Προσφυγικό: Εκρηκτική η κατάσταση στα νησιά

7:23 μ.μ. - Τετάρτη, 7 Μαρτίου 2018
07:03 μ.μ. - Τετ, 07/23/2018
Image: Προσφυγικό: Εκρηκτική η κατάσταση στα νησιά

Συγκλονιστικά στοιχεία για τον αριθμό των προσφύγων στα ελληνικά νησιά, ενώ συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τη διμερή συμφωνία Τσίπρα – Μέρκελ

Την ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί στα hotspots των πέντε νησιών που σηκώνουν το βάρος της προσφυγικής κρίσης αποδεικνύουν τα στοιχεία  που εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών.
 
Βάσει αυτών, οι πρόσφυγες και  οι μετανάστες που παραμένουν σε νησιωτικά Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) ή άλλες δομές φιλοξενίας υπολογίζονται σήμερα, 3 Ιουλίου, στους 17.771 υπολογίζονται. Από αυτούς οι 14.567 έχουν στριμωχτεί στα ΚΥΤ, την ώρα που οι προδιαγραφές τους είναι για συνολικά μόλις 6.338 άτομα.
 
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών/Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Ελέγχου Συνόρων, Μετανάστευσης και Ασύλου (Ε.Σ.Κ.Ε.Σ.Μ.Α.), στη Λέσβο βρίσκονται συνολικά 9.472 άτομα, από τα οποία τα 7.356 στο ΚΥΤ, αν και η χωρητικότητά του φθάνει μόλις τις 3.000.
 
Στη Σάμο, στο δυναμικότητας 648 ατόμων hotspot, διαμένουν 3.637 άτομα, ενώ συνολικά στο νησί καταγράφονται 3.887 πρόσφυγες και μετανάστες.
 
Αντίστοιχη κατάσταση – σε καλύτερα πάντως συγκριτικά επίπεδα από τα προαναφερθέντα νησιά – παρατηρείται σε Χίο, Κω και Λέρο που φιλοξενούνται άλλοι 2.054, 1.199 και 1.045 πρόσφυγες, αντίστοιχα.

 
Κι όλα αυτά, στον απόηχο της διμερούς συμφωνίας Τσίπρα – Μέρκελ για την υποδοχή από μέρους της Ελλάδας προσφύγων που βρίσκονται στη Γερμανία και άλλες χώρες αλλά κάποια στιγμή είχαν περάσει από εδώ και με άγνωστο τρόπο έφυγαν για την Ευρώπη.
 
Ο μεγάλος κίνδυνος που υπάρχει είναι να έχει δεχθεί η ελληνική κυβέρνηση αφενός τη δημιουργία νέων hotspots, είτε ανοικτών είτε κλειστών, όπου θα παραμένουν και οι νεοαφιχθέντες από τα παράλια της Τουρκίας αλλά και όσοι θα επαναπροωθούνται από την Ευρώπη.
 
Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, πάντως, διευκρίνισε ότι δεν θα ανοίξουν νέα κέντρα στα νησιά. «Οι πρόσφυγες που θα επιστρέψουν δεν θα πάνε στα νησιά. Θα μείνουν, είτε στις δομές της ενδοχώρας, ή θα ακολουθηθούν οι διαδικασίες ασύλου, ή θα επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους».
 
Στόχος να μειωθούν στους 10.000 οι πρόσφυγες στα νησιά
Τα προαναφερθέντα στοιχεία επιβεβαίωσε και ο κ. Βίτσας σε συνέντευξή του, λέγοντας πως «αυτή τη στιγμή υπάρχουν 17.000 πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά κι ο στόχος μας είναι έως τέλος Σεπτεμβρίου να υπάρχουν 10.000».
 
«Ο στόχος αυτός θα γίνει με την επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων ασύλου με τη μεταφορά των ευάλωτων ομάδων στην ηπειρωτική Ελλάδα και με τις επιστροφές. Ιδιαίτερα στη Μόρια έγιναν πράξη όσα είχα δεσμευθεί για τον ψεκασμό και προχωράμε στον βιολογικό καθαρισμό» πρόσθεσε.
 
 
in.gr