Ο Ερωτόκριτος έκρυβε «κρυπτογραφημένα» στοιχεία

3:56 μ.μ. - Δευτέρα, 8 Αυγούστου 2016
03:08 μ.μ. - Δευ, 08/56/2016
Image: Ο Ερωτόκριτος έκρυβε «κρυπτογραφημένα» στοιχεία

Αποκαλυπτικοί ήταν οι ομιλητές του 8ου συνεδρίου του Παγκόσμιου Συμβουλίου Κρητών για το κείμενο του Βιτσέντζου Κορνάρου που αναδείχθηκε με διαφορετικό τρόπο

Όπου γης κρητικοί και ντόπιοι άκουσαν με ενδιαφέρον στην κεντρική εκδήλωση στο Σπίτι του Πολιτισμού, στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου, τα όσα εμπεριέχει κρυπτογραφημένα ο Ερωτόκριτος του Βιτσέντζου Κορνάρου, όπως αναφορές στη σεισμολογία, την μετεωρολογία, ακόμη και την ιατρική.
 
Κατέστη επιπλέον γνωστή η επιρροή του Κορνάρου από γαλλικά λογοτεχνικά ρεύματα κατά τη συγγραφή του Ερωτόκριτου που μάλλον είναι πολλά περισσότερα από ένα ειδύλλιο με την Αρετούσα.
 
Οι εργασίες του 8ου Συνεδρίου του Παγκόσμιου Συμβουλίου Κρητών συνεχίστηκαν στο Σπίτι του Πολιτισμού, στην πόλη του Ρεθύμνου, με κεντρικό ομιλητή τον Στρατηγικό Σύμβουλο Νίκο Λυγερό με θέμα «Το κονταροχτύπημα στον Ερωτόκριτο ως γεωστρατηγικό παράδειγμα αγωνιστικότητας».
 
 
Ποιος ήταν ο Βιτσέντζος Κορνάρος
 
Ο ποιητής του Ερωτόκριτου -σύμφωνα με το wikipedia- ταυτίζεται με έναν βενετοκρητικό Βιτσέντζο Κορνάρο, που γεννήθηκε στις 26 Μαρτίου του 1553 στην Τραπεζόντα της Σητείας, γιος του Ιάκωβου Κορνάρου καί της Ζαμπέτας Ντεμέτζο. Ήταν γόνος εξελληνισμένης και αρχοντικής βενετσιάνικης οικογένειας, πιθανότατα με μεγάλη περιουσία.
 
Ο αδερφός του, Ανδρέας Κορνάρος, είχε γράψει μια Ιστορία της Κρήτης που δεν εκδόθηκε ποτέ. Έζησε στη Σητεία περίπου μέχρι το 1580 ενώ αργότερα εγκαταστάθηκε στον Χάνδακα (σημερινό Ηράκλειο). Εκεί έλαβε χώρα ο γάμος του με την Μαριέτα Ζένο, με την οποία απέκτησε και δύο κόρες, την Ελένη και την Κατερίνα. Από το 1591 ανέλαβε διοικητικά αξιώματα, ενώ κατά την διάρκεια της πανούκλας (1591-1593) ανέλαβε καθήκοντα υγειονομικού επόπτη. Υπήρξε επίσης μέλος ενός λογοτεχνικού συλλόγου, της Ακαδημίας των Παράξενων, που είχε ιδρύσει ο αδελφός του Ανδρέας, επίσης συγγραφέας. Πέθανε στον Χάνδακα το 1613 ή το 1614 από άγνωστη αιτία και θάφτηκε στο μοναστήρι του Αγίου Φραγκίσκου. Αυτή η άποψη έχει γίνει αποδεκτή από τους περισσότερους μελετητές[4].
 
Την ταύτιση του ποιητή του Ερωτόκριτου με αυτόν τον Κορνάρο δεν αποδέχεται μέχρι σήμερα ο Σπ. Ευαγγελάτος, ο οποίος υποστηρίζει ότι το έργο είναι μεταγενέστερο.
 
Όσο για τους στίχους που πολλοί γνωρίζουν, πολλές φορές δεν έχουν άρρηκτη σχέση με το πραγματικό κείμενο, αφού.. ποιητική αδεία οι καλλιτέχνες και τροβαδούροι της Κρήτης και όχι μόνο τους έχουν κάπως τροποποιήσει για να ρέουν ευκολότερα στη μουσική και στα στόματα.

Πηγή : www.neakriti.gr