Με mini υποβρύχιο η μελέτη διάβρωσης της ακτογραμμής Ιεράπετρα – Γρα Λυγιά – Στόμιο

12:23 μ.μ. - Πέμπτη, 8 Οκτωβρίου 2020
12:10 μ.μ. - Πέμ, 08/23/2020
Image: Με mini υποβρύχιο η μελέτη διάβρωσης της ακτογραμμής Ιεράπετρα – Γρα Λυγιά – Στόμιο

Ο Ν. Καμπάνης, Δ/ντής Έρευνας και επικεφαλής του Εργαστηρίου Παράκτιας και Θαλάσσιας Έρευνας του Ι.Τ.Ε. και ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Γιάννης Γουλιδάκης στον Ηχώ 99,8

Επίδειξη ενός mini τηλεχειριζόμενου υποβρυχίου ROV το οποίο θα χρησιμοποιηθεί στην μελέτη της διάβρωσης της ακτογραμμής Ιεράπετρας – Γρα Λυγιάς – Στόμιο, που εκπονείται από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Έρευνας (Ι.Τ.Ε.) Κρήτης, θα γίνει αύριο Παρασκευή στην Γρα Λυγιά τηρουμένων των μέτρων που προβλέπονται λόγω covid 19.

Ο επικεφαλής Δρ. Νικόλαος Καμπάνης, Δ/ντής Έρευνας και επικεφαλής του Εργαστηρίου Παράκτιας και Θαλάσσιας Έρευνας του Ι.Τ.Ε., μίλησε στον Ηχώ 99,8 για τα μέσα τα οποία θα χρησιμοποιήσουν στο πλαίσιο της μελέτης αλλά και τους στόχους. Η η μελέτη που γίνεται μετά από συνεργασία με την Αντιπεριφέρεια Λασιθίου θα διαρκέσει περίπου 1,5 χρόνο και αναμένεται να προκύψουν ενδιαφέροντα στοιχεία και προτάσεις για την προστασία της ακτογραμμής της παραπάνω περιοχής που σε κάποια σημεία παρουσιάζει έντονα τα σημεία διάβρωσης.

Ακούστε εδώ τον κ. Καμπάνη:

-

Ακούστε τον κ. Γουλιδάκη:

-

Το mini τηλεχειριζόμενου υποβρυχίου ROV (Remote Operating Vessel), έχει τη δυνατότητα να εκτελεί ωκεανογραφικές μετρήσεις και αποκτήθηκε από το Εργαστήριο Παράκτιας & Θαλάσσιας Έρευνας του ΙΤΕ Το συγκεκριμένο υποβρύχιο ROV έχει επιχειρησιακό βάθος 150 μ., είναι εξοπλισμένο με δύο κάμερες που παρέχουν εξειδικευμένες απεικονίσεις, (με δυνατότητα μετρήσεων ακριβείας και τρισδιάστατων αναπλάσεων αντικειμένων), δειγματολήπτες νερού και ιζήματος καθώς και αισθητήρες για την θερμοκρασία, πίεση. Επιπλέον έχει την δυνατότητα μέσω ενός αισθητήρα GYGNUS για την πραγματοποίηση μετρήσεων πάχους δομών μέσω ακουστικών μεθόδων. Η ανάπτυξη του παρέχει στον χρήστη αυξημένη δυνατότητα εργασιών στην θάλασσα (χρόνος, βάθος) και λειτουργεί συμπληρωματικά με άλλα όργανα (πλευρικούς ηχοβολιστές- side scan sonars) που διαθέτει το εργαστήριο για αναγνώριση πυθμένα.