Μαρινάκης: Να δούμε το μοντέλο της Κύπρου στη διαχείριση του νερού

12:11 μ.μ. - Τρίτη, 14 Μαρτίου 2023
12:03 μ.μ. - Τρί, 14/11/2023
Image: Μαρινάκης: Να δούμε το μοντέλο της Κύπρου στη διαχείριση του νερού

Τι ειπώθηκε στη συνάντηση ΚΕΔΕ και ΕΔΕΥΑ με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα

Καμία πρόθεση δεν έχει η κυβέρνηση να προβεί σε ιδιωτικοποίηση του νερού». Αυτό ξεκαθάρισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας σε συνάντηση που πραγματοποίησε με αντιπροσωπεία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) υπό τον πρόεδρό της, Δημήτρη Παπαστεργίου και της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ), υπό τον πρόεδρό της, δήμαρχο Ρεθύμνου, Γιώργο Μαρινάκη.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η ανταλλαγή απόψεων επί του σχεδίου νόμου τού ΥΠΕΝ για τη δημιουργία ανεξάρτητης Αρχής για την εποπτεία των φορέων παροχής υπηρεσιών ύδατος. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, έγινε απολύτως σαφές ότι η πολιτεία διατηρεί το σύνολο των ρυθμιστικών – κανονιστικών αρμοδιοτήτων για την άσκηση της υδατικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής κοστολόγησης και τιμολόγησης της ύδρευσης και της αποχέτευσης.

Όπως έγινε γνωστό από το ΥΠΕΝ, ο Υπουργός, επισήμανε το γεγονός ότι για πρώτη φορά γίνεται ρητή καταγραφή των δημοσίων και δημοτικών φορέων που διαθέτουν την αποκλειστική αρμοδιότητα για την παροχή υπηρεσιών ύδατος.

Σε δηλώσεις του στον Ηχώ 99,8 ανέφερε ότι εφαρμόζονται προγράμματα τηλεμετρίας όμως τέτοια έργα για να είναι λειτουργικά απαιτούν και το ανάλογο έμψυχο τεχνικό και διοικητικό προσωπικό. Εδώ υπάρχει ένα θέμα στη χώρα μας.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι το αρδεύσιμο νερό. Και πρέπει να σημειωθεί ότι απουσιάζει πλήρως η πολιτική διαχωρισμού του αρδεύσιμου από το πόσιμο νερό. Στο αρδεύσιμο γίνεται η μεγάλη λεηλασία, γιατί δεν υπάρχουν κανόνες γιατί υπάρχει κακή νοοτροπία των χρηστών οπότε μιλάμε για σπατάληση του φυσικού πόρου.

Με τον κ. Σκρέκα συζητήσαμε τον νέο νομοσχέδιο που έχει δημιουργήσει την υπόνοια για ιδιωτικοποίηση του νερού. Ο υπουργός ήταν κατηγορηματικός ότι ούτε το θέλουν, ούτε μπορεί να γίνει. Η κυβέρνηση «οδεύει» , αλλά δεν το έχει επεξεργαστεί καλά, σε συγχωνεύσεις μικρών ΔΕΥΑ ή μια μεγάλη ΔΕΥΑ να εξυπηρετεί όμορες μικρότερες. Θα ήθελαν να υπάρχει ένα πιο συγκεντρωτικό σχήμα δηλαδή. Φοβούνται ότι υπάρχει σπατάλη φυσικών πόρων και κακή οργάνωση από τις ΔΕΥΑ.

Μέσω μελέτης διαπιστώνεται ότι το μεγάλο κόστος των ΔΕΥΑ είναι το ενεργειακό κόστος, η υποστελέχωση και η άρνηση της πολιτείας να δώσει νέο επιστημονικό προσωπικό σε αυτές και επιπλέον «βιαίως» τους έδωσαν υπό την ευθύνη τους επιπλέον περιοχές χωρίς αυτό να συνοδεύεται από πόρους, ανέφερε.

Είπε ακόμη ότι όταν τα λεφτά είναι λιγότερα από τις ανάγκες, βάζεις προτεραιότητες. Όταν δεν υπάρχουν ΔΕΥΑ σε δήμους τότε ο δήμος το διαχειρίζεται αυτό το κομμάτι. Σε ότι αφορά τώρα το αρδεύσιμο νερό από τις 85 μονάδες οι 67 σπαταλώνται.

Χρειάζεται να πάμε σε εκσυγχρονισμό των ΤΟΕΒ. Το νερό πρέπει να είναι φτηνό για τον χρήστη, ακριβό για τον σπάταλο, τσουχτερό για αυτόν που το κλέβει. Χρειάζεται να αλλάξουμε κουλτούρα ως προς τη διαχείριση των φυσικών μας πόρων. Δεν καθόμαστε στο καφενείο και αφήνουμε το νερό στο χωράφι να τρέχει. Χρειάζεται να πάμε και σε ένα άλλο μοντέλο διαχείρισης όπως αυτό της Κύπρου, με μικρά φυσικά φράγματα, ανασχέσεις νερού, να δημιουργήσουμε λεκάνες, να αποκτήσουμε κουλτούρα οικονομίας, υποστήριξε μεταξύ άλλων.