Πως πάμε στις εκλογές της 25ης Ιουνίου – Αναλύει ο Ν. Παπαδάκης καθηγητής Τμ. Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

9:55 π.μ. - Τρίτη, 23 Μαΐου 2023
09:05 π.μ. - Τρί, 23/55/2023
Image: Πως πάμε στις εκλογές της 25ης Ιουνίου – Αναλύει ο Ν. Παπαδάκης καθηγητής Τμ. Πολιτικής Επιστήμης στο  Πανεπιστήμιο Κρήτης

Από την απλή αναλογική στην ενισχυμένη και τι σημαίνει αυτό

Ο κ. Νίκος Παπαδάκης καθηγητής Τμ. Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης φιλοξενήθηκε σήμερα στον Ηχώ 99,8 σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου αναλύοντας στη συνέχεια στο πως πάμε στις νέες εκλογές.

Όπως είπε με βάση το άρθρο 37 πάμε στη διαδικασία των διερευνητικών εντολών που φαίνεται ότι δεν θα τελεσφορήσουν. Η βουλή θα ορκιστεί τις επόμενες ημέρες, θα συγκροτηθεί σε σώμα και μετά θα έχουμε τη διαδικασία διάλυσης με προεδρικό διάταγμα και την προκήρυξη νέων εκλογών. Θα έχουμε μέχρι τις εκλογές μια υπηρεσιακή κυβέρνηση. Στις επόμενες εκλογές ψηφίζουμε με ένα διαφορετικό εκλογικό σύστημα. Όπου ο πρώτος εάν συγκεντρώσει ποσοστό 25% θα έχει μπόνους 20 επιπλέον εδρών και κλιμακωτά μπορεί να πάρει μέχρι και 50 έδρες με 40%. Με 180 έδρες μπορούμε να πάμε σε συνταγματική αναθεώρηση.

Ο κ. Παπαδάκης ανέλυσε τη διαδικασία των εκλογών λέγοντας ότι δεν βάζουμε σταυρό, ψηφίζουμε με λίστα και στη συνέχεια εκτίμησε τους λόγους που θεωρεί ότι η Ν.Δ. κατάφερε να κυριαρχήσει στις εκλογές της 21ης Μαΐου.