Παράταση lockdown για την Κρήτη: «Σεβαστή αλλά άδικη η απόφαση»… Ψυχρολουσία στην τοπική κοινωνία

9:02 π.μ. - Δευτέρα, 5 Οκτωβρίου 2020
09:10 π.μ. - Δευ, 05/02/2020
Image: Παράταση lockdown για την Κρήτη: «Σεβαστή αλλά άδικη η απόφαση»… Ψυχρολουσία στην τοπική κοινωνία

Διαψεύστηκαν οι προσδοκίες για άρση των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί σε Ηράκλειο και Χανιά

“Μουδιασμένοι” και “παγωμένοι” εμφανίζονται οι τοπικοί παραγωγικοί φορείς (όπως και μεγάλη μερίδα της τοπικής κοινωνίας) στο άκουσμα της παράτασης των ειδικών περιοριστικών μέτρων στην Κρήτη (πρωτίστως στους νομούς Ηρακλείου και Χανίων) μέχρι τις 12 Οκτωβρίου.

Για εξέλιξη... “ψυχρολουσία” έκαναν λόγο, μιλώντας στην εφημερίδα “Ν.Κ.”, εκπρόσωποι της τοπικής αγοράς, αποτυπώνοντας βεβαίως και το κλίμα που καταγράφεται σε μεγάλη μερίδα του κόσμου.

Πολύς κόσμος, πέρα από τους επιχειρηματίες και τους καταστηματάρχες που έχουν πληγεί από τα μέτρα, περίμενε άρση των έκτακτων μέτρων. Κι αντ' αυτού είδε συνέχισή τους μέχρι τις 12 Οκτωβρίου τουλάχιστον, και από εκεί και πέρα βλέπουμε. Οι προσδοκίες για άρση του μίνι lockdown σε τοπικό επίπεδο ήταν αν μη τι άλλο εύλογες... Η επιδημιολογική εικόνα του νησιού τις τελευταίες μέρες, τουλάχιστον, κρίνεται πολύ θετική. Τα κρούσματα είναι ελάχιστα, ενώ υπήρχαν και ημέρες με μηδέν κρούσματα συνολικά στην Κρήτη. Όπως άλλωστε συνέβη και χθες, οπότε και ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε επισήμως 229 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε επίπεδο χώρας, αλλά κανένα νέο κρούσμα σε επίπεδο Κρήτης. Παρά λοιπόν την πολύ καλή επιδημιολογική εικόνα του νησιού, παρά τις προσδοκίες για άρση των περιοριστικών μέτρων, παρά τα επίσημα αιτήματα για άρση τους όπως αποτυπώθηκαν με την προ ημερών επιστολή-υπόμνημα και της Περιφέρειας Κρήτης, την Παρασκευή ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε νέα παράτασή τους και εδώ στο νησί μας, όπως στην Αττική και σε άλλες περιοχές, έως στις 12 Οκτωβρίου.

Μετά τις ανακοινώσεις Χαρδαλιά ήρθε και το σχετικό ΦΕΚ. Δημοσιεύτηκε στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης η Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία παρατείνονται τα ειδικά έκτακτα μέτρα σε εφαρμογή για τη μείωση διασποράς του κορωνοϊού. Η εξέλιξη κάθε άλλο παρά ήχησε θετικά στους τοπικούς παραγωγικούς φορείς, με τους εκπροσώπους τους να ξεκαθαρίζουν μεν ότι τα μέτρα είναι σεβαστά και πρέπει να τηρούνται, αλλά να υπογραμμίζουν με νόημα πως είναι υπερβολικό και άδικο με τέτοια επιδημιολογική εικόνα να συνεχίσει η Κρήτη να παραμένει εγκλωβισμένη στη “μέγγενη” έκτακτων περιοριστικών μέτρων που έχουν ήδη αφήσει ένα πολύ έντονο αρνητικό αποτύπωμα στην τοπική αγορά και κοινωνία.

Όπως περιέγραψαν μιλώντας στη “Ν.Κ.” εκπρόσωποι των τοπικών φορέων, είναι ήδη ορατές και έντονες οι επιπτώσεις του τοπικού lockdown, το οποίο διεύρυνε τα προβλήματα που δημιούργησε το καθολικό lockdown του Μαρτίου.

