
Οδηγίες προς το κοινό
Ο «ΑΡΙΩΝ» ανακοίνωσε ότι ο μαζικός εκβρασμός ζιφιών στη νοτιοανατολική Κρήτη βρίσκεται σε εξέλιξη, με όλα τα ζώα να έχουν καταλήξει. Κτηνίατροι, βιολόγοι και λιμενικές αρχές πραγματοποιούν νεκροψίες και δειγματοληψίες, ενώ διερευνώνται πιθανά αίτια. Ο οργανισμός καλεί τους πολίτες να μείνουν μακριά από τα ζώα για λόγους υγείας και να εμπιστεύονται μόνο επίσημες πηγές ενημέρωσης
Ο Οργανισμός «ΑΡΙΩΝ», τα μέλη του οποίου βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στις ακτές της νότιας Κρήτης μαζί με επιστήμονες του ΕΛΚΕΘΕ, όπου εντοπίστηκαν τέσσερα κήτη (ζιφιοί) – τρία νεκρά και ένα ζωντανό –, προχώρησε σε ανακοίνωση στην επίσημη σελίδα του στο Facebook, καταγράφοντας το περιστατικό και δίνοντας εξηγήσεις για τα αίτια θανάτου των ζώων.
Ακολουθεί η ανάρτηση:
Ο μαζικός εκβρασμός των Ζιφιών του είδους Ziphius cavirostris, είναι από το πρωί εν εξελίξει. Στα σημεία εκβρασμών έσπευσαν άμεσα κτηνίατροι του Δικτύου Κτηνιάτρων του «ΑΡΙΩΝ» στη Κρήτη, μέλη του «ΑΡΙΩΝ», μέλη της ΟΔΕ Κητωδών και βιολόγοι του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) της Κρήτης καθώς και στελέχη των Λιμενικών Αρχών.
Προς το παρόν, όλα τα ζώα είτε εκβράστηκαν νεκρά είτε κατέληξαν μετά την εκθαλάσσωση τους. Πραγματοποιούνται νεκροψίες/νεκροτομές/δειγματοληψίες για να εξιχνιαστούν οι αιτίες θανάτου καθώς επίσης, πάρθηκαν δείγματα για περαιτέρω αναλύσεις.
Επίσης, ο ΑΡΙΩΝ σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία διερευνούν για γεγονότα που τυχόν να συμβάλουν στο συγκεκριμένο μαζικό εκβρασμό. Θα πραγματοποιηθεί περαιτέρω ενημέρωση μόλις βγουν τα αποτελέσματα από τον “ΑΡΙΩΝ”, μέχρι τότε παρακαλούμε το κοινό να παραμείνει ψύχραιμο, μακριά από τα ζώα για λόγους υγείας και να αποφεύγει ανεπίσημες πηγές πληροφόρησης ή ημιπληροφόρησης.
Σε τυχόν παρατήρηση νέων προσαράξεων, παρακαλούμε ενημερώστε το πλησιέστερο λιμεναρχείο και τον “ΑΡΙΩΝ”
Νέα Κρήτη