Ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου στον Ηχώ για Ρωμαϊκό Θέατρο, Χρυσή και συλλαλητήριο

12:51 μ.μ. - Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2024
12:03 μ.μ. - Πέμ, 21/51/2024
Image: Ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου στον Ηχώ για Ρωμαϊκό Θέατρο, Χρυσή και συλλαλητήριο

Ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Γιάννης Ανδρουλάκης φιλοξενήθηκε στην πρωινή εκπομπή του Ηχώ 99,8 «Καλημέρα Λασίθι» και μίλησε για ζητήματα που απασχολούν την Ιεράπετρα

Ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου, κος Γιάννης Ανδρουλάκης φιλοξενήθηκε στην πρωινή εκπομπή του Ηχώ 99,8 «Καλημέρα Λασίθι» και μίλησε για ζητήματα που απασχολούν την Ιεράπετρα όπως είναι οι ανασκαφές στο αρχαίο ρωμαϊκό θέατρο, οι εξελίξεις για την νήσο Χρυσή αλλά και το παλλασιθιώτικο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 28 Μαρτίου.

Αναφορικά με το ρωμαϊκό θέατρο, πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ της Αντιπεριφέρειας Λασιθίου, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου και του Δήμου Ιεράπετρας προκειμένου να συζητηθεί η πορεία των ανασκαφών. Υπενθυμίζεται πως υπάρχουν αναφορές για το ρωμαϊκό θέατρο στην αρχαία λογοτεχνία, πράγμα το οποίο αποδεικνύει την σημασία του. Ο κ. Ανδρουλάκης επισήμανε πως πρώτα πρέπει να χρηματοδοτηθούν οι ανασκαφές και στην συνέχεια η Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου θα χρηματοδοτήσει την μελέτη για την ανάδειξη και την συντήρηση του θεάτρου. «Είμαστε σε συνεννόηση με το Υπουργείο Πολιτισμού ώστε να υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Ιεράπετρας ώστε να προχωρήσει η ανασκαφική διερεύνηση.» Συνεχίζοντας, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε πως ο απώτερος στόχος είναι να ολοκληρωθεί γρήγορα η μελέτη της ανασκαφής προκειμένου να γίνει η αναστήλωση του θεάτρου, το οποίο έχει χωρητικότητα 5.000 θεατών.

Σχετικά με την ογκομέτρηση των απορριμμάτων της Χρυσής, ο κ. Ανδρουλάκης μας ενημέρωσε πως έχει ήδη υλοποιηθεί και αναμένεται η κοστολόγησή τους από τον Ο.ΦΥ.ΠΕ.ΚΑ. Αξίζει να σημειωθεί πως η ογκομέτρηση διακρίνεται σε 2 στάδια. Το πρώτο στάδιο περιλαμβάνει την συσσώρευση των απορριμμάτων σε συγκεκριμένα σημεία και την καταγραφή τους ενώ το δεύτερο στάδιο αφορά την προσβασιμότητα στο νησί για να επιτευχθεί η απομάκρυνσή τους. Ο ίδιος τόνισε πως θα έπρεπε να είχαν απομακρυνθεί τα απορρίμματα πριν πολύ καιρό ώστε να μην επιβαρύνεται κι άλλο το περιβάλλον εκεί. Ως προς το καθεστώς προσβασιμότητας του νησιού, ανέφερε πως θα πραγματοποιηθεί μια νέα συνάντηση ώστε να εξεταστεί αν μπορεί να αλλάξει ο τρόπος πρόσβασης στη Χρυσή.

Τέλος, με αφορμή το παλλασιθιώτικο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στις 28 Μαρτίου για την υποστελέχωση των νοσοκομείων, ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε πως η Αντιπεριφέρεια Λασιθίου μαζί με την Περιφέρεια Κρήτης υποστηρίζει πως πρέπει να στελεχωθεί κατάλληλα το ΕΣΥ προκειμένου να λειτουργήσει άρτια.