Ν. Κορνάρος: Σχεδόν 4. 000 ευρώ διαθέτουν καθημερινά οι Γεραπετρίτες για εμφιαλωμένο νερό

9:38 π.μ. - Τετάρτη, 9 Αυγούστου 2017
09:08 π.μ. - Τετ, 09/38/2017
Image: Ν. Κορνάρος: Σχεδόν 4. 000 ευρώ διαθέτουν καθημερινά οι Γεραπετρίτες για εμφιαλωμένο νερό

Προτάσεις από την NK - Watersystems για καλύτερη ποιότητα νερού άρδευσης και ύδρευσης

Θέματα που έχουν να κάνουν με την  διασφάλιση της καλύτερης ποιότητας νερού  αλλά και προτάσεις για εξασφάλιση μεγαλύτερων ποσοτήτων αναλύθηκαν στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στον Ηχώ fm 99,8 ο υπεύθυνος της εταιρίας NK - Watersystems  κ. Νίκος Κορνάρος.
Όπως τονίστηκε η έλλειψη βροχοπτώσεων , οι λιγοστές ποσότητες που υπάρχουν αυτή την περίοδο στο Φράγμα Μπραμιανών δεν αφήνουν πολλά περιθώρια εφησυχασμού και είναι αναγκαίο να ακουστούν  προτάσεις και να προχωρήσουν λύσεις που στόχο θα έχουν  να καλυφθούν οι ανάγκες των αγροτών που θέλουν να καλλιεργήσουν με καλής ποιότητας νερό.
Μια από τις απόψεις  που κατέθεσε ο κ. Κορνάρος ήταν η καλύτερη αξιοποίηση των νερών από τις πηγές της Μαλαύρας προτείνοντας την επί τόπου αφαλάτωση των υφάλμυρων νερών των πηγών με μια μονάδα αντίστροφης όσμωσης ώστε το νερό που καταλήγει στο Φράγμα Μπραμιανών να είναι καλύτερης ποιότητας.  Σε μελλοντικό χρόνο θα μπορούσε να σκεφθεί κανείς και την δημιουργία ενός αγωγού που θα μεταφέρει ακόμη περισσότερες ποσότητες, όμως είναι  κάτι που χρειάζεται και χρόνο και χρήμα. 
Επίσης  θα ήταν χρήσιμη η διάνοιξη περισσότερων γεωτρήσεων  από τον Δήμο ή τον ΤΟΕΒ αφού όπως διαπιστώνεται από μελέτες διαχρονικά , υπάρχουν υπόγεια νερά στην ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας τα οποία μένουν ανεκμετάλλευτα ενώ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τον εμπλουτισμό του Φράγματος.  Ακόμη και εάν το νερό δεν είναι καλής ποιότητας, υπάρχουν η τεχνολογία, η τεχνογνωσία  και  τα μηχανήματα που θα μπορούν  να τη βελτιώσουν.
Το σύστημα αυτό μάλιστα, σε μικρότερη βεβαίως κλίμακα,  ακολουθεί  ήδη ένας σημαντικός αριθμός παραγωγών που αξιοποιεί νερό από ιδιωτικές γεωτρήσεις και πηγάδια με σκοπό να διασφαλίσει  νερό και μάλιστα ποιοτικό για να ποτίσει τις καλλιέργειές του.


Σε ότι αφορά το νερό ύδρευσης ο κ. Κορνάρος ανέφερε ότι οι Γεραπετρίτες  ξοδεύουν καθημερινά ένα πολύ μεγάλο ποσό για να αγοράσουν εμφιαλωμένο νερό για να πιουν καθώς το νερό της βρύσης δεν τους ικανοποιεί.  Υπολογίζεται ότι σχεδόν 4. 000 ευρώ διαθέτουν καθημερινά οι Γεραπετρίτες για να αγοράσουν εμφιαλωμένο νερό. Πολλοί δε,  επιλέγουν και τη χρήση φίλτρων νερού, σημείωσε ανάμεσα σε άλλα.
 
Ακολουθεί συνέντευξη κ. Νίκου Κορνάρου, κατά τη διάρκεια της οποίας  μίλησε και ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ κ. Μανώλης Παπαδάκης: