στην οποία κτίστηκε μετέπειτα μεγαλύτερος ναός με τις συνδρομές των πιστών. Οι Τούρκοι δεν πείραζαν τη συνοικία του Αγίου Γεωργίου του καβαλάρη , δεδομένου  ότι  έτρεφαν σεβασμό και τιμούσαν τον καβαλάρη Άη   Γιώργη. Οι προύχοντες εκείνης της εποχής διέμεναν σε σπίτια γύρω από τον Άγιο Γεώργιο για περισσότερη ασφάλεια.
 
Στο υπέρθυρο της κεντρικής εισόδου του ναού, υπάρχει επιγραφή που λέει ότι ο σημερινός ναός κτίστηκε στις 14 Σεπτεμβρίου του 1856. Πάνω από την επιγραφή, σε ημικυκλικό μετάλλιο , εικονίζεται ο Άη Γιώργης καβαλάρης στο λευκό άλογο του, να σκοτώνει το δράκοντα και στη στεφάνη αναγράφεται το όνομα του Συριανού αρχιτέκτονα Χατζή Μανόλη, ο οποίος έφτιαξε το ναό.  Το 1938 ο ναός επεκτάθηκε προς την ανατολική πλευρά, ενώ πριν μερικά χρόνια αναπαλαιώθηκε και αποκαλύφθηκε η πέτρα και η σπουδαία αρχιτεκτονική του, ενώ πριν 3 χρόνια  κατασκευάστηκαν νέα γραφεία και μια μεγάλη αίθουσα  εκδηλώσεων  πίσω από το ναό. Στο προαύλιο του , υπάρχει ο τάφος του Επισκόπου Ιεροσητείας Αμβροσίου. Κάτω  από τη μαρμάρινη προτομή του υπάρχει επιγραφή που σε ελεύθερη μετάφραση  λέει , «εδώ είναι θαμμένη η στάχτη, του Ιεροσητείας Αμβροσίου, του σεπτού ιεράρχη, που πάνω από όλα τα αγαθά , έβαζε την αρετή , πράττοντας σε όλο του το βίο έργα χρηστά για τη θρησκεία και την πατρική  γή,  φθείροντας και τη ζωή του. Γι` αυτό κι εσύ ξένε να προσεύχεσαι, όπως σαν τα έργα που έκανε, έτσι και το όνομα του να μείνει αθάνατο στη μνήμη των ανθρώπων».
 


Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης
Πηγή: neakriti.gr