Μ. Βιαννιτάκης: Την άνοιξη η παρουσίαση της μελέτης για την ενιαία δημοπράτηση των κηπευτικών

12:04 μ.μ. - Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου 2024
12:01 μ.μ. - Παρ, 12/04/2024
Image: Μ. Βιαννιτάκης: Την άνοιξη η παρουσίαση της μελέτης  για την ενιαία δημοπράτηση των κηπευτικών

Στην "Γεραπετρίτικη Γη" ο Γ.Γ του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας

Ο κ. Βιαννιτάκης, γενικός γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, μίλησε στην εκπομπή «Γεραπετρίτικη Γη» αναφορικά με τα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τους αγρότες. Κάποια από τα θέματα που θίγει είναι το ζήτημα του νερού, το πρόβλημα της εύρεσης εργατών γης και οι επιπτώσεις που έχει αυτό στην παραγωγή, το θέμα με τον ΕΛΓΑ και τις τιμές των αγροτικών προϊόντων.

Σε ερώτηση που τέθηκε σχετικά με το αν υπάρχει κάποια σκέψη για να γίνει κάτι ώστε να βοηθηθεί ο παραγωγός, ο ίδιος απάντησε πως έχουν γίνει προσπάθειες ώστε να ενωθούν κάποιες περιοχές της Ελλάδας ως προς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Ακόμη, ο κ. Βιαννιτάκης αναφέρει πως οι καιρικές συνθήκες είναι η αιτία που δεν υπάρχει λάδι στην Κρήτη.

Το πρόβλημα υψίστης σημασίας της περιοχής μας είναι το νερό, τόνισε ο ίδιος, προσθέτοντας πως η ολοκλήρωση της κατασκευής της προσαγωγού Διώρυγας έχει σταματήσει και έχει υλοποιηθεί μόνο το 1/3 του έργου.

hxonews

Ένα ακόμη θέμα που ταλανίζει ήδη κάποια χρόνια τους παραγωγούς είναι η εύρεση εργατικού προσωπικού. Ο κ. Βιαννιτάκης αναφέρει πως έχουν μείνει πολύ λίγοι εργάτες στην περιοχή και ο αριθμός τους δεν ξεπερνάει τους 500-700. Ο ίδιος αποκαλύπτει πως όσοι έρχονται στην Ελλάδα έχουν ως αυτοσκοπό να μαζέψουν χρήματα και έγγραφα προκειμένου να πάνε σε άλλη χώρα. Έχει ψηφιστεί ο νόμος αλλά δεν μπορεί να εφαρμοστεί καθώς αναμένουν τις σχετικές εγκυκλίους. Ο κ. Βιαννιτάκης προσθέτει πως όσοι έχουν 3 χρόνια να μαζέψουν τα χαρτιά τους και να είναι σε αναμονή.

Σε ερώτηση σχετικά με τις επιπτώσεις που έχει η έλλειψη εργατών ο ίδιος τόνισε πως ειδικά φέτος το πρόβλημα υπήρχε πριν καν ξεκινήσει η διαδικασία παραγωγής. Δυστυχώς, λόγω μειωμένου προσωπικού, όταν δεν μπορούσε να γίνει έγκαιρη συγκομιδή, υποβαθμιζόταν η ποιότητα των προϊόντων και αυτό είχε αντίκτυπο στην τιμή. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι παραγωγοί ήταν υποχρεωμένοι να πετάξουν τα προϊόντα τους ,αν δεν έχουν εργάτες του χρόνου, δεν θα μπουν στην διαδικασία να φυτέψουν.

Ακόμη, μίλησε για τον κανονισμό του ΕΛΓΑ ο οποίος δεν αποζημιώνει έκτακτα φαινόμενα. Είναι πραγματικότητα πως υπάρχουν πολλά κενά ως προς τον κανονισμό των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ. Ο ίδιος θεωρεί πως ο κανονισμός συντάχθηκε εν απουσία των αγροτών.

Επιπροσθέτως, την άνοιξη θα παρουσιαστεί μια μελέτη για ενιαία δημοπράτηση, κάτι που ίσως δώσει μια παραπάνω αξία στα προϊόντα της περιοχής. Είναι βέβαιο πως θα γίνει μια δοκιμαστική εφαρμογή. Πρέπει να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη όλων για να προχωρήσει. Ο ίδιος υπογραμμίζει πως ένα προϊόν πρέπει να πάρει την αξία που του αρμόζει.

Κλείνοντας, ο κ. Βιαννιτάκης υπογραμμίζει πως η Ελλάδα ήταν για 30 χρόνια μέσα στην δεκάδα για την παραγωγή ντομάτας. Όμως τα τελευταία χρόνια καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν είναι στην δεκάδα. Η πρόβλεψή του για την νέα σεζόν είναι πως δεν θα μπορέσουν να ξεκινήσουν την νέα παραγωγική περίοδο εξαιτίας των αυξήσεων στα κόστη παραγωγής και της έλλειψης των εργατικών χεριών.