Προειδοποίηση ΕΛ.ΑΣ. για ψευδές διαδικτυακό μήνυμα προς χρήστες με σκοπό την απάτη

10:28 π.μ. - Τετάρτη, 5 Ιουλίου 2023
10:07 π.μ. - Τετ, 05/28/2023
Image: Προειδοποίηση ΕΛ.ΑΣ. για ψευδές διαδικτυακό μήνυμα προς χρήστες με σκοπό την απάτη

Τον κώδωνα του κινδύνου στους χρήστες του διαδικτύου κρούει η Αστυνομία, καθώς το τελευταίο διάστημα διακινείται από επιτήδειους απατηλό ηλεκτρονικό μήνυμα, με σκοπό την εξαπάτηση πολιτών.

Στο μήνυμα, όπου χρησιμοποιούνται πλαστά λογότυπα της ΕΛ.ΑΣ. και της Europol, «ειδοποιείται» ο χρήστης ότι «εμπλέκεται σε υπόθεση παιδικής πορνογραφίας».

Μάλιστα, οι άγνωστοι δράστες, για να κάνουν ακόμη πιο πιστευτό το αφήγημά τους και να εξαπατήσουν ανυποψίαστους πολίτες, χρησιμοποιούν τα στοιχεία του Διευθυντή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Βασίλη Παπακώστα.

Στην ανακοίνωσή της η ΕΛ.ΑΣ. επισημαίνει ότι οι δράστες με τον τρόπο αυτό προσπαθούν να εξαπατήσουν πολίτες - χρήστες του διαδικτύου, με το πρόσχημα ότι ο αποδέκτης τους εμπλέκεται σε υπόθεση πορνογραφίας και άλλων αδικημάτων, επισημαίνοντας μάλιστα ότι τέτοιου είδους αδικήματα επιφέρουν ποινή φυλάκισης και μεγάλα χρηματικά πρόστιμα.

Για να ενημερωθούν οι πολίτες, η ΕΛ.ΑΣ. δίνει στη δημοσιότητα φωτογραφία της επιστολής που αποστέλλεται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στους χρήστες του διαδικτύου:

hxonews

Η αστυνονία επισημαίνει ότι στο κείμενο αυτό «που διακινείται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email), ως δήθεν επιστολή του Διευθυντή της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η οποία φέρει το ονοματεπώνυμό του, καθώς και ψευδή σφραγίδα με επιγραφή «EUROPOL και υπογραφή «Υπολοχαγός Eleni Skyla» είναι καταφανώς ψευδεπίγραφο και απατηλό και αποστέλλεται από δράστες που επιχειρούν προφανώς να εξαπατήσουν - παραπλανήσουν τους πολίτες και ακολούθως να αποκομίσουν παράνομο οικονομικό όφελος. Παρακαλούνται οι πολίτες να μην ανταποκρίνονται και να διαγράφουν το συγκεκριμένο μήνυμα, καθώς και “να μην ανοίγουν” τα συνημμένα αρχεία για αποφυγή προσβολής από κακόβουλο λογισμικό».

Υπενθυμίζεται ότι, περισσότερες συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης πολιτών υπάρχουν αναρτημένες στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.astynomia.gr), στην ενότητα «Οδηγός του πολίτη/Χρήσιμες συμβουλές», ενώ επιπλέον πληροφορίες και συμβουλές για περιστατικά ηλεκτρονικών απατών υπάρχουν στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος www.cyberalert.gr.

efsyn.gr