Πρόσκληση συμμετοχής σε Εκπαιδευτικά προγράμματα του Γεωπάρκου Σητείας - Δεξιότητες στο σύγχρονο σχολείο

7:29 π.μ. - Πέμπτη, 2 Σεπτεμβρίου 2021
07:09 π.μ. - Πέμ, 02/29/2021
Image: Πρόσκληση συμμετοχής σε Εκπαιδευτικά προγράμματα του Γεωπάρκου Σητείας - Δεξιότητες στο σύγχρονο σχολείο

Δείτε εδώ το πρόγραμμα της εσπερίδας για την Πέμπτη 09.09.2021 και τη δήλωση συμμετοχής

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Σητείας αναγνωρίζοντας την εκπαιδευτική αξία των Γεωπάρκων και την άμεση σύνδεσή τους με τα προγράμματα δεξιοτήτων που θα εφαρμοστούν το τρέχον σχολικό έτος στα σχολεία μας θα κάνει μία προσπάθεια γνωριμίας με το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Σητείας .

Η ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών και των μαθητών αποτελεί στόχο για την αγάπη, τη διατήρηση και την ανάδειξη του σημαντικού Γεωλογικού πλούτου της περιοχής μας (γεωδιαδρομές, φαράγγια, σπήλαια, πετρώματα,απολιθώματα κ.α).

Οι Γεώτοποι αποτελούν ένα πολύ καλό εργαλείο για την ευαισθητοποίηση και την περιβαλλοντική αγωγή των μαθητών μας. Ενισχύοντας τη θετική συμπεριφορά προς τη φύση και τον τόπο, εξαλείφουμε βαθμιαία την αδιαφορία και απομακρύνουμε το κίνδυνο ανεύθυνης καταστροφής.

Η γνωριμία με το Γεωπάρκο της Σητείας, μέσα από το πλήθος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και των μουσειοσκευών που διαθέτει για θέματα όπως: κλιματική αλλαγή, απολιθώματα ,πετρώματα ,σπηλαία, νερό, αποτελούν σημαντικό εργαλείο για τον εκπαιδευτικό. Επίσης η περιοχή μας διαθέτει Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στη Ζάκρο, Κέντρο Ενημέρωσης του Γεωπάρκου και εκθεσιακό χώρο στο λιμάνι της Σητείας, αναρριχητικά πεδία και γεωπολιτιστικές διαδρομές στην πόλη μας, γεωδιαδρομές στην ευρύτερη περιοχή κ.ά. Είναι σημαντικό να αξιοποιούμε τα εργαλεία του τόπο μας για την επίτευξη των στόχων μας

Για τους παραπάνω λόγους ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Σητείας «ο Μύσων» θα διοργανώσει στις 9 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 18:00- 21:00 στο 3ο Δημοτικό Σητείας δια ζώσης ημερίδα με τον συντονιστή του Γεωπάρκου Σητείας Βαγγέλη Περάκη.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε για την βοήθειά τους στη διεκπεραίωση του σεμιναρίου μας

Το Ερυθρό Σταυρό Τμήμα Σητείας

Συνοδούς Βουνού Σητείας

Οι συμμετέχοντες είναι απαραίτητο να προσκομίζουν πιστοποιητικό εμβολισμού, η rapιt test και να φορούν μάσκα. Θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα.

Σας ευχαριστούμε.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος 

Αλεξάκης Αλέξανδρος

Η Γεν. Γραμματέας

 Σαντιμπαντάκη Ελένη

hxonews

Πρόγραμμα Εσπερίδας  Πέμπτη 9-9- 2021

3ο Δημοτικό Σητείας (προαύλιος χώρος)

Εκπαιδευτικά προγράμματα Γεωπάρκου Σητείας.

Δεξιότητες στο σύγχρονο σχολείο.

Διοργάνωση Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Σητείας «οΜύσων», σε συνεργασία με το Γεωπάρκο Σητείας, το 3ο Δημοτικό Σητείας και την στήριξη του Τμήματος Συνοδών Βουνού και του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών Διασωστών & Ναυαγοσωστών Σητείας του ΕΣΣ.

Πρόγραμμα

Α Μέρος

Προσέλευση 6μμ-6.15 πμ στο 3 ο Δημοτικό σχολείο Σητείας .Προσκόμιση βεβαίωσης εμβολιασμού ή rapid test και χρήση μάσκας.

Χαιρετισμός προέδρου συλλόγου εκπαιδευτικών Σητείας

Εκπαιδευτική αξία Γεωπάρκου Σητείας και μουσειοσκευές

Βιωματική προσέγγιση των μουσειοσκευών με την βοήθεια των υποστηρικτών Γεωπάρκου Σητείας

Διάλειμμα

7.15-7.30

Β Μέρος

Παρουσίαση του Ευρωπαϊκού και Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων

Παρουσίαση του Γεωπάρκου Σητείας

Παρουσίαση εκπαιδευτικής Γεωπολιτιστικής διαδρομής

Δίκτυο σχολείων στο ΚΠΕ Ανωγείων

Ενημέρωση για το Sitia Geopark Trail

Ομιλητής παρουσιάσεων Βαγγέλης Περάκης Συντονιστής Γεωπάρκου Σητείας

Γ Μέρος

9-9.30μμ

Ερωτήσεις

Βεβαιώσεις συμμετοχής

Δηλώσεις για υποστηρικτική ομάδα εκπαιδευτικών Γεωπάρκου Σητείας.

