Μαζί αλλάζουμε την Ιεράπετρα: Συμμετοχή στη συνεδρίαση του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης

7:33 π.μ. - Δευτέρα, 15 Ιουνίου 2020
07:06 π.μ. - Δευ, 15/33/2020
Image: Μαζί αλλάζουμε την Ιεράπετρα: Συμμετοχή στη συνεδρίαση του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης

"Το μέλλον της ελαιοκομίας προτεραιότητα για εμάς"

Την δυνατότητα να παρακολουθήσουμε και να συμμετέχουμε στην συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ) που έλαβε χώρα στο Ρέθυμνο είχαμε την Πέμπτη 11 Ιουνίου. Παρευρεθήκαμε στο δημαρχιακό μέγαρο του δήμου Ρεθύμνου μετά από πρόσκληση του προέδρου του ΣΕΔΗΚ και δημάρχου Ρεθύμνου κ. Μαρινάκη. Στην συνεδρίαση συμμετείχα ο ίδιος καθώς και ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης μας κ. Νίκος Μεραμβελιωτάκης ως εκπρόσωποι του δήμου Ιεράπετρας στον ΣΕΔΗΚ. Στην συνεδρίαση είχα ζητήσει και τον ευχαριστώ για την ανταπόκριση του να παρευρεθεί και ο πρόεδρος του κοινωνικού συνεταιρισμού ‘’ΕΠΤΑΣΤΙΚΤΟΣ’’ κ. Γιάννης Ρεμεδιάκης μιας και ένα από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν τα μνημειακά, αρχαία ελαιόδεντρα η χρησιμότητα και η αξιοποίηση τους.

hxonews

Στο επίκεντρο της συζήτησης ήταν το θέμα της δακοκτονίας ιδιαίτερα μετά το διπλό χτύπημα που δέχτηκαν οι ελαιοπαραγωγοί με την επιδρομή του δάκου, κατά την προηγούμενη περίοδο αλλά και τις πρόσφατες οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοιού. Στην συνεδρίαση είχε κληθεί ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης πρωτογενή τομέα κ. Μανόλης Χνάρης προκειμένου να ενημερώσει τα μέλη του Δ.Σ για την πρόσφατη επίσκεψη του στον Υπουργό γεωργίας κ. Μάκη Βορίδη, όπου και συζητήθηκαν τα προβλήματα στην ελαιοκομία.

hxonews

Τα θέματα που αναπτύχθηκαν ήταν η διαμόρφωση πρότασης για την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ έτσι ώστε να καλύπτονται από τον ασφαλιστικό φορέα οι ζημιές από καύσωνα κατά την διαδικασία της άνθησης των ελαιόδεντρων.

Οι εξελίξεις για τις αναπλάσεις μνημειακών ελαιόδεντρων σε όλη την περιφέρεια καθώς και η έκδοση απόφασης για ενεργότερη συμμετοχή των δήμων σε θέματα δακοκτονίας.

Η έγκριση νέου θεσμικού πλαισίου, αναπροσαρμογή προγράμματος και χρηματοδότηση ερευνητικών δράσεων για την ελαιοκομία.

Η σύναψη σύγχρονου πρωτοκόλλου εφαρμογής για τις εργολαβίες ψεκασμού των ελαιώνων, ήταν μερικά από τα θέματα που αναπτύχθηκαν κατά την συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

Η δημοτική παράταξη ‘’ΜΑΖΙ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ’’ συμμετέχει ενεργά και συν διαμορφώνει νομοθετικές προτάσεις, πάντα σε συνεργασία με τον ΣΕΔΗΚ για την ενίσχυση της παραγωγής του ελαιόλαδου, την ανάδειξη ορθών πρακτικών εμφιάλωσης, προώθησης και εμπορίας της εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδου που παράγουμε στην Κρήτη. Επιδιώκουμε την αύξηση των κονδυλίων για την έρευνα, την ενημέρωση των παραγωγών για καλλιεργητικά θέματα, την ανάδειξη ορθών πρακτικών εμπορίας καθώς και την στήριξη των ομάδων και συνεταιριστικών ελαιοκομικών οργανώσεων από πλευράς υπουργείου, προκείμενου οι παραγωγοί μας να κρατηθούν στο χωράφι, αποτρέποντας έτσι τον μαρασμό του κλάδου και τα ελαιόδεντρα να γίνουν καυσόξυλα για τους επόμενους χειμώνες.

Στόχος η άμεση αποζημίωση των παραγωγών που επλήγησαν από την περυσινή επιδρομή του δάκου που είχε ως συνέπεια την απώλεια άνω των 100 εκ. ευρώ σε επίπεδο Περιφέρειας.

Βασική προϋπόθεση για την επιβίωση της ελαιοκομίας του νησιού η άμεση εισροή κεφαλαίων σε μορφή ενίσχυσης, προκειμένου οι παραγωγοί μας να καταφέρουν να ανατρέψουν τις αρνητικές συνέπειες από τις οποίες επλήγησαν τους προηγουμένους μήνες.

Μένουμε κοντά στους παραγωγούς μας , συμμετέχουμε και συνδιαμορφώνουμε το μέλλον του τόπου μας.

Με εκτίμηση,

Για την δημοτική παράταξη «Μαζί Αλλάζουμε την Ιεράπετρα».

Οι δημοτικοί σύμβουλοι:

Μεραμβελλιωτάκης Νίκος

Σαρρής Παναγιώτης

Χατζάκης Σταύρος

Ο Επικεφαλής

Πανταζής Θ. Αργύρης