Οι αρμοδιότητες και οι πόροι των ΟΤΑ στη συνάντηση Αρναουτάκη - Πατούλη

7:55 μ.μ. - Σάββατο, 6 Ιανουαρίου 2018
07:01 μ.μ. - Σάβ, 06/55/2018
Image: Οι αρμοδιότητες και οι πόροι των ΟΤΑ στη συνάντηση Αρναουτάκη - Πατούλη

Συζήτηση για την αποδοτικότερη συνεργασία της Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη απορρόφηση πόρων για την ολοκλήρωση των αναπτυξιακών έργων

 
Η αποδοτικότερη συνεργασία της Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη απορρόφηση  πόρων για την ολοκλήρωση των αναπτυξιακών έργων συζητήθηκε στη σημερινή συνάντηση που είχε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης με τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γιώργο Πατούλη. Μάλιστα στη συνάντηση στη Περιφέρεια συζητήθηκε εκτενώς το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών «Κλεισθένης Ι» για το οποίο ο Περιφερειάρχης Κρήτης και ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ συμφώνησαν ότι θα πρέπει να υπάρξει αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων για να μπορεί η αυτοδιοίκηση, πρώτος και δεύτερος βαθμός να αποδώσει ακόμα καλύτερα. 
Σε δηλώσεις που έγιναν στα ΜΜΕ ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης ανέφερε: «Χαίρομαι που βρίσκομαι στην Περιφέρεια Κρήτης, την περιφέρεια πρότυπο. Η αποτελεσματικότητα και η επιτυχία  του Σταύρου Αρναουτάκη φαίνεται μέσα από τα έργα και τους αναπτυξιακούς δείκτες. Είχα την ευκαιρία να συζητήσω με τον Περιφερειάρχη για όλα τα θέματα που απασχολούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση Πρώτου και Δεύτερου Βαθμού καθώς και για ζητήματα που αφορούν στην ανάπτυξη της χώρας και της Κρήτης. Στο επίκεντρο της συζήτησης μας βρέθηκε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών «Κλεισθένης Ι» καθώς και η αναγκαιότητα της αποκέντρωσης αρμοδιοτήτων κάτι το οποίο δεν επιτυγχάνεται μέσω του συγκεκριμένου σχεδίου. Το παράδειγμα της Κρήτης αποδεικνύει ότι όταν ο Πρώτος και Δεύτερος Βαθμός μπορούν να συνεργαστούν, τότε επιτυγχάνεται καλύτερη ανάπτυξη και μεγαλύτερη απορρόφηση των πόρων για την υλοποίηση έργων και υποδομών» και πρόσθεσε:  «Είναι ανάγκη η κεντρική διοίκηση να καταλάβει ότι πρέπει να μειώσει τη γραφειοκρατία και να δώσει αρμοδιότητες στην αυτοδιοίκηση σύμφωνα με την αρχή της εγγύτητας και της επικουρικότητας. Μόνο μέσα από αυτή τη διαδικασία θα επιταχυνθούν οι ρυθμοί υλοποίησης των έργων. Να σημειώσω ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης μας με το Σ. Αρναουτάκη αναφερθήκαμε και στα οφέλη που θα έχει η χώρα μας στη περίπτωση που υλοποιηθούν συγκεκριμένες δράσεις και πρωτοβουλίες στο πλαίσιο του θεματικού τουρισμού όπως είναι ο τουρισμός υγείας. Οφείλω να επισημάνω ότι η συζήτηση μας ήταν εποικοδομητική και θα συνεχιστεί  γιατί πάνω από όλα μας ενδιαφέρει η Ελλάδα και η ανάπτυξή της».
Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης δήλωσε, σύμφωνα με το ekriti.gr, μετά την συνάντηση: «Μία εποικοδομητική συζήτηση με τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Πατούλη, που αγωνίζεται για την Αυτοδιοίκηση και αυτό το οποίο έθεσα είναι, ότι, πρέπει να υπάρξει η αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων για να μπορεί η αυτοδιοίκηση και ο πρώτος βαθμός δεύτερος να αποδώσει ακόμα καλύτερα Αυτό είναι το ζητούμενο αυτό πρέπει να περάσετε μέσα από το νομοσχέδιο. Συζητήσαμε για΄όλα τα θέματα της Κρήτης που αφορούν την συνεργασία της Περιφέρειας και των Δήμων, και επιβεβαιώσαμε για μια ακόμα φορά ότι είναι άριστη η συνεργασία μεταξύ της Περιφέρειας, όλων των Δήμων, και μαζί ενωμένοι προσπαθούμε να διεκδικήσουμε πόρους και να υλοποιούμε τον προγραμματισμό μας. Γνωρίζω την αγωνία του κ. Πατούλη που επιδιώκει το καλύτερο για την Αυτοδιοίκηση».