Και πάνω που όλοι, επιχειρηματίες και πολίτες, περίμεναν μια αλλαγή σκηνικού, έρχεται - όπως σημείωσαν απογοητευμένοι - η συνέχιση ενός ήδη παρατεταμένου lockdown να οξύνει τις ήδη σημαντικές αρνητικές συνέπειες και το βαρύ κλίμα...

Μ.Αντωνακάκη : «Να το ξαναδεί η κυβέρνηση»

Να αναθεωρήσει η κυβέρνηση το σκεπτικό και τις αποφάσεις της για την Κρήτη ζητά η πρόεδρος του Συνδέσμου Επαγγελματιών Επισιτισμού και Διασκέδασης Νομού Ηρακλείου Μαρία Αντωνακάκη-Χαλβατζή, που έκανε λόγο για πολύπλευρο πλήγμα στον τοπικό κλάδο της εστίασης.

«Μετά την εφαρμογή των μέτρων του τοπικού lockdown από την 1 Σεπτεμβρίου μέχρι και σήμερα, οι επιχειρήσεις έχουν να αντιμετωπίσουν μια πληθώρα προβλημάτων. Ο αντίκτυπος είναι έντονος. Και πάνω που αισιοδοξούσαμε και προσβλέπαμε σε μια άρση των περιοριστικών μέτρων, είδαμε να ανακοινώνεται νέα παράτασή τους, κάτι που δυστυχώς φέρνει ένα ακόμα πλήγμα στην τοπική οικονομία γενικότερα, αλλά και ειδικότερα στον κλάδο της εστίασης.

Η καθολική εφαρμογή της μάσκας έχει περιορίσει την κυκλοφορία των ανθρώπων στους δρόμους. Προκαλείται δυσφορία. Ο κόσμος δυσανασχετεί για αυτό και έχουμε αντιδράσει όλοι οι καταστηματάρχες. Πολλά άτομα προτιμούν να μη βγαίνουν έξω καθόλου. Αυτό όμως σημαίνει πτώση της κίνησης, σημαίνει καθίζηση του τζίρου, των εσόδων.

Την ίδια ώρα έχουμε και το θέμα του ωραρίου. Έχει επηρεάσει πολύ αρνητικά κι αυτό. Ο κόσμος αντιδρά διότι έχει μάθει να είναι έξω, να διασκεδάζει χωρίς ωράριο! Οι πελάτες ενοχλούνται όταν υποχρεούνται να φύγουν στις 12 τα μεσάνυχτα», ανέφερε στη “Ν.Κ.” η κ. Αντωνακάκη και υπογράμμισε ακόμα: «Όλα αυτά δημιουργούν ένα πολύ αρνητικό κλίμα που έρχεται να προστεθεί στους ήδη πεσμένους τζίρους που έχουμε λόγω της χαμηλότερης φέτος τουριστικής κίνησης. Οι επιχειρηματίες δίνουν μάχη. Προσπαθούν να κρατήσουν βιώσιμες τις επιχειρήσεις, αλλά χρειάζονται και μια βοήθεια, διότι και οι οικονομικές υποχρεώσεις τρέχουν συνεχώς. Υπάρχει έντονος προβληματισμός και μια πεσμένη ψυχολογία, αν θέλετε, και στον πελάτη αλλά και στον καταστηματάρχη. Σε κάθε περίπτωση εμείς ως κλάδος, ως επιχειρηματίες, τηρούμε τα υγειονομικά μέτρα. Τηρούμε τα πρωτόκολλα και τους κανόνες. Όμως θα πρέπει η κυβέρνηση να δει ξανά το θέμα των περιοριστικών μέτρων στον τόπο μας, διότι δε δικαιολογούνται με βάση το επιδημιολογικό φορτίο και την εικόνα των κρουσμάτων».

Μ. Κουμαντάκης: «Σεβαστά αλλά υπερβολικά τα μέτρα»

«Υπάρχει ένα σημαντικό θέμα, που είναι το υγειονομικό. Δεν μπορεί κανείς να το παραβλέψει. Όλοι μας πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Να είμαστε υπεύθυνοι ως πολίτες... Τίθεται αυστηρά ζήτημα ατομικής ευθύνης. Πρέπει να τηρούμε τους κανόνες, τα μέτρα, τα πρωτόκολλα που έχουν θεσπιστεί.

Από εκεί και πέρα όμως, τίθεται ζήτημα όταν γίνονται υπερβολές. Η εμπορική δραστηριότητα δεν μπορεί να είναι καθηλωμένη. Δεν μπορεί να συνεχίζεται μια υπερβολική κατάσταση, η οποία εδώ που τα λέμε δε δικαιολογείται από την ίδια την πραγματικότητα και την εικόνα που παρουσιάζει το επιδημιολογικό φορτίο εδώ στον νομό Ηρακλείου ή γενικότερα στην Κρήτη. Τα περιοριστικά μέτρα ουσιαστικά δε βοηθούν την τοπική οικονομία ούτε του Ηρακλείου ούτε των Χανίων.

Ειδικά στις δικές μας περιοχές, που έχει επηρεαστεί άρδην και ο τουρισμός - τουρισμός ως γνωστόν που είναι κομβικός - είναι σημείο- “κλειδί” για τη γενικότερη κατάσταση στην αγορά, στην οικονομία, στην κοινωνία», ανέφερε στη “Ν.Κ.” ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου Μανόλης Κουμαντάκης και συνέχισε: «Υπάρχει ήδη μεγάλο πρόβλημα στην αγορά, στην τοπική επιχειρηματικότητα, και όχι μόνο στον κλάδο του επισιτισμού που πλήττεται έντονα με τα συνεχόμενα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό. Τώρα που βλέπουμε καθημερινά ότι δεν υπάρχει μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο θα έπρεπε να πάμε σε άρση των περιοριστικών μέτρων. Αντ' αυτού, βλέπουμε δυστυχώς ένα 3ο κατά σειρά τοπικό lockdown.

Εμείς έχουμε μεταφέρει το μήνυμα ότι πρέπει να αλλάξει ο προσανατολισμός, και να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα. Έχει σταλεί το μήνυμα και μέσω του περιφερειάρχη. Ελπίζουμε να το ξαναδούν οι ιθύνοντες σε άλλη βάση πια».

Ν. Χαλκιαδάκης: «Άδικη η παράταση των μέτρων»

Σεβαστή αλλά άδικη χαρακτήρισε την παράταση των έκτακτων μέτρων ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης, που σημείωσε μιλώντας στη “Ν.Κ.”: «Είμαστε πολύ προβληματισμένοι μετά την ανακοίνωση της συνέχισης των ειδικών περιοριστικών μέτρων σε Ηράκλειο και Χανιά.

Ήταν μια ψυχρολουσία, αν θέλετε, διότι με βάση την επιδημιολογική εικόνα θα περίμενε κανείς, και το περιμέναμε κι εμείς, το αντίθετο. Να αρθούν δηλαδή τα περιοριστικά μέτρα, κάτι που θα βοηθούσε πολύ το τουριστικό κομμάτι στο νησί μας και κατ' επέκταση την τοπική αγορά και οικονομία.

Πιστεύω ότι δεν είναι δίκαιο το ότι αποφασίστηκε παράταση των μέτρων για τον τόπο μας. Μπορεί σε άλλες περιοχές να κρίνεται αναγκαία, για εμάς εδώ όμως δε δικαιολογείται. Δεν έχουμε τα κρούσματα εκείνα που θα το δικαιολογούσαν! Κι αυτό φαίνεται άλλωστε στον καθένα με βάση τις ανακοινώσεις που κάνει σε καθημερινή βάση ο ΕΟΔΥ.

Τα κρούσματα είναι ελάχιστα. Αντί να παραταθούν θα έπρεπε να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα, ειδικά τώρα σε μια ιδιαίτερη συγκυρία που έφυγαν οι Βρετανοί από την Τουρκία, ανοίγοντας μια άλλη προοπτική.

Μακάρι λοιπόν να τα δουν όλα αυτά οι αρμόδιοι και να πάρουν σωστές αποφάσεις».

neakriti.gr