Ν. Ροδιτάκης: Η συμβολή της ολοκληρωμένης διαχείρισης στα θερμοκήπια της Ιεράπετρας

10:01 π.μ. - Τρίτη, 24 Οκτωβρίου 2017
10:10 π.μ. - Τρί, 24/01/2017
Image: Ν. Ροδιτάκης: Η συμβολή της ολοκληρωμένης διαχείρισης στα θερμοκήπια της Ιεράπετρας

Δειγματοληψίες σήμερα από θερμοκήπιο μελιτζάνας

O Δρ. Εμμανουήλ Ροδιτάκης, Ερευνητής Εντομολόγος, ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ μίλησε στον Ηχώ fm 99,8 δίνοντας χρήσιμα στοιχεία και πληροφορίες για διάφορα θέματα που έχουν να κάνουν με  xylella, tuta  αbsoluta  , θρίπα της πιπεριάς,  bemisia tabaci κ.α.
Ειδικότερα για την xylella ο Ροδιτάκης ανέφερε ότι είναι ένα βακτήριο στα  αγγεία του ξύλου, της ελιάς,  και δεν  αφήνει το νερό να περάσει σωστά τις θρεπτικές ουσίες με συνέπεια το δέντρο  να ξεραίνεται. Τα έντομα ξενιστές, υπήρχαν για πολλά χρόνια στη χώρα μας ευτυχώς δεν έχει εντοπιστεί  το βακτήριο. Η χωρα μας δηλαδή  είναι καθαρή από το συγκεκριμένο βακτήριο. Στην Ευρώπη ωστόσο διασπείρεται ταχύτατα. Αυτό σημαίνει ότι ως χώρα είμαστε  μια ζώνη εκτεθειμένη και αυτό  γιατί στην ΕΕ οι κανόνες διακίνηση φυτωρίων είναι σχεδόν ελεύθερη. Το βακτήριο μπορεί να μεταφερθεί  με μολυσμένο φυτικό υλικό . Επίσης από τουρίστες που μεταφέρουν  φυτά αλλά και από τη   διακίνηση  καλλωπιστικών φυτών.  Χρειάζεται  λοιπόν να γίνονται αυστηροί έλεγχοι στις εισαγωγές φυτών, πολλαπλασιαστικού υλικού κλπ.
Οι έλεγχοι  σε εργαστήρια  επίσης έχουν σημαντικό προληπτικό ρόλο. Στη  χώρα μας διενεργούνται έλεγχοι με δειγματοληψίες.  Απαιτείται γρήγορη διάγνωση και ανταπόκριση από τον κρατικό μηχανισμό εάν και εφόσον διαπιστωθεί η ύπαρξη βακτηρίου καθώς στη συνέχεια θα πρέπει να γίνουν άμεσες παρεμβάσεις όπως η καύση.
Σημειωτέων ο κ. Ροδιτάκης βρίσκεται σήμερα στην Ιεράπετρα προκειμένου να γίνει έλεγχος σε θερμοκήπιο με μελιτζάνα.
 
Ο κ. Ροδιτάκης αναφέρθηκε επίσης στους παραγωγούς που ολοένα και πιο πολλοί επιλέγουν την εφαρμογή της ολοκληρωμένης διαχείρισης.  Οι  υφισταμένες στρατηγικές , επισημαίνει, πολλές φορές δεν είναι οι αρμόζουσες. Η χρήση αποκλειστικά και μόνο χημικών εντομοκτόνων  δεν είναι πάντα η ενδεικνυόμενη μέθοδος γιατί αργά η γρήγορα παρουσιάζουν  θέματα μειωμένης αποτελεσματικότητας, ανθεκτικότητα. Στην περιοχή της Ιεράπετρας υπάρχει μια συντονισμένη προσπάθεια μετάβασης  στην ολοκληρωμένη διαχείριση με τη χρήση ωφέλιμων  οργανισμών, άλλων μεθοδολογιών όπως πχ παγίδες κ.α. Πολλοί παράγοντες οφείλονται σε αυτό , κυρίως τεχνικοί και οικονομικοί. Π.χ. η   tuta absoluta  αύξησε σημαντικά το κόστος καλλιέργειας της ντομάτας . Η πίεση λοιπόν αυτή οικονομική και τεχνική έχει δημιουργήσει τις συνθήκες εναρμόνισης με τα συγκεκριμένα συστήματα ολοκληρωμένης διαχείρισης , δήλωσε ανάμεσα σε άλλα.
 
Ακολουθεί συνέντευξη Ν. Ροδιτάκη:

 
 
 
Ο  κ. Ροδιτάκης θα είναι ομιλητής σε εκδήλωση που διοργανώνει η  Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με τους: ΓΕΩΤΕΕ Π.Κ. –ΤΕΙ Κρήτης – ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ – ΥΠΑΑΤ: ΔΑΥ Κρήτης, σήμερα  Τρίτη  24 Οκτωβρίου και ώρες 18.00-21.00 στον Αγ. Νικόλαο Λασιθίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του  Εμπορικού Επιμελητηρίου, οδός Κούνδουρου 17.
 
 
Σκοπός  της εσπερίδας είναι η επιστημονικά τεκμηριωμένη – αντικειμενική και απρόσκοπτη ενημέρωση του κοινού,  σχετικά με το παθογόνο βακτήριο Ξυλέλλα. Απευθύνεται  σε όλους τους άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενους (γεωπόνους δημόσιου & ιδιωτικού τομέα, παραγωγικούς  φορείς , παραγωγούς, διακινητές φυτικού υλικού, ανθοπώλες, μεμονωμένους πολίτες κ.λ.π).
 
Το πρόγραμμα:
 
18.00 -18.30:  Προσέλευση και εγγραφή συμμετεχόντων
18.30 – 18.45:  Έναρξη –Χαιρετισμοί
18.45 -19.00:  “Xylella fastidiosa: Οδικός Χάρτης Ενεργειών ανά εμπλεκόμενο φορέα στην  Περιφέρεια Κρήτης” & οι πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Κρήτης.
Ευγ. Στυλιανού, Γεωπόνος MSc, Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας Περιφέρειας Κρήτης, αντιπρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ ΠΚ
 
19.00 -19.45:  «Xylella fastidiosa: Χθες, Σήμερα, Αύριο»
Δρ. Δημήτριος Γκούμας,  Καθηγητής Φυτοπαθολογίας – Βακτηριολογίας, ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ
 
19.45- 20.05:  «‘Έντομα-φορείς του φυτοπαθογόνου βακτηρίου Xylella fastidiosa»  
Δρ. Εμμ. Ροδιτάκης,  Ερευνητής Εντομολόγος, ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ
20.05 -21.00:  Συζήτηση – Ερωτήσεις.