Ο Γ. Σουρβίνος στον Ηχώ 99,8 για την πορεία του κορωνοϊού στην Κρήτη και τη μετάλλαξη

9:36 π.μ. - Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2021
09:01 π.μ. - Πέμ, 21/36/2021
Image: Ο Γ. Σουρβίνος στον Ηχώ 99,8 για την πορεία του κορωνοϊού στην Κρήτη και τη μετάλλαξη

Ο καθηγητής του Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης στον Ηχώ 99,8

Σε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη που παραχώρησε στον Ηχώ 99,8 και την εκπομπή « Καλημέρα Λασίθι» με τη Μαρία Τσαγκαράκη, ο καθηγητής Ιολογίας Διευθυντής του Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Γ. Σουρβίνος έδωσε χρήσιμες απαντήσεις σε σχέση με την εξέλιξη της πανδημίας, τον εμβολιασμό, τις έρευνες για τα φάρμακα, το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων και ΑΕΙ. Όπως είπε η κατάσταση στην Κρήτη είναι σε ένα καλό επίπεδο σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας και η Ελλάδα επίσης σε ένα καλό επίπεδο σε σχέση με χώρες της Ευρώπης. Σε τοπικό επίπεδο σε δυο περιοχές παρουσιάστηκε πιο έντονο το πρόβλημα, στο Παλαίκαστρο στη Σητεία και στα Χανιά στο Γηροκομείο, ωστόσο η κατάσταση εξελίσσεται καλά.

Σε ότι αφορά τη μετάλλαξη του ιού ο κ. Σουρβίνος ανέφερε ότι η αλλαγή του γενετικού υλικού είναι μια φυσική διαδικασία για αυτούς τους ιούς. Η μετάλλαξη του Ηνωμένου Βασιλείου όπως ονομάστηκε καθώς εκεί καταγράφηκαν αρχικά περιστατικά, έχει το χαρακτηριστικό της μεγάλης μεταδοτικότητας. Υπάρχουν και άλλες μεταλλάξεις της Αφρικής , της Βραζιλίας. Όλες μελετώνται διαφορετικά για να εξεταστεί και η σχέση τους και η αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Σε σχέση με τον εμβολιασμό ο κ. Καθηγητής είπε ότι οι ρυθμοί είναι αργοί και αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι δεν μπορούν να παραχθούν τόσο μεγάλες ποσότητες μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Ωστόσο εκτός από το ένα εμβόλιο που έχει αδειοδοτηθεί, αδειοδοτούνται και άλλα, που σημαίνει ότι έχουμε πιο πολλά όπλα στη φαρέτρα μας. Εκτιμάται ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχουμε φτάσει σε ένα καλό ποσοστό εμβολιασμού του πληθυσμού και αυτό σίγουρα θα αποτελέσει μια ασπίδα. Σχολίασε μάλιστα ότι δεν μπορεί ο εμβολιασμός να αποτελέσει διαβατήριο για να ταξιδέψει κάποιος.

Για τα μονοκλωνικά αντισώματα είπε ότι πολύ πρόσφατα αδειοδοτήθηκαν και πάλι όμως χορηγούνται σε βαριές καταστάσεις νοσούντων. Οι δε έρευνες για φάρμακα είναι σε εξέλιξη όμως δεν φαίνεται να υπάρχει μια πολυκεντρική μελέτη για αυτό και σε αυτή τη φάση δίνεται μεγάλη έμφαση στο εμβόλιο. Σε κάθε περίπτωση ο σχεδιασμός αντιιϊκών φαρμάκων είναι μια δύσκολη διαδικασία, τόνισε.

Για το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων εκτίμησε ότι με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα το άνοιγμα αρχές του Φλεβάρη έχει λογική βάση. Όσον αφορά τα Ανώτατα εκπαιδευτικά Ιδρύματα είναι πολύ δύσκολο να γίνουν τα μαθήματα και οι εξετάσεις δια ζώσης και αυτό αναμένεται να ισχύσει και το επόμενο εξάμηνο. Ένα θέμα που τίθεται είναι οι εργαστηριακές εξετάσεις και εδώ θα πρέπει να αναζητηθεί η καλύτερη δυνατή λύση, σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Σουρβίνος.