Δήλωση (εκπαιδευτικού)συνδετικού κρίκου σχολείου και Γεωπάρκου Σητείας

Δηλώσεις συμμετοχής για το σεμινάριο έως Τρίτη 7-9-21 στο email του Γιωργουλάκη Ιωάννη daskalogiannis18121986@gmail.com

Παρασκευή 10-9-21 Εκπαιδευτική Γεωπολιτιστική διαδρομή

Εκπαιδευτική γεωπολιτιστική διαδρομή (5.00 μμ-8.00μμ) με την βοήθεια του τμήματος Συνοδών βουνού Σητείας και του τμήματος Διασωστών του ΕΕΣ παράρτημα Σητείας.(αθλητική περιβολή, καπέλο,νερό ξηρά τροφή,…) Για τυχών μικρής αλλαγής της ώρας θα ενημερωθείτε στην εσπερίδα.

Αφετηρία κέντρο πληροφόρησης Γεωπάρκου Σητείας.

Δηλώσεις συμμετοχής για την διαδρομή έως Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου το κάθε σχολείο δηλώνει τον αριθμό των ατόμων που θα συμμετέχουν πεζοπορικός η οδικός (με δικό σας όχημα) στη γραμματεία του τμήματος συνοδών βουνού Σητείας Ειρήνη Καζαμία τηλ 6947115070 email irenekazamia@gmail.com

Εκπαιδευτική Γεωπολιτιστική διαδρομή

Ταξίδι στο χθες

Κέντρο πληροφόρησης Γεωπάρκου Σητείας – Πλαζ - Ποταμός Παντέλης - Παραλία Πλάκες- - Καραβόπετρα - Χερσόνησο Τρυπητού – Γερμανικό πυροβολείο - Ελληνιστική πόλη Τρυπητού – Καρνάγιο - Σπηλιά Φώκιας.

Παλίνδρομη πεζοπορική διαδρομή, μήκος 3 χλμ

Εκτιμώμενος χρόνος πεζοπορίας 1 ώρα (με στάσεις)

Η Διαδρομή ξεκινά από την Σητεία και συγκεκριμένα από το κέντρο πληροφόρησης του Γεωπάρκου. Συναντάει το περίπτερο του Μινωικού αναλογικού υπολογιστή. Κατευθυνόμαστε Ανατολικά κατά μήκος της πλαζ για να κάνουμε στάση στον ποταμό Παντέλη, στην παραλία πλάκες της καραβόπετρας όπου γεννάει η χελώνα Καρέτα - Καρέτα . Στο ίδιο σημείο παρατηρούμε το οικοσύστημα με τις αμοθίνες όπου φυτρώνουν τα κρινάκια της θάλασσας και άλλα σπάνια είδη φυτών. Προχωρώντας θα συναντήσουμε το Γεωμυθολογικό βράχο της καραβόπετρας. Ανεβαίνουμε στη Χερσόνησο του Τρυπητού και συναντάμε τη βάση του Γερμανικού πυροβολείου, τα γεωλογικά φαινόμενα ,των πτυχώσεων, του φακού και τους πράσινους φυλλίτες (περίπου 250 εκ ετών) με τις φλέβες χαλαζία. Συνεχίζουμε για την Ελληνιστική πόλη του Τρυπητού με τον αρχαίο οικισμό και το καρνάγιο στα νεογενή πετρώματα .Τελευταία στάση η σπηλιά της φώκιας. Η επιστροφή γίνεται από την ίδια διαδρομή.

Δηλώσεις συμμετοχής για την διαδρομή έως Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου το κάθε σχολείο δηλώνει τον αριθμό των ατόμων που θα συμμετέχουν (χωριστά) πεζοπορικός ή οδικός (με δικό σας όχημα) στη γραμματεία του τμήματος συνοδών βουνού Σητείας Ειρήνη Καζαμία!! τηλ 6947115070 email irenekazamia@gmail.com

Διοργάνωση Σύλλογος εκπαιδευτικών Σητείας Μύσων σε συνεργασία με το Γεωπάρκο Σητείας, το 3 Δημοτικό σχολείο Σητείας και τη στήριξη του Τμήματος Συνοδών Βουνού και του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών Διασωστών & Ναυαγοσωστών Σητείας του ΕΣΣ.

Δήλωση συμμετοχής

hxonews

Μετά τη διεξαγωγή δραστηριοτήτων στο χώρο του κέντρου πληροφόρησης του Γεωπάρκου, θα αναχωρήσουμε για Καραβόπετρα όπου θα ξεκινήσει η Γεωδιαδρομή ή όσοι επιθυμούν μπορούν αμέσως να μεταφερθούν στην παραλία που βρίσκεται στον Τρυπητό. Οπότε δηλώνουν πεζοπορικώς για Καραβόπετρα ή οδικώς για Τρυπητό.

Ο πίνακας μπορεί να συμπληρωθεί ατομικά ή συνολικά (ως σχολείο) και να σταλεί στο email: daskalogiannis18121986@gmail.com  

Υπεύθυνος: Γιωργουλάκης Ιωάννης