Με φέτα, ελιές Καλαμάτας και λάδι Σητείας η λίστα των 100 ΠΟΠ προϊόντων που θα εξετάσει αν θα προστατεύσει η Κίνα

2:08 μ.μ. - Τρίτη, 6 Ιουνίου 2017
02:06 μ.μ. - Τρί, 06/08/2017
Image: Με φέτα, ελιές Καλαμάτας και λάδι Σητείας η λίστα των 100 ΠΟΠ προϊόντων που θα εξετάσει αν θα προστατεύσει η Κίνα

Η ΕΕ και η Κίνα συμφώνησαν στις 2 Ιουνίου να δημοσιεύσουν επίσημα έναν κατάλογο εκατοντάδων ευρωπαϊκών και κινεζικών γεωγραφικών ενδείξεων -100 από κάθε πλευρά - οι οποίες θα εξεταστούν για προστασία μέσω διμερούς συμφωνίας που θα συναφθεί το 2017

Η παρούσα δημοσίευση ανοίγει τη διαδικασία για την προστασία των εισηγμένων προϊόντων από τις απομιμήσεις και τις παρατυπίες και αναμένεται να οδηγήσει σε αμοιβαία εμπορικά οφέλη και αυξημένη ευαισθητοποίηση των καταναλωτών και ζήτηση για προϊόντα υψηλής ποιότητας και στις δύο πλευρές.
 
Ο κατάλογος προϊόντων της ΕΕ που πρέπει να προστατευθεί στην Κίνα περιλαμβάνει προϊόντα όπως η μπίρα Βαυαρίας, η ελληνική φέτα, η γαλλική σαμπάνια, οι ελιές Καλαμάτας, το ελαιόλαδο Σητείας, η ιταλική γκοργκοντζόλα, ενώ μεταξύ των κινεζικών προϊόντων που επιδιώκουν να αποκτήσουν καθεστώς γεωγραφικών ενδείξεων στην ΕΕ, μπορούμε να βρούμε για παράδειγμα την το μήλο Yantai Ping Guo Yantai, το τσάι γιασεμί Hengxian, το ρύζι Panjin και τα μάνγκο Baise. Η δημοσίευση των εν λόγω καταλόγων αποτελεί μέρος της τυποποιημένης διαδικασίας και ανοίγει προθεσμία για τα ενδιαφερόμενα μέρη να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους.
 
Η κινεζική αγορά γεωργικών προϊόντων διατροφής είναι μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο και αυξάνεται κάθε χρόνο και τροφοδοτείται από έναν αυξανόμενο πληθυσμό μεσαίας τάξης που έχει γεύση για τα ευρωπαϊκά τρόφιμα και ποτά, συχνά ως αποτέλεσμα των διεθνών ταξιδιών τους. Η χώρα έχει επίσης μια πλούσια παράδοση των δικών της γεωγραφικών ενδείξεων, πολλά από τα οποία είναι ακόμη σε μεγάλο βαθμό άγνωστα στους Ευρωπαίους καταναλωτές, αλλά τα οποία θα πρέπει πλέον να διατεθούν ευρύτερα χάρη στη συμφωνία.
 
Ο αρμόδιος Επίτροπος για τη γεωργία, Phil Hogan, δήλωσε: "Τα προϊόντα γεωγραφικής ένδειξης της ΕΕ αποτελούν μια πραγματική ιστορία επιτυχίας, με αυξανόμενες παγκόσμιες πωλήσεις παγκοσμίως. Οι καταναλωτές σε όλο τον κόσμο εμπιστεύονται το σύστημα ταξινόμησης γεωγραφικών ενδείξεων - λόγω της ποιότητας των προϊόντων είναι πρόθυμοι να πληρώσουν υψηλότερη τιμή, με αποτέλεσμα υψηλότερο όφελος για τον αγρότη. Η στενή συνεργασία με τους παγκόσμιους εμπορικούς μας εταίρους όπως η Κίνα είναι μια νίκη: ωφελεί τον αγρότη μας και τις αγροτικές επιχειρήσεις, ενώ δημιουργεί ισχυρότερες εμπορικές σχέσεις μεταξύ παρόμοιων επιχειρηματιών· και φυσικά, ωφελεί τους καταναλωτές και από τις δύο πλευρές της συμφωνίας".
 
Η συνεργασία ΕΕ-Κίνας για τις γεωγραφικές ενδείξεις ξεκίνησε πριν από περισσότερα από 10 χρόνια και οδήγησε στην προστασία 10 ονομάτων των γεωγραφικών ενδείξεων στις δύο πλευρές βάσει της κοινοτικής και της κινεζικής νομοθεσίας. Βασιζόμενη σε αυτή την αρχική συνεργασία, το 2010 η ΕΕ και η Κίνα άρχισαν να διαπραγματεύονται διμερή συμφωνία για τη συνεργασία και την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων. Το πρώτο βήμα αυτής της διαδικασίας είναι η δημοσίευση των δύο καταλόγων των 100 προϊόντων από κάθε πλευρά που ο άλλος θα προστατεύσει στην επικράτειά τους μόλις τεθεί σε ισχύ η συμφωνία.
 
Τα ενδιαφερόμενα μέρη διαθέτουν τώρα δύο μήνες για να σχολιάσουν τα προϊόντα που έχουν επιλεγεί και από τα δύο μέρη και, εάν είναι απαραίτητο, να εγείρουν τυχόν ανησυχίες είτε με την ΕΕ είτε με τις κινεζικές αρχές.
 
Τα ελληνικά προϊόντα στον κατάλογο

 
 
 
Πηγή: agro24.